Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι σε ιδιωτικό «αιολικό πάρκο» στη Μηλιά

Σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, καλεί η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την εγκατάσταση ιδιωτικού «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 22 MW (11 ανεμογεννήτριες), της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ», στη θέση «Πέντε Πύργοι» της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας του δήμου Κατερίνης.

Γίνεται έτσι ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση μιας μεγάλης επέμβασης στα Πιέρια όρη, έναν από τους ορεινούς όγκους της χώρας που αποτελούν «θησαυρό» για τους μεγάλους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Κριτήριο της επένδυσης, που έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνή Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η «ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ» και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, αλλά η μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τα Πιέρια δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων, ούτε στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. (...) Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη επένδυση, που συνιστά παράδοση φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της διασφάλισης κερδών για τα μονοπώλια.

Απαιτούμε:

-- Να μην αδειοδοτηθεί η κατασκευή ιδιωτικού "αιολικού πάρκου" στα Πιέρια.

-- Αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

-- Φτηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των "πράσινων τελών" ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

-- Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

-- Οχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας με κεντρικό σχεδιασμό.

Η μόνη λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος, υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της Ενέργειας δημόσια - λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες».

Παρέμβαση προς την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην προχωρήσει η εγκατάσταση του ΑΣΠΗΕ στα Πιέρια, κάνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Ρωτούν σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση: Για να σταματήσει η καταστροφική και για το περιβάλλον εγκατάσταση του «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια όρη. Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της ΠΕ Πιερίας και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, διασφαλίζοντας φτηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια, μόνιμη σταθερή δουλειά με μισθό και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ