Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Αστυνομική επιχείριση στη Μόρια σε βάρος μεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο hot spot της Μόριας της Λέσβου, προκειμένου να συλληφθούν μετανάστες, για τους οποίος έχει εκδοθεί απορριπτική, οριστική και αμετάκλητη απόφαση, μη χορήγησης πολιτικού ασύλου για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Αφού πρώτα κύκλωσε τον περιβάλλοντα χώρο η Αστυνομία, μέσα στο hot spot μπήκε αστυνομική δύναμη, ενώ ομάδες αστυνομικών με τις αποφάσεις μπήκαν στους οικίσκους για να προχωρήσουν στις συλλήψεις. Συνολικά, έγιναν εφτά συλλήψεις. Στην επιχείρηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών, ενώ προληπτικά βρίσκονταν στο hot spot της Μόριας δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Οσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα στο νησί έχουν έρθει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, αριθμός ανάλογος του θεωρούμενου ως υψηλού αριθμού αφιχθέντων σε όλη τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου (1.053). Από την 1/9 μέχρι και χτες το πρωί, καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο 994 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 155 και στη Σάμο 338.

Επίσης, με δύο πλοιάρια έφτασαν προχτές 305 Σύροι πρόσφυγες στην Τηλλυρία της Κύπρου. Μεταφέρθηκαν στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, κοντά στη Λευκωσία.

Παράλληλα, σε 25.000 - 30.000 εκτιμά ότι θα είναι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου και δεν υπάγονται σε καθεστώς μετεγκαταστάσεων, που θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι ετοιμάζονται τρία νέα προγράμματα ένταξης, με το πρώτο να αφορά νέα καταγραφή, ιδιότητες, απόδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε όποιον το δικαιούται, το δεύτερο να αφορά την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία και πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικών, ενώ το τρίτο να αφορά την ένταξη στην εργασία. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «είχε μόνο θετικά αποτελέσματα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους και οποιαδήποτε μεταβολή στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας μας θέτει σε εγρήγορση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ