ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ - ΤΑΟΥ 65 - 90
«Εφιάλτης» τ' όνειρο

Ηταν στραβό το κλήμα για την ΑΕΚ το χάλασε και ο Στομπέργκας και έτσι η ένωση είναι με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά την πρόκρισή της στο τελικό της Ευρωλίγκα. Η Ενωση φάνηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει τα τερτίπια της ULEB, που ουσιαστικά στις τελευταίες ημέρες... ζωής της θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης, κόντρα στους «κιτρινόμαυρους», επαναλαμβάνοντας το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Ταουγκρές, ενώ έκανε και το χατίρι των Ισπανών να μην τιμωρήσει τρεις παίκτες. Η ελληνική ομάδα, κουρασμένη ψυχολογικά από τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες της λίγκας των ισχυρών ηττήθηκε χτες για δεύτερη φορά από την Ταουγκρές στο ΟΑΚΑ με 90-65. Ετσι η ισπανική ομάδα προηγείται με 2-0 στις νίκες και θέλει άλλη μια στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια από τα οποία τα δύο θα γίνουν στην έδρα της με το πρώτο να γίνεται το Σάββατο.

Χωρίς τον Μάρτιν Μιούρσεπ στη σύνθεση της (ULEB βλέπετε) ο «Δικέφαλος» δε φάνηκε να έχει την ψυχολογία να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα, ενώ συν τοις αλλοις είχε να αντιμετωπίσει για μια ακόμη φορά μια εχθρική διαιτησία, αλλά και έναν Στομπέργκας που με 39 πόντους και 9 στα 9 τρίποντα, έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι του φέτος. Οι Ισπανοί πήραν από την αρχή τον έλεγχο του παιχνιδιού και κατάφεραν να προηγηθούν με 11-23 στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου. Η ΑΕΚ έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να μειώσει αλλά αυτές έπεφταν είτε επάνω στα φαλτσοσφυρίγματα του διαιτητικού τρίο Ρεάτο (Ιταλός), Κοέλιο (Πορτογάλος), Γιοβάνοβιτς (Σέρβος), είτε στη σπουδαία απόδοση του Στομπέργκας.

ΑΕΚ: Χατζής 13, Κουτλουάι 12, Ντικούδης 5, Κακιούζης 9, Στεφάνοβ 6, Μπετς 12, Παντελιάδης 1, Χάμινκ 7, Ζήσης

ΤΑΟΥ ΒΙΤΟΡΙΑ: Στομπέργκας 39, Αλεξάντερ 18, Τιμίνσκας 7, Σκόλα 7, Ομπέρτο 8, Γκαρθία, Μπένετ 5, Κορτσιάνι, Βιντάλ 2, Φουαρές.

  • Μόνος δεύτερος στη βαθμολογία της Α1 έμεινε από χτες ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του σε εξ αναβολής παιχνίδι στο ΟΑΚΑ επί του Αμαρουσίου με 91-75. Ετσι οι «πράσινοι» πλησίασαν στον ένα βαθμό το πρωτοπόρο Περιστέρι (40 έναντι 39). Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Μίκαελ Κοχ (13π.) που σε συνδυασμό και με τις επιθετικές εξάρσεις του Αλβέρτη (29π.) οδήγησαν το «τριφύλλι» στη νίκη. Από το Μαρούσι ξεχώρισε ο Ολιβερ (21π.)
  • Tov υπέρ πάντων αγώνα για τα ευρωπαϊκά του όνειρα δίνει σήμερα ο Ηρακλής που αντιμετωπίζει στο Ιβανόφειο για τρίτη φορά την Αλμπα Βερολίνου (19.00 ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) διεκδικώντας τη νίκη - πρόκριση που θα τον φέρει στην προημιτελική φάση της ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρις στιγμής οι δυο ομάδες έχουν από μια νίκη..
ΠΑΟΚ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ 5 - 2
«Φτερούγισε» στον τελικό

Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας «φτερούγισε» από χτες ο ΠΑΟΚ καθώς στον πρώτο ημιτελικό, επικράτησε του Απόλλωνα με 5-2. Ο «Δικέφαλος», σαφώς ανώτερος του Απόλλωνα, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες προκειμένου να πάρει αποτέλεσμα ασφαλείας για τον επαναληπτικό. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα νεκρά διαστήματα του αντιπάλου τους και πέτυχαν τα δύο τέρματα χωρίς όμως να παρουσιάσουν τίποτα παραπάνω.

Από την έναρξη του παιχνιδιού, η διαρκής πίεση των γηπεδούχων, τους απέφερε στο 22' ένα αμφισβητούμενο πέναλτι με το οποίο άνοιξαν το σκορ, ύστερα από εύστοχη εκτέλεση του Γεωργιάδη ενώ το 2-0 πέτυχε στο 33' ο Αμπονσά με κεφαλιά. Στην επανάληψη οι παίκτες του Νίκου Κουρμπανά πέρασαν στην αντεπίθεση πιάνοντας στον... ύπνο τους «ασπρόμαυρους» και στο 54' ο Μ. Χατζής με πλασέ έγραψε το 2-1. Η επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ «ξύπνησε» στο 73' όταν ο Ναλιτζής με σουτ πέτυχε το 3-1, ενώ στο 83' και μετά την άψογη συνεργασία του Οκκά με τον Γεωργιάδη, ο τελευταίος έγραψε το 4-1. Οι Απολλωνιστές απάντησαν δύο λεπτά αργότερα με τον Σκαρμούτσο, ενώ το τελικό 5-2 διαμόρφωσε ο Καφές με κεφαλιά στο 87'.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Γνωρίζαμε ότι ο Απόλλωνας είναι δυνατός και αποφασιστικός στο παιχνίδι του. Ομως κάναμε λάθη και δεχτήκαμε τα δύο γκολ. Πιστεύω ότι η ρεβάνς είναι δύσκολη (!) για μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι με την ίδια σοβαρότητα». Από την άλλη, ο Νίκος Κουρκούνας είπε: «Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια της ομάδας μου. Στόχος μας πια είναι να παραμείνουμε στην Α' Κατηγορία. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα».

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Βενετίδης, Κωνσταντινίδης, Εγκωμίτης, Αμπονσά, Γεωργιάδης (84' Καραδήμος), Ουντέζε, Σπάσιτς (76' Καφές), Τετράτζε, Ναλιτζής, Μπράντιτς (67' Οκκάς).

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Θεοφάνους, Σπ. Χατζής, Μ. Χατζής, Χατζηζήσης, Βιτζέκας, Βουρεξάκης (78' Αντάτο), Δήμας (35' Σκαρμούτσος), Ιωάννου, Διαμαντής, Παπαδημητρίου (72' Μήλας), Λαμπριάκος.

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
«Καπάρωσε» την πρόκριση

Σημαντική νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός επί του Ηρακλή με 1-0 εκτός έδρας, «αγκαλιάζοντας» έτσι την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που αν τον κατακτήσει θα του δώσει την ευκαιρία να πανηγυρίσει ένα ακόμα νταμπλ. Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 3', ο Αλέκος Αλεξανδρής, από το ύψος του πέναλτι, με σουτ άνοιξε το σκορ. Παρά το γκολ που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι», δε σταμάτησαν εκεί και έχασαν κλασικές ευκαιρίες να αυξήσουν το σκορ.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε, με το «Γηραιό» να είναι συνέχεια στην επίθεση, αλλά ο Κωνσταντίνου δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα σε δύο περιπτώσεις, με πιο κλασική αυτή του 59' όταν από το σουτ που έκανε είδε την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 88' ο Ελευθερόπουλος αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, αναγκάζοντας τον Ανατολάκη να καθίσει κάτω από την εστία της ομάδας του, μέχρι τη λήξη του αγώνα.

Ο Λεμονής χαρακτήρισε πολύ σπουδαία τη νίκη που πέτυχε ο Ολυμπιακός: «Στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι το 35' ήμασταν καλύτεροι, προηγηθήκαμε στο σκορ και μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα γκολ. Στη συνέχεια όμως, χάσαμε τον έλεγχο, αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, ενώ φάνηκαν και σημάδια κόπωσης σε κάποιους παίκτες από τα συνεχή παιχνίδια. Η νίκη που πετύχαμε πάντως ήταν πολύ σπουδαία και είμαστε πιο κοντά στην πρόκριση, αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη».

Στην αντίπερα όχθη ο Αναστασιάδης δεν «παρέδωσε τα όπλα»: «Κάναμε πολλά λάθη και το γκολ ήταν δώρο από εμάς στον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια καταφέραμε να ισορροπήσουμε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο προβάδισμα, αλλά και εμείς θα παλέψουμε στο δεύτερο παιχνίδι. Το σκορ έπρεπε να ήταν διαφορετικό. Είμαι ευχαριστημένος πάντως από την εικόνα της ομάδας και την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μετά το πρώτο εικοσάλεπτο. Από τα παιδιά ζήτησα ένα πράγμα. Να τα δίνουν όλα και αν είναι να χάνουμε με αυτό τον τρόπο, ας χάσουμε».

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ράινκε, Νεμπεγλέρας, Αλεξόπουλος, Μιλόγεβιτς, Ξενίδης, Σαπουντζής (70' Γκοΐκοβιτς), Βελλής (82' Αδαμίδης), Χάγκαν, Κυριαζής (28' Εντερσον), Χάτζι, Κωνσταντίνου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Ανατολάκης, Γεωργάτος, Κωστούλας, Πουρσανίδης, Τζόρτεβιτς, Πατσατζόγλου, Νινιάδης (63' Ζέτερμπεργκ), Τζιοβάνι, Μαυρογεννίδης (70' Γιαννακόπουλος), Αλεξανδρής (80' Αντζας).

Ιδιοκτησιακά παιχνίδια

Τα ιδιοκτησιακά παιχνίδια στην... πλάτη της ΑΕΚ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και η φιλολογία για το πρόσωπο του αγοραστή ή συνεταίρου στο μάνατζμεντ κορυφώνεται με μοναδικό οδηγό φυσικά τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Αυτό που διαφοροποιήθηκε είναι η τακτική των διοικούντων. Αποφάσισαν ξαφνικά, για ίδιους λόγους, να δώσουν μερική ενημέρωση και χτες το υλοποίησαν. Ετσι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Νίκος Στράτος, αναπάντεχα «έκλεψε» την παράσταση μετά τη συνέντευξη του Σαβέφσκι, επιβεβαιώνοντας τα περισσότερα απ' όσα κατά καιρούς διαψεύδονταν.

Ο παλαιότατος παράγοντας, αφού έπλεξε το εγκώμιο των εργοδοτών του, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», υποστηρίζοντας ότι «δε βγάλαμε την ΑΕΚ στο σφυρί. Απλά, επειδή η "Νέτμεντ" έχει καταλάβει ότι αυτό το μοντέλο πολυεθνικής, που διοικείται από στελέχη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ελλάδα, κάνουν επαφές με ενδιαφερομένους, οι οποίοι πηγαίνουν μόνοι τους στη "Νέτμεντ"». Παραδέχτηκε πως μέχρι τώρα «ναυάγησαν» επαφές με 5 υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Μελισσανίδης, και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας Ελληνας επιχειρηματίας ο οποίος συζητά μόνο για το μάνατζμεντ της εταιρίας και όχι για το 51% των μετοχών. Μάλλον όλα θα λυθούν μέχρι το Πάσχα. Οι πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία είναι μοιρασμένες». Οσο για το θέμα Μπάγεβιτς, το «καμιά επαφή» έγινε «διερευνητική επαφή» μετά την απόλυση Τουμπάκοβιτς. Παραμένει, πάντως, προς το παρόν, η άρνηση περισσοτέρων συναντήσεων και συμφωνίας.

Οσον αφορά τον Τόνι Σαβέβσκι διέψευσε ύπαρξη «μαύρης λίστας» ποδοσφαιριστών, ότι είχε συμφωνήσει ν' αναλάβει πριν απολυθεί ο Παθιακάκης και κάλεσε τους φιλάθλους, όπως πράττει και με τους παίκτες, «να 'ναι ενωμένοι». Ακόμα επισήμανε: «Είχα πει ότι θέλω να αλλάξω κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτά είναι και η νοοτροπία, των παικτών, του κόσμου, όλων. Ως παίκτης ακολουθούσα το δρόμο που εγώ θεωρούσα σωστό. Και ως προπονητής, τον ίδιο δρόμο ακολουθώ. Το αποτέλεσμα δεν έρχεται σε μια μέρα. Σε ένα-δύο ματς δε βλέπεις αποτελέσματα. Οταν υπάρχει διάρκεια, μπορείς να πεις ότι κάτι έχει αλλάξει».

ΤΕΝΙΣ

Σπουδαία νίκη, μια από τις μεγαλύτερες στην καριέρα της, πέτυχε χτες η τενίστρια Λένα Δανιηλίδου στον α' γύρο του διεθνούς τουρνουά που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι. Η Ελληνίδα αθλήτρια επιβλήθηκε της Λευκορωσίδας Μπαραμπασίκοβα με 2-0 σετ (6-4, 6-0) και τώρα θ' αντιμετωπίσει τη Γαλλίδα Ζαζνιενάκ. Εν τω μεταξύ καλό ήταν το ξεκίνημα της Εύας Ρούσση στο διεθνές τουρνουά «Ξένια», αφού στον πρώτο του αγώνα κατέβαλε την Βουλγάρα Βασιλίεβα με 2-0 σετ (7-6, 76).

ΠΟΛΟ
Πλεονέκτημα για ΝΟΒ, Εθνικό

Το πρώτο, και ίσως καθοριστικό βήμα, για την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας των ανδρών έκανε η Βουλιαγμένη. Οι «μπέμπηδες» επικράτησαν 12-7 των Χανίων, στον πρώτο αγώνα για την πρώτη φάση των πλέι οφ και το Σάββατο θα αναζητήσουν τη δεύτερη νίκη τους στην κρητική πόλη, ώστε να μη χρειαστεί τρίτο παιχνίδι. Τα εννιάλεπτα: 3-2, 2-2, 2-0, 5-3. Βουλιαγμένη: Μάζης 4, Μαυρωτάς 2, Αφρουδάκης, Τσίκλος, Σάντα, Μουριάδης, Κουτσογιάννης, Μπουλουγουράς. Χανιά: Αυγουστιανάκης 2, Πόλατσικ 2, Νικολαντωνάκης, Μπόρος, Αντ. Βαμβουνάκης. Πολύ κοντά στην πρόκρισή του στην ημιτελική φάση των πλέι οφ βρίσκεται και ο Εθνικός, που νίκησε στον Πειραιά με 10-6 τη Γλυφάδα. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στο μεγαλύτερό του διάστημα, αφού οι φιλοξενούμενοι πίεσαν και κατάφεραν να προηγηθούν με 4-5, αλλά στη συνέχεια οι γηπεδούχοι «αφυπνίστηκαν» και προηγήθηκαν 8-5, τελειώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Αγγλική... ρεβάνς

Ευχάριστη ήταν η χτεσινή βραδιά για τις αγγλικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς τόσο η Αρσεναλ όσο και η Λιντς πήραν μεγάλες νίκες επί της Βαλένθια και Λα Κορούνια αντίστοιχα, αποκτώντας προβάδισμα για πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ, αν και βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 από τη Βαλένθια, με γκολ του Αγιάλα στο 41΄ μπόρεσαν και γύρισαν το παιχνίδι μέσα σε δύο λεπτά με τέρματα των Χένρι (58΄) και Παρλιούρ (60΄). Από την άλλη, η Λιντς επικράτησε εύκολα, στη δεύτερη αγγλοϊσπανική «κόντρα», της Λα Κορούνια με 3-0 παίρνοντας μάλλον παραπάνω από το... μισό εισιτήριο για τα ημιτελικά (26΄ Χάρτε, 51΄ Σμιθ, 66΄ Φέρντναρντ).

Η μεγάλη έκπληξη έγινε προχτές. Η Γαλατασαράι επικράτησε με 3-2 της Ρεάλ στην Τουρκία. Οι Τούρκοι, αν και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 (33΄ Ελγέρα, 42΄ Μακελελέ), είχαν το σθένος όχι μόνο να ισοφαρίσουν αλλά ανατρέποντας «κάθε λογική» να κερδίσουν χάρη στα τέρματα των Νταβαλά (47΄), Χασάς (65΄) και Ζαρντέλ (75΄). Την ήττα γνώρισε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Μπάγερν μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» με 1-0 (86΄ Σέρτζιο). Ετσι οι «Βαυαροί» έκαναν σημαντικό βήμα για πρόκριση, με δεδομένο ότι ο επαναληπτικός είναι στην έδρα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ