ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών από τα μονοπώλια

Στοιχισμένοι σταθερά πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο και τις μπίζνες της στην ευρύτερη περιοχή που φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, επικύρωσαν την περασμένη Πέμπτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Κύρωση της Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών - Μελών της και της Δημοκρατίας του Καζακστάν».

Το νομοσχέδιο προσβλέπει στην «αξιοποίηση»... από το κεφάλαιο, ευρωενωσιακό και εγχώριο, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας αυτής, των υποδομών της, της γεωστρατηγικής της θέσης κ.ο.κ., εντείνοντας ταυτόχρονα το βαθμό εκμετάλλευση του λαού της.

Ενδεικτική των «προθέσεων» η αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι γνώμονας της Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για τη σύναψη της οποίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και του Καζακστάν βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2011, είναι «το υψηλό για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας επίπεδο επενδύσεων και εμπορίου κρατών - μελών της ΕΕ - Καζακστάν, καθώς και η στρατηγική σημασία της χώρας στην περιοχή».

Ενισχυμένη συμφωνία σημαίνει συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν από την Ενέργεια, την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τις Μεταφορές και φτάνει στην Παιδεία και την Υγεία. Αλλωστε, το νομοσχέδιο υπογράφεται από 18 υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής, το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη διείσδυσή της στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι διαχρονικό μετά την αντεπανάσταση, «γιατί κυρίως έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανεπτυγμένη βιομηχανική υποδομή και κυρίως γιατί παίζουν έναν τεράστιο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή». Επιπλέον, με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ επιδιώκει «να ενισχύσει το ρόλο της στην Κεντρική Ασία. Το Καζακστάν παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή στα ζητήματα ασφάλειας, στις διαπραγματεύσεις για Συρία - Ιράν, στον ΟΗΕ, και στον ΠΟΕ για τα ζητήματα περιβάλλοντος». «Στο κέντρο της προσοχής τέτοιων συμφωνιών είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και βεβαίως η ντόπια αστική τάξη του Καζακστάν πιστεύει ότι εξυπηρετούνται τα δικά της συμφέροντα με τέτοιου είδους συμφωνίες», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως ήδη στη χώρα είναι σε εξέλιξη σειρά καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ιδιωτικοποιήσεις, θεσμικό πλαίσιο κ.ο.κ.) για τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε μια σειρά από τομείς, ενώ απαγορεύεται ο συνδικαλισμός και από το 2014 είναι εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συμφωνίες «καμία μα καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, είτε της ΕΕ είτε αυτών των χωρών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Καζακστάν». Αντίθετα, τόνισε, όλα αυτά προωθούνται σε μια περιοχή με μεγάλους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ανταγωνίζονται με τα ρωσικά, τα αμερικανικά, τα κινεζικά για τη μοιρασιά της πίτας και τις σφαίρες επιρροής, γεννώντας νέους κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης σημείωσε ότι «το Καζακστάν είναι χώρα που βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο στο μεταίχμιο προσπαθειών ολοκλήρωσης. Συμμετέχει στην Ευρασιατική Ενωση, που αποτελεί την προσπάθεια της Ρωσίας και των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ενωσης που συνομιλούν μαζί της, να διαμορφώσουν μια ενιαία αγορά, συνομιλεί όμως και με την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, μπορεί να αποτελέσει και η δική μας χώρα γέφυρα στην προσπάθεια να συνδέσουμε αυτούς τους δύο οικονομικούς χώρους»... Ο ίδιος χαιρέτισε την πρόταση που είχε εκφράσει λίγο πριν ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου «να εξετάσουμε γενικότερα τις προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με την ευρασιατική οικονομική Ενωση υπό προϋποθέσεις και όρους για να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη μέσα από την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών». Αξίζει να καταγραφεί και η στάση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καταψήφισε, επειδή η ΕΕ «μπαίνει σφήνα στη Ρωσία».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Επιθεώρηση» σε όλα τα μέτωπα

Συνέρχεται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με την ατζέντα να ανοίγεται σε μια σειρά μέτωπα, πεδία και αγορές, όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια επιχειρούν παρέμβαση, διείσδυση, ενίσχυση του ρόλου τους και εδραίωση, στην κόντρα τους με τις αστικές τάξεις άλλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα φιγουράρει καταρχάς το Ιράν, καθώς προγραμματίζεται συζήτηση των συμμετεχόντων υπουργών πάνω στο σχέδιο για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας («Joint Comprehensive Plan of Action»).

Επίσης, θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, με την ΕΕ να κατηγορεί την Πιονγιάνγκ για «προβοκατόρικες ενέργειες». Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο, σε συνέχεια και της προηγούμενης, άτυπης συνεδρίασής του στο Ταλίν της Εσθονίας, αναμένεται να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ, συμπληρωματικές προς αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, στο ΣΕΥ θα γίνει συζήτηση για το πώς μπορεί να «συνεισφέρει» η ΕΕ, ασκώντας προφανώς πίεση, οικονομική ή άλλη, για την εφαρμογή των κυρώσεων του ΣΑ του ΟΗΕ από όλα τα κράτη - μέλη του Οργανισμού.

Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ θα «ανταλλάξουν απόψεις» για την «πολιτική κατάσταση» στην Τουρκία, ενόψει και της σχετικής συζήτησης που θα γίνει για τις σχέσεις με την Αγκυρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 19 - 20 του Οκτώβρη, οπότε οι μετέχοντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προγραμματίζεται να ανοίξουν τη βεντάλια σε τέτοια θέματα, συζητώντας μεταξύ άλλων πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ θα εστιάσουν και στη «συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή».

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν το πώς προχωρά η στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ («Permanent Structured Cooperation (PESCO) on Defence»), αλλά και γενικά το πώς διαμορφώνονται οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιπλέον, στο ΣΕΥ της Δευτέρας, ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης φιγουράρουν και τα λεγόμενα «ανθρώπινα δικαιώματα», η προστασία και προώθησή τους, έννοιες που στο ιμπεριαλιστικό λεξιλόγιο χρησιμοποιούνται πλείστες φορές ως πρόσχημα για τη «νομιμοποίηση» επεμβάσεων σε τρίτες χώρες.

«ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ»
Ανοίγει «ευκαιρίες» για τα μονοπώλια, επικίνδυνους δρόμους για τους λαούς

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε δήλωσή της σχετικά με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «Διαστημική Στρατηγική της ΕΕ», στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση, γιατί αντιμετωπίζει το Διάστημα ως ευκαιρία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους και ταυτόχρονα σαν ένα ακόμη εργαλείο για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ενίσχυση της καταστολής. Γι' αυτό ζητάει αύξηση των δαπανών της ΕΕ για τη διαστημική πολιτική της και κονδύλια από τα Περιφερειακά Ταμεία της, που θα κατευθυνθούν στο κεφάλαιο για ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, στη διαστημική πανεπιστημιακή έρευνα που τάσσεται στην υπηρεσία των επιχειρήσεων.

Η έκθεση καλεί την ΕΕ να αποκτήσει ανεξαρτησία σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στη χρήση του Διαστήματος και ζητάει την ενίσχυση των προγραμμάτων "Galileo" και "Copernicus", τα οποία σε μεγάλο βαθμό προωθούν στρατιωτική χρήση του Διαστήματος από την ΕΕ.

Επιδιώκει ακόμη το συνδυασμό της διαστημικής πολιτικής της ΕΕ με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), αλλά και τη διπλή χρήση των διαστημικών προγραμμάτων (για στρατιωτικούς και μη σκοπούς), αξιοποιώντας έτσι και το Διάστημα στην επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της. Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση ζητά τη χρήση διαστημικών μέσων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και γενικά για την ενίσχυση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πόσο βάρβαρο και επικίνδυνο είναι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις που το υπηρετούν».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης (Καλογερά 18), η ΚΟ Κυψέλης Αττικής καλεί σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Αμαρουσίου, η ΚΟ Αμαρουσίου καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΝΕ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών Πέλλας, σε εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο», θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Αύριο Κυριακή:

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Εβρου διοργανώνει στα Παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946 - '49. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στο χώρο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα των 65 εκτελεσθέντων αγωνιστών.

-- Στις 11 π.μ., στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα & Σοφ. Βενιζέλου), η ΚΟ Ηλιούπολης καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στον Αη Γιώργη Αιγάλεω, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση για τη μάχη του Αη Γιώργη, που δόθηκε στις 29 Σεπτέμβρη το 1944. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ευόσμου, παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Πάσα Αγγελίνα», με ομιλητή τον Περικλή Παπαδόπουλο, μέλος του γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αστρον», στη Μενεμένη, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», με ομιλήτρια τη Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή - Ολύμπου).

-- Στις 7.30 μ.μ, η ΤΕ Λέσβου καλεί σε εκδήλωση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43), με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ