ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κράχτης επενδυτών με δέλεαρ τη... μεγάλη εσωτερική υποτίμηση!

AP

Προσκλητήριο στα γαλλικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, κομπάζοντας ότι στη χώρα τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός μέσα απ' τη συνέντευξή του στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

Καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια με τη σέσουλα, ο Αλ. Τσίπρας καμαρώνει ότι ήταν η κυβέρνησή του αυτή που διέσωσε «την παρουσία της χώρας μέσα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ» και κατάφερε να έχει «μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή από αυτή που γνώρισε η Ελλάδα τα πέντε πρώτα χρόνια», αναφορικά με τους όρους ανάκαμψης του κεφαλαίου, αφού σε ό,τι αφορά το λαό τα αντιλαϊκά μέτρα των πρώτων χρόνων εμπλουτίστηκαν με νέα.

«Και τώρα, εκεί που όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε», αναφωνεί, κραδαίνοντας τους «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2017, 2,5% για το 2018», την «εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας», τις «προβλέψεις» και τους «διεθνείς αναλυτές και αγορές», που «λένε ότι η Ελλάδα θα τελειώσει αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018».

Μάλιστα, ζητά από ΕΕ και ΔΝΤ «να βρεθεί η βέλτιστη εκείνη λύση» σε ό,τι αφορά το χρέος, «που θα δώσει προοπτική ασφάλειας στους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια...», πρόσβαση δηλαδή σε φτηνό χρήμα στο κεφάλαιο, με «εγγύηση» τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη, οι Γάλλοι - αυτή είναι η άποψη και του Εμανουέλ Μακρόν - επενδυτές πρέπει να αρπάξουν τη μεγάλη ευκαιρία (...) Εχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (...) Εξι χρόνια κρίσης, μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Σήμερα, διαμορφώνονται σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες, που πιστεύω ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν θα τις αφήσει να πάνε χαμένες».

Σε ερώτηση για τις διαφορές με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε όσα «ενώνουν» τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, λέγοντας πολύ συγκεκριμένα πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζήτησης ηγετών ή τεχνοκρατών, όπου στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχυρός ήταν αυτός που είχε την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, η Γερμανία, ας μην κρυβόμαστε. Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε και το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μέσα από την ανάδυση των εθνικισμών, των σοβινισμών, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μας, μοιράζοντας όμως κυριαρχία μεταξύ μας. Είμαστε, με δυο λόγια, ευρωπαϊστές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρουσία του Εμανουέλ στο Συμβούλιο Κορυφής είναι μια ευκαιρία για να σπρώξουμε όλοι μαζί για πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη».

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στο πώς ο πρωθυπουργός βλέπει την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Δηλώνει σε σχετική ερώτηση: «Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, είναι μια δύσκολη συμφωνία. Ηταν, όμως, αναγκαία (...) Σήμερα, στην ελληνική ενδοχώρα υπάρχουν πάνω από 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι - είμαι περήφανος γι' αυτό - ζουν σε εξαιρετικές συνθήκες (...) Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι το ίδιο καλή, ακριβώς επειδή υπάρχει μια υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών»!

Χτες το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε εξάλλου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, «ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρώπης» καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Μ. Σουλτς ζητώντας του να μη χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία... Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Πορεία ανατολικά με πυξίδα τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Σύνοδος Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών - εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με επίδικο την εμβάθυνση της «εταιρικής σχέσης» τους.

Αντικείμενο η διεύρυνση του πολυπλόκαμου μηχανισμού μέσω των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που στήνει η ΕΕ στο «μαλακό» υπογάστριο της Ρωσίας - περιζήτητο για την αγορά του, τον ενεργειακό του πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας - με προσχήματα όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η «εδραίωση της δημοκρατίας».

Δίνοντας με το «καλημέρα» το στίγμα των ανταγωνισμών που μαίνονται, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως «οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοικτά στις ενέργειες εχθρικών κρατών όπως η Ρωσία, που απειλούν τη δυνητική ανάπτυξη των ανατολικών εταίρων μας και προσπαθούν να καταστρέψουν τη συλλογική δράση μας».

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μίλησε για «ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να δημιουργούν προβλήματα», ενώ πρόσθεσε πως «η ΕΕ καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Στη Διακήρυξη της Συνόδου, οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», δεσμεύονται για σταθερή προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» και «υποστήριξη της ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των συγκεκριμένων κρατών». Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται και στη Ρωσία, δίχως να την κατονομάζει, καταγράφοντας την ανησυχία των συμμετεχόντων «για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου σε πολλά μέρη της περιοχής».

Καταγράφεται επιπλέον η πολύτιμη συμβολή των «εταίρων» στις αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Κορυφής αναγνωρίζουν, τέλος, τη σημασία «της ασφάλειας του εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας, των προμηθευτών και των διαδρομών και υπογραμμίζουν ότι για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να ενεργούν με πνεύμα αλληλεγγύης και μη αποκλεισμού. Η ενεργός συνεργασία των χωρών - εταίρων για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ενωσης είναι ευπρόσδεκτη. Εχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια μέσω διασυνδέσεων, καθώς και με τη βιώσιμη χρήση των ενεργειακών πόρων - μεταξύ άλλων με ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - με τη μείωση της εξάρτησης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας».

Σε παράρτημα της Διακήρυξης υπενθυμίζονται οι 20 τομείς για το 2020 που προσδιορίστηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» στη Ρίγα το 2015 και οι στόχοι που απορρέουν.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΝΕ
Κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια, η άλλη όψη των επενδυτικών «ευκαιριών»

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού ενόψει χειμώνα καλεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της αρχής Ν. Μπουλαξής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, είπε, είναι «δυσμενή» καθώς έχουν μειωθεί τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους ταμιευτήρες των γειτονικών κρατών, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ανάλογη με εκείνη του περσινού χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ για μια ακόμη χρονιά η επάρκεια του εγχώριου ενεργειακού συστήματος βρίσκεται στο έλεος του καιρού, ο Μ. Βερροιόπουλος, γγ του υπουργείου Ενέργειας από το ίδιο βήμα αναφέρθηκε στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα πρέπει να συνταχθεί εντός του 2018 και να κατατεθεί στην Επιτροπή, κινούμενος πάντα εντός των ορίων που θέτει η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, η «αναπτυξιακή συμβολή στην εθνική οικονομία», το «ανταγωνιστικό κόστος», κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΗΡΩΝ, Γ. Κούβαρης, αναφέρθηκε στην επικείμενη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού «μοντέλου στόχου» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, αλλαγή που, όπως είπε, έχει «κύριο στόχο τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου» και θα οδηγήσει σε «μια σύζευξη των περιφερειακών αγορών» ως προς τις τιμές.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Αν. Μηταφίδης, επανέφερε το αίτημα για απόσυρση του μέτρου των ΝΟΜΕ, σημειώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η ΔΕΗ επιδότησε με 84 εκατ. ευρώ τους «ανταγωνιστές» της, και ότι επαληθεύτηκε η πρόβλεψη της ΔΕΗ ΑΕ ότι τα ΝΟΜΕ δεν θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Για το «μεγάλο ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν διεθνείς «κολοσσοί της βιομηχανίας πετρελαίου» μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιάς, σημειώνοντας ότι η προσοχή αυτήν τη στιγμή στρέφεται στη Δυτική Ελλάδα. Για τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης είπε ότι τα γεωλογικά δεδομένα είναι ανάλογα με εκείνα της Αιγύπτου, όπου έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων και στη χώρα.

ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας καλεί σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος), στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος». Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στα ρωσικά τραγούδια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Καρύστου καλεί σε εκδήλωση στο Γιοκάλειο Ιδρυμα, με ομιλητή τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας. Θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα από συγκρότημα της ΚΝΕ με τίτλο «Οταν νικάνε οι εργάτες».

-- Στις 7 μ.μ. οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση στον Μύλο του Παππά, με ομιλητή τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Ξάνθης καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γενισέας, με θέμα «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στη Λάρισα, οι ΚΟ Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας και οι ΟΒ ΣΕΥΠ και ΑΕΙ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην ισόγεια αίθουσα του Μύλου, με προβολή βίντεο και ομιλία - συζήτηση με την Λέτα Μεθωνιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οκτωβριανή Επανάσταση το εργατικό κράτος και τα επιτεύγματα».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
«Αγνοείται» ο Τούρκος υποπρόξενος

«Αγνοούμενος» από τα μέσα Νοέμβρη θεωρείται, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Τούρκος υποπρόξενος στην Κομοτηνή, Νταβούτ Οτζάκ, που στις 14 Νοέμβρη φέρεται να ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα του μέσω Ηγουμενίτσας στην Ιταλία. Η εφημερίδα μάλιστα συνδέει την εξαφάνιση του ζευγαριού με την εντολή μετάθεσης στην Αγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με άλλα τουρκικά μέσα να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υποπρόξενος διέφυγε φοβούμενος έρευνα για την εμπλοκή του στο κίνημα του Φ. Γκιουλέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ