Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΝΕ
Κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια, η άλλη όψη των επενδυτικών «ευκαιριών»

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού ενόψει χειμώνα καλεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της αρχής Ν. Μπουλαξής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, είπε, είναι «δυσμενή» καθώς έχουν μειωθεί τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους ταμιευτήρες των γειτονικών κρατών, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ανάλογη με εκείνη του περσινού χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ για μια ακόμη χρονιά η επάρκεια του εγχώριου ενεργειακού συστήματος βρίσκεται στο έλεος του καιρού, ο Μ. Βερροιόπουλος, γγ του υπουργείου Ενέργειας από το ίδιο βήμα αναφέρθηκε στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα πρέπει να συνταχθεί εντός του 2018 και να κατατεθεί στην Επιτροπή, κινούμενος πάντα εντός των ορίων που θέτει η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, η «αναπτυξιακή συμβολή στην εθνική οικονομία», το «ανταγωνιστικό κόστος», κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΗΡΩΝ, Γ. Κούβαρης, αναφέρθηκε στην επικείμενη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού «μοντέλου στόχου» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, αλλαγή που, όπως είπε, έχει «κύριο στόχο τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου» και θα οδηγήσει σε «μια σύζευξη των περιφερειακών αγορών» ως προς τις τιμές.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Αν. Μηταφίδης, επανέφερε το αίτημα για απόσυρση του μέτρου των ΝΟΜΕ, σημειώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η ΔΕΗ επιδότησε με 84 εκατ. ευρώ τους «ανταγωνιστές» της, και ότι επαληθεύτηκε η πρόβλεψη της ΔΕΗ ΑΕ ότι τα ΝΟΜΕ δεν θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Για το «μεγάλο ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν διεθνείς «κολοσσοί της βιομηχανίας πετρελαίου» μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιάς, σημειώνοντας ότι η προσοχή αυτήν τη στιγμή στρέφεται στη Δυτική Ελλάδα. Για τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης είπε ότι τα γεωλογικά δεδομένα είναι ανάλογα με εκείνα της Αιγύπτου, όπου έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων και στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσακωμοί για το μοντέλο «απελευθέρωσης» που συμφέρει το κεφάλαιο(2017-09-30 00:00:00.0)
Πιέζει για «ριζικές αλλαγές» στην αγορά Ενέργειας(2017-04-06 00:00:00.0)
«Νέα» ενεργειακή πολιτική που έρχεται απ' τα παλιά...(2015-10-07 00:00:00.0)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιλαϊκών δεσμεύσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο(2015-01-10 00:00:00.0)
Ισχυρότερη παρουσία στη ΔΕΗ!(2008-04-18 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τη χαριστική βολή(2001-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ