Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κράχτης επενδυτών με δέλεαρ τη... μεγάλη εσωτερική υποτίμηση!

AP

Προσκλητήριο στα γαλλικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, κομπάζοντας ότι στη χώρα τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός μέσα απ' τη συνέντευξή του στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

Καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια με τη σέσουλα, ο Αλ. Τσίπρας καμαρώνει ότι ήταν η κυβέρνησή του αυτή που διέσωσε «την παρουσία της χώρας μέσα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ» και κατάφερε να έχει «μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή από αυτή που γνώρισε η Ελλάδα τα πέντε πρώτα χρόνια», αναφορικά με τους όρους ανάκαμψης του κεφαλαίου, αφού σε ό,τι αφορά το λαό τα αντιλαϊκά μέτρα των πρώτων χρόνων εμπλουτίστηκαν με νέα.

«Και τώρα, εκεί που όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε», αναφωνεί, κραδαίνοντας τους «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2017, 2,5% για το 2018», την «εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας», τις «προβλέψεις» και τους «διεθνείς αναλυτές και αγορές», που «λένε ότι η Ελλάδα θα τελειώσει αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018».

Μάλιστα, ζητά από ΕΕ και ΔΝΤ «να βρεθεί η βέλτιστη εκείνη λύση» σε ό,τι αφορά το χρέος, «που θα δώσει προοπτική ασφάλειας στους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια...», πρόσβαση δηλαδή σε φτηνό χρήμα στο κεφάλαιο, με «εγγύηση» τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη, οι Γάλλοι - αυτή είναι η άποψη και του Εμανουέλ Μακρόν - επενδυτές πρέπει να αρπάξουν τη μεγάλη ευκαιρία (...) Εχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (...) Εξι χρόνια κρίσης, μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Σήμερα, διαμορφώνονται σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες, που πιστεύω ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν θα τις αφήσει να πάνε χαμένες».

Σε ερώτηση για τις διαφορές με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε όσα «ενώνουν» τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, λέγοντας πολύ συγκεκριμένα πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζήτησης ηγετών ή τεχνοκρατών, όπου στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχυρός ήταν αυτός που είχε την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, η Γερμανία, ας μην κρυβόμαστε. Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε και το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μέσα από την ανάδυση των εθνικισμών, των σοβινισμών, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μας, μοιράζοντας όμως κυριαρχία μεταξύ μας. Είμαστε, με δυο λόγια, ευρωπαϊστές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρουσία του Εμανουέλ στο Συμβούλιο Κορυφής είναι μια ευκαιρία για να σπρώξουμε όλοι μαζί για πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη».

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στο πώς ο πρωθυπουργός βλέπει την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Δηλώνει σε σχετική ερώτηση: «Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, είναι μια δύσκολη συμφωνία. Ηταν, όμως, αναγκαία (...) Σήμερα, στην ελληνική ενδοχώρα υπάρχουν πάνω από 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι - είμαι περήφανος γι' αυτό - ζουν σε εξαιρετικές συνθήκες (...) Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι το ίδιο καλή, ακριβώς επειδή υπάρχει μια υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών»!

Χτες το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε εξάλλου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, «ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρώπης» καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Μ. Σουλτς ζητώντας του να μη χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία... Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ