Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Πορεία ανατολικά με πυξίδα τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Σύνοδος Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών - εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με επίδικο την εμβάθυνση της «εταιρικής σχέσης» τους.

Αντικείμενο η διεύρυνση του πολυπλόκαμου μηχανισμού μέσω των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που στήνει η ΕΕ στο «μαλακό» υπογάστριο της Ρωσίας - περιζήτητο για την αγορά του, τον ενεργειακό του πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας - με προσχήματα όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η «εδραίωση της δημοκρατίας».

Δίνοντας με το «καλημέρα» το στίγμα των ανταγωνισμών που μαίνονται, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως «οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοικτά στις ενέργειες εχθρικών κρατών όπως η Ρωσία, που απειλούν τη δυνητική ανάπτυξη των ανατολικών εταίρων μας και προσπαθούν να καταστρέψουν τη συλλογική δράση μας».

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μίλησε για «ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να δημιουργούν προβλήματα», ενώ πρόσθεσε πως «η ΕΕ καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Στη Διακήρυξη της Συνόδου, οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», δεσμεύονται για σταθερή προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» και «υποστήριξη της ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των συγκεκριμένων κρατών». Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται και στη Ρωσία, δίχως να την κατονομάζει, καταγράφοντας την ανησυχία των συμμετεχόντων «για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου σε πολλά μέρη της περιοχής».

Καταγράφεται επιπλέον η πολύτιμη συμβολή των «εταίρων» στις αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Κορυφής αναγνωρίζουν, τέλος, τη σημασία «της ασφάλειας του εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας, των προμηθευτών και των διαδρομών και υπογραμμίζουν ότι για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να ενεργούν με πνεύμα αλληλεγγύης και μη αποκλεισμού. Η ενεργός συνεργασία των χωρών - εταίρων για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ενωσης είναι ευπρόσδεκτη. Εχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια μέσω διασυνδέσεων, καθώς και με τη βιώσιμη χρήση των ενεργειακών πόρων - μεταξύ άλλων με ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - με τη μείωση της εξάρτησης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας».

Σε παράρτημα της Διακήρυξης υπενθυμίζονται οι 20 τομείς για το 2020 που προσδιορίστηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» στη Ρίγα το 2015 και οι στόχοι που απορρέουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ