Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα με συνοπτικές διαδικασίες

Με κοινό στόχο για ένα πρώτο κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» σε «τεχνικό επίπεδο», στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, συνεχίζεται η συζήτηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται στην αρχή της επόμενης βδομάδας στην Αθήνα ή ενδεχομένως και μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι όποιες «εκκρεμότητες» και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Θέμα ημερών αποτελεί η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου - τερατουργήματος αλλά και Υπουργικών Αποφάσεων και άλλων ρυθμίσεων, με αιχμή τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα προνοιακά επιδόματα, τα νέα διαλυμένα «εισοδηματικά κριτήρια» για το ΕΚΑΣ, προκειμένου αυτά να «κουμπώσουν» με τους ήδη προβλεπόμενους «δημοσιονομικούς στόχους», η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ.ά.

«Τρέχοντας» τη διαδικασία το κυβερνητικό επιτελείο, με έγγραφο προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία τα έχει καλέσει να δώσουν μέχρι και σήμερα τις όποιες παρατηρήσεις επί των προτάσεων που έχουν παραδώσει οι «θεσμοί». Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες» θα συζητηθούν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και στο πλαίσιο της ολιγοήμερης επίσκεψης των «θεσμών» στην Αθήνα, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Παράλληλα, για την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζονται τα «εγκαίνια» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια.

Και βέβαια, στην τελική ευθεία βρίσκεται το «συμπληρωματικό» και το τεχνικό μνημόνιο με την πλευρά της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της «επικαιροποιημένης» αντιλαϊκής συμφωνίας. Μάλιστα, στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια αναμένεται να περάσει και η επόμενη φουρνιά με τα προαπαιτούμενα και τα άλλα «ορόσημα».

Η αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου συμπληρώνεται από το ετήσιο συνέδριο της «Capital Link», αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκέμβρη. Το «παρών» θα δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ξένοι «επενδυτές» και funds κ.ά. Στα ζητήματα που θα συζητηθούν βρίσκονται οι παρουσιάσεις των εξελίξεων και «μεταρρυθμίσεων» στην ελληνική οικονομία, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η Ενέργεια, οι υποδομές, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ναυτιλία κ.ά.

Αντιλαϊκό σφαγείο και φοροληστεία

Η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη και των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αποτελούν τη μόνιμη «επωδό» στην πορεία εκτέλεσης και του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε «αναθεωρήσεις» στόχων ως προς το σκέλος των φορολογικών εσόδων για το 2017, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2018.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2017 εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατακρεουργήθηκαν στα 40,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 43,2 πέρυσι, με συρρίκνωση ύψους 2,8 δισ.

-- Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου στα 271 εκατ. ευρώ, από 641 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση ύψους 370 εκατ. (μείωση 58%).

-- Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 37,8 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, παρατηρούνται ρυθμοί «κόπωσης», εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απογειώθηκε στα 5,6 δισ., από περίπου 4,9 δισ. πέρυσι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ