Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην τύχη τους αφήνονται και οι πλημμυροπαθείς στα Χανιά

Η ...«ευαισθησία» της κυβέρνησης απέναντι στους πλημμυροπαθείς αναδείχθηκε ανάγλυφα και από τα όσα προκλητικά ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, απαντώντας την περασμένη Πέμπτη 23/9, από το βήμα της Βουλής, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν στα Χανιά στις 26 Οκτώβρη, με τεράστιες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και εμπορεύματα.

Οπως υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της «από το Γενάρη του 2017 μελέτη - σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας στο υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης, και μάλιστα αναφέρει τον Κλαδισό Ποταμό, δηλαδή εκεί που έγιναν οι ζημιές». Επισήμανε ακόμα ότι «οι υπηρεσίες των δήμων Χανίων και Πλατανιά έχουν εκτιμήσει ότι οι ζημιές κοστολογούνται στο 1 εκατ. ευρώ και στα 2,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα», ενώ η κυβέρνηση το μόνο ποσό που έχει δώσει μέχρι τώρα είναι 300 χιλιάδες ευρώ στο δήμο Πλατανιά.

Κάλεσε τον υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις αν «ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, ποια είναι τα συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής και πώς αποτιμάται σε χρήμα το εύρος της καταστροφής σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, εμπορεύματα κ.λπ. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς;». Ακόμα, πώς απαντάει η κυβέρνηση στα αιτήματα των κατοίκων και επαγγελματιών για πάγωμα χρεών στην εφορία, στον ΟΑΕΕ, στις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, μηδενικά δημοτικά τέλη, καμία διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου.

Ενώ επισήμανε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση» με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα «δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν», και η προσφυγή στο δανεισμό που ...εξασφάλισε η κυβέρνηση θα είναι επιπρόσθετη θηλιά για τους πληγέντες.

Ο Π. Σκουρλέτης δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα, ούτε έκανε αναφορά σε επιπρόσθετα κονδύλια. Ζητώντας μάλιστα και τα «ρέστα», αφού βρήκε την αιτία «στην κλιματική αλλαγή», επιμέρισε τις ευθύνες και στους πληγέντες, λέγοντας: «Νομίζω ότι είμαστε αντιμέτωποι με διαχρονικές ευθύνες, οι οποίες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτείας. (...) Υπήρξαν πολεοδομικά σχέδια με βάση τα οποία πραγματικά με επιλογή πήγαν και έχτισαν πάνω στα ρέματα, γιατί αυτός ήταν ο φθηνός τρόπος»!

«Προσπαθείτε να σκεπάσετε τις ευθύνες σας, αποδίδοντας τις καταστροφές στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, στον φτωχόκοσμο, ο οποίος έφτιαξε ένα σπίτι για να βάλει το κεφάλι του από κάτω», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης. Πρόσθεσε ότι η ανυπαρξία κάθε μέριμνας για τη λαϊκή στέγη, για ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, τα «μη επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από ΕΕ αντιπλημμυρικά έργα γιατί δεν εξασφαλίζουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους μεγαλοεργολάβους, «αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης». «Εμείς αυτή την ανάπτυξη», επισήμανε, «δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε», και κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη του, διεκδικώντας το δίκιο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ