Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ετοιμάζουν τη χαριστική βολή

Σπρώχνουν την επιχείρηση ολοταχώς για τη Σοφοκλέους. Πρόκληση οι κυβερνητικές κορόνες στην Κομοτηνή. Παρέμβαση της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Με υπέρβαση κατά 25 δισεκατομμύρια δραχμές από το αρχικό συμβατικό τίμημα, και με ένα μεγάλο τμήμα του έργου να είναι εκτός λειτουργίας, εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το φράγμα της Γρατινής. Αν και το αρχικό συμβατικό κόστος είχε προϋπολογιστεί στα 84,5 δισ. δραχμές, η κατασκευάστρια Κοινοπραξία «ΑΕΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ - ΜΗΧΑΝΙΚΗ», με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι το έργο στοίχισε 110 δισ. δραχμές. Πέραν τούτου, ο σταθμός, δεν παραδόθηκε πλήρης, όπως όριζε η συμφωνία ανάθεσης, αφού κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η ισχύς του σταθμού ανέρχεται στα 300 μεγαβάτ (MW) από τα 495 MW, που είναι η εγκατεστημένη ισχύς του. Οι διαδικασίες, για να τεθεί ο σταθμός στην πλήρη λειτουργία συνεχίζονται και γίνονται προσπάθειες αυτό να επιτευχθεί έως τα Χριστούγεννα.

Η τελετή των εγκαινίων, που περιείχε τις κυβερνητικές κορόνες περί της ισχυρής ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΗ με την ανάληψη δράσεων στην ευρύτερη περιοχή(;), σημαδεύτηκε και από την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ότι εντός των ημερών η ΔΕΗ θα καταθέσει αίτηση για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η απόφαση της κυβέρνησης, να διαθέσει πακέτο μετοχών αυτή την περίοδο στο ΧΑΑ, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ξεπουλάνε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι δευτερευούσης σημασίας, αφού το κυρίαρχο είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η Επιχείρηση, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο, όταν μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλάει για την ανάπτυξη συνεργασιών της ΔΕΗ, με άλλες εταιρίες της ΕΕ και για τη μετατροπή της σε σύγχρονη δυναμική ενεργειακή επιχείρηση...

Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση της η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η πιο ακριβή και αντιπαραγωγική χρήση του φυσικού αερίου είναι η χρησιμοποίησή του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αυτή δε θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού την ενέργεια που θα παράγεται θα μπορεί η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να την πουλά σε γειτονικές χώρες. Ακόμα τονίζει ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως μια ποσότητα νερού, από το φράγμα που κατασκευάστηκε στη Γρατινή για τις ανάγκες ψύξης του σταθμού, θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση καλλιεργειών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ΝΕ Ροδόπης εκτιμά ότι παρ' όλο που το φράγμα θα χρησιμοποιεί και υπόγεια ύδατα που τα έχει ανάγκη η περιοχή, το νερό του ταμιευτήρα δε θα επαρκεί ούτε για τις ανάγκες του σταθμού.

Με δεδομένο ότι από τις 19/2/2001 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει «απελευθερωθεί», η ΝΕ Ροδόπης, απαντώντας σε όλους όσοι κάνουν αναφορά (κυβέρνηση, ΤΑ) ότι «πρέπει να χαιρόμαστε που η Θράκη μετατρέπεται σε "ενεργειακό κέντρο"», επισημαίνει ότι αυτές οι αναφορές είναι «παραπλανητικές σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν, ούτε στο ελάχιστο, από ένα τέτοιο "κέντρο", αφού η τιμολογιακή πολιτική θα είναι ενιαία, το επίπεδο δε της κατανάλωσης θα εξαρτάται από το αν συμφέρει στην εταιρία να πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια στη Θράκη. Επιπλέον, ο λαός της περιοχής θα έχει όλη την επιβάρυνση από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, που, ας ξαναθυμίσουμε, αποτελούν την πιο αντιοικονομική χρήση του φυσικού αερίου, την πιο αντιοικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αγρότες θα στερηθούν, όχι πολύ αργά, των όποιων αποθεμάτων νερού ακόμα χρησιμοποιούν. Οσον αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης αυτές θα είναι πολύ λίγες, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, που, ας σημειωθεί, καθυστερεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ