Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η «σφαγή»...

Η «μεγάλη σφαγή» των βαμβακοπαραγωγών άρχισε. Με «μαχαίρι» το νέο κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν το καίριο και, ίσως, το τελειωτικό πλήγμα κατά της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας. Στόχος τους να «ξεριζώσουν» μια από τις δυναμικές και από τις λίγες εναπομείνουσες προσοδοφόρες καλλιέργειες, ώστε να οδηγήσουν κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα από τη γη τους, η οποία και, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών, θα περάσει στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων. Ταυτόχρονα με τη χρησιμοποίηση του νέου κανονισμού, η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που αποσκοπούν στη δραστική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, ώστε να επιταχύνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματός τους.

***

Ενα από τα πρόσθετα μέτρα είναι η αυθαίρετη και παράνομη απόφαση με βάση την οποία βγαίνουν εκτός επιδότησης ποσότητες βαμβακιού, που παραδίνονται στα εκκοκκιστήρια. Η ενέργεια αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον παραγωγό, καθώς αναγκάζεται να πουλήσει αρκετές ποσότητες στην εξευτελιστική τιμή των 56 δραχμών το κιλό, όταν η τιμή του βαμβακιού μαζί με την επιδότηση κυμαίνεται, αυτό το διάστημα, από 200 μέχρι 215 δραχμές. Η κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτή την απόφαση, επιχειρώντας να μειώσει, πλασματικά, τη συνολική παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας, ώστε να περιοριστεί η αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας που πληρώνουν οι παραγωγοί και η οποία, λόγω του νέου κανονισμού, θα είναι τεράστια, αν η παραγωγή υπερβεί τους 1.337.850 τόνους.

***

Φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί δε «σφάζονται με το βαμβάκι», αλλά, όπως έλεγε ένας Θεσσαλός αγρότης, «μας σφάζουν με το μαχαίρι από το σβέρκο και στο γόνατο». Η τιμή του βαμβακιού τελικά, και παρά τα «μαγειρέματα» της κυβέρνησης, θα είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι. Κι όμως, πριν λίγο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας διαβεβαίωνε ότι η φετινή τιμή θα ήταν ίση, αν όχι υψηλότερη από την περσινή - ακούστηκαν και υποσχέσεις για 310 δραχμές το κιλό (!) - και, ταυτόχρονα, επιτιθόταν στους Θεσσαλούς αγροτοσυνδικαλιστές, κατηγορώντας τους ότι παραπλανούν τους αγρότες, ισχυριζόμενοι πως φέτος, λόγω του νέου κανονισμού, θα έχουμε δραστική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Τώρα αποδεικνύεται στην πράξη, ποιος και γιατί παραπλανά τον αγροτικό κόσμο.

***

Οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα ψεύδη κι «οσμίζονται» τις προθέσεις των κυβερνώντων, διότι γνωρίζουν τους στόχους της πολιτικής τους. Κι είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα κι οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτή την πολιτική επιχειρούν ν' ανατρέψουν, με τους πολύχρονους και πολύμορφους αγώνες τους, οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου. Κι αυτόν τον αγώνα επιχειρεί να τιθασεύει το υπουργείο Γεωργίας, σκορπώντας παντού ψεύδη και συκοφαντίες. Αλλά, εις μάτην...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλοτσάνε» οι εκκοκκιστές (2001-11-03 00:00:00.0)
«Εξοντώνουν» τους βαμβακοπαραγωγούς! (2001-10-07 00:00:00.0)
«Εξολοθρευτής» των βαμβακοπαραγωγών! (2001-10-02 00:00:00.0)
Η απάτη του υπουργείου Γεωργίας δε θα περάσει (2001-09-06 00:00:00.0)
Ακόμα πιο κάτω η τιμή στο βαμβάκι (1999-08-31 00:00:00.0)
Βαρύ πρόστιμο γιατί έκαναν καλά τη δουλιά τους (1998-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ