Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Νέα» ενεργειακή πολιτική που έρχεται απ' τα παλιά...

Η «ενεργειακή αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου στους επικίνδυνους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Π. Σκουρλέτη

Τη διαμόρφωση μιας «νέας ενεργειακής πολιτικής», η οποία θα αποτελέσει «εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή και παραγωγική προσπάθεια στη χώρα μας», εξήγγειλε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης. Μόνο που αυτή η «νέα» ενεργειακή πολιτική θα αποτελέσει τη συνέχεια όσων έχουν εφαρμόσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, εντός της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση των αγορών» και των ζητούμενων του εγχώριου κεφαλαίου, για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και διασφάλιση φτηνής ενέργειας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολα τα παραπάνω ο Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να τα «κουκουλώσει» πίσω από αναφορές στα «νοικοκυριά», ωστόσο στο σύνολο της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην ανάγκη στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, αλλά και την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων. Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης προκρίνει τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και την αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «επιτεύγματα» του προηγούμενου 7μήνου, όπως π.χ. οι ρυθμίσεις οφειλών οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, λες και οι ρυθμίσεις αυτές - που γίνονταν και προηγούμενα - λύνουν το πρόβλημα του πανάκριβου οικιακού ρεύματος ή των χρεών προς τη ΔΕΗ, που θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται και να επιβαρύνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Στο «ψητό», ο Π. Σκουρλέτης, όπως και οι προκάτοχοί του, υπογράμμισε την «ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας» και την ανάγκη «πλουραλισμού ενεργειακών πηγών, συνεργασιών και εταιρικών συμμαχιών. Η κυβερνητική πρόταση φιλοδοξεί να αξιοποιηθεί η θέση της χώρας στο διεθνές ενεργειακό πεδίο ως βάση επενδύσεων».

Στη βάση αυτή, είπε πως θα ολοκληρωθούν τα ανοικτά θέματα σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη, θα προχωρήσουν τα σχέδια για το νέο αγωγό φυσικού αερίου του λεγόμενου «Κεντρικού Διαδρόμου» που θα διασυνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως επίσης και του «Αδριατικού Αγωγού» που θα διασυνδέει τον ΤΑΡ με την Ιταλία.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και σε άλλα... ενεργειακά κέντρα, λέγοντας πως θα προωθηθεί και η επέκταση στην Ελλάδα του λεγόμενου «Turkish Stream» που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι υποδομές και εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση και αποθήκευση του LNG καυσίμου από ΗΠΑ και Καναδά.

Οσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε πως «μέχρι ν' αποδειχτεί ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ο δρόμος είναι μακρύς», ωστόσο προανήγγειλε την ίδρυση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων.

Τέλος, χαρακτήρισε τη χωροταξία «το πιο σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση» και είπε ακόμη πως προωθείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέσω της επίσπευσης των μελετών κτηματογράφησης και η ολοκλήρωση και κύρωση των Δασικών Χαρτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «πυξίδα» το στόχο του κεφαλαίου για Ελλάδα - «ενεργειακό κόμβο» (2016-03-23 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον της EBRD για τα ενεργειακά έργα (2016-03-03 00:00:00.0)
Σχέδια τόνωσης συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών μονοπωλίων (2014-09-30 00:00:00.0)
Ρίχνουν τους λαούς στη δίνη οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων (2014-01-01 00:00:00.0)
Ενεργειακός «κριός» στα χέρια των ΗΠΑ (2012-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ