Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ανοίξουν τώρα όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής

Τραγική είναι η κατάσταση στις δομές Eιδικής Aγωγής. Από τις 70 σχολικές μονάδες στην Αττική, το 80% είναι κλειστές ή υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ, ΕΒΠ). Αλλά κι όπου λειτουργούν, ζητούν από τους γονείς παιδιών με βαριές αναπηρίες τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο! Παρ' όλο που τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που χρήζουν σχολικής εκπαίδευσης υπολογίζονται σε 200.000, μόνο 14.000 παιδιά είναι εγγεγραμμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κι από αυτά μόλις 5.000 παρακολουθούν κάποιο είδος δημόσιας εκπαίδευσης. Τα υπόλοιπα είναι σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), στην Αττική, τα λειτουργικά κενά υπολογίζονται περίπου στα 800, με τις πιστώσεις να καλύπτουν μόλις 7 θέσεις. Στη Στερεά Ελλάδα τα κενά φτάνουν τα 320 και το πρόγραμμα καλύπτει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 150 θέσεις. Ιδια εικόνα παρουσιάζει και το Νότιο Αιγαίο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πίστωση είναι κυριολεκτικά μηδενική.

Τα παραπάνω, ώθησαν δεκάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, συνδικαλιστικούς φορείς, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων (να σημειωθεί ότι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι επανδρώνουν πάνω από το 70% των δομών ΕΑ), να προχωρήσουν την περασμένη Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Το κάθε αίτημα επιβεβαιώνεται πόσο δίκαιο είναι από τις εμπειρίες που μετέφεραν κείνη τη μέρα στο «Ριζοσπάστη» γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Οι καταγγελίες για ελλείψεις σε ειδικά σχολεία και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) πέφτουν βροχή. Στο ειδικό δημοτικό σχολείο Σαλαμίνας υπάρχει μόνο ο διευθυντής με 45 παιδιά. Στο ειδικό δημοτικό Πειραιά είναι περίπου 50 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού με 4 άτομα προσωπικό αντί για 22. Το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω είναι κλειστό, αφού υπάρχουν 140 παιδιά εκ των οποίων το 1/3 με βαριές αναπηρίες χωρίς να υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Από την περασμένη Δευτέρα γονείς και προσωπικό προχώρησαν σε κατάληψη του ΕΕΕΕΚ αντιδρώντας, όπως λένε οι ίδιοι, στις πιέσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για λειτουργία του ΕΕΕΕΚ με το 15% του δυναμικού του. Στο ειδικό νηπιαγωγείο Ελευσίνας 62 παιδιά έχουν 1 άτομο βοηθητικό προσωπικό. Η κατάσταση βέβαια δεν είναι σημερινή.

Πέρυσι, στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου ήταν εγγεγραμμένα 104 παιδιά και υπήρχαν δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό. «Πέρυσι αναγκάστηκα κι έβαλα εγώ συνοδό για το παιδί μου και τον πλήρωνα 4 ευρώ την ώρα για όσο ήταν στο σχολείο. Φέτος δε βγαίνω», λέει ο Ντζιαντζιάς Ευστάθιος. Ενώ ο Μιχάλης Λαλαδάκης λέει: «Αν δεν υπάρχει προσωπικό σου λένε κράτησέ το σπίτι γιατί είναι επικίνδυνα. Ενα παιδί με ειδικές ανάγκες δεν μπορεί να μείνει μόνο του στο σπίτι. Είμαι άνεργος, δεν μπορώ ούτε να ψάξω για δουλειά».

«Πηγαίνω κάθε πρωί στο σχολείο το παιδί μου και με κρύο, βροχή, όπως και να 'ναι κάθομαι σ' ένα παγκάκι μέχρι τη 1 το μεσημέρι για να το πηγαίνω τουαλέτα. Τι άλλο να σου πω», λέει η Μαρία.

«Πάντα μας ενημερώνουν στο παρά πέντε και πρέπει να φέρουμε τη ζωή μας τούμπα για να δουλέψουμε. Πριν από δύο χρόνια μας ενημέρωσαν στις 20 Οκτώβρη, μια βδομάδα πριν την παρέλαση. Ο μισθός μας μειώθηκε έκοψαν τα επιδόματα (ανθυγιεινά και Ειδικής Αγωγής). Το καθηκοντολόγιό μας προβλέπει συνεργασία με το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό εντός κι εκτός τάξης, ώστε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται κι έχουμε καταντήσει να είμαστε εντός κι εκτός τουαλέτας. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε τάξη τουλάχιστον ένας από το βοηθητικό προσωπικό για να γίνει σωστή δουλειά. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένας άνθρωπος βοηθητικό προσωπικό για 7 και 8 τάξεις. Δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής, φαντάσου ένα παιδί όταν χτυπάει, ή όταν παθαίνει επιληπτική κρίση, πολλά από τα παιδιά παίρνουν φάρμακα και πρέπει να τους τα χορηγεί νοσηλευτής. Τα ειδικά σχολεία δεν επανδρώνονται σωστά», μας λένε η Βίκυ και η Αθανασία, αναπληρώτριες, που περιμένουν σε ποια περιοχή και πότε θα τις στείλουν.

«Εδώ και τρία χρόνια η Ειδική Αγωγή είναι εκτός κρατικού προϋπολογισμού και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Δεν γίνεται εκπαίδευση με ΕΣΠΑ. Είναι Οκτώβρης κι είμαι ακόμη σπίτι μου», λέει ένας από τους αναπληρωτές φιλολόγους.

Μετά από πολύωρη αναμονή των συγκεντρωμένων έγινε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη. Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων στην παρέμβασή της έθιξε: 1) Nα ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία. 2) Nα στελεχωθούν όλες οι απαραίτητες δομές της ΕΑ με το επαρκές προσωπικό. 3) Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ειδικότητες, που χρειάζονται στην Ειδική Αγωγή, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 4) Να ξεκινήσουν να μεταφέρονται όλα τα παιδιά στα σχολεία. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τις 20 Οκτώβρη, καθώς μέχρι τότε τα κενά δεν θα μπορούν να καλυφθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ