Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής επίθεσης

Τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να βελτιώσει τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας χτες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Μια μέρα μετά την ομιλία Τσίπρα, ο Σ. Φάμελλος επιχείρησε με τη σειρά του και αυτός να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα σαν έγκριση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που τροχοδρομεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας στα... προσφιλή ζητήματα της πάταξης της διαφθοράς, όπου κι εδώ έχει διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης, με αυτό το πρόσχημα, να προωθήσει σαρωτικές ανατροπές, αντιστοιχίζοντας τη δημόσια διοίκηση στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να αποδώσει ευθύνες στο λαό, μίλησε για «αλλαγή στάσης ζωής», ώστε να αποτραπεί «η μικροδιαπλοκή που το παλιό πολιτικό σύστημα εμπέδωσε στην καθημερινότητα!».

Με κομπασμούς, εξάλλου, πρόβαλλε την ικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίζει πολιτική σταθερότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ υποστήριξε ότι απ' την Ελλάδα ξεκινούν «μεγάλες αλλαγές και γίνονται παγκόσμιες»!

Ξιφούλκησε κατά του νεοφιλελευθερισμού, αντιγράφοντας τον Αλ. Τσίπρα, που ανέσυρε απ' τα παλιά τον εν λόγω «αποδιοπομπαίο τράγο», στοχοποιώντας δηλαδή τη μορφή διαχείρισης, προκειμένου να βγει λάδι το ίδιο το κεφάλαιο και η εξουσία του που την υπαγορεύει.

Εννοείται ότι επανέφερε την απάτη περί «ανοιχτής διαπραγμάτευσης», ισχυριζόμενος ότι «η διαπραγμάτευση (...) δε σταματά ποτέ (...) συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να αλλάξουμε τον πολιτικό ρου της χώρας μας. Η διαπραγμάτευση προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων συνεχίζεται και σήμερα στην ατζέντα, όπως ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός, μπαίνουν τα ζητήματα των "κόκκινων" δανείων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο δημόσιος χαρακτήρας της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Πρόκειται για ζητήματα η έκβαση των οποίων θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, καθώς κριτήριο για τη διευθέτησή τους είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται και τα όποια παζάρια.

Μιλώντας γενικά κι αόριστα για «αλλαγές», αποκρύπτοντας το ταξικό τους περιεχόμενο, αξίωσε απ' το λαό να βάλει πλάτη στην πολιτική που τον τσακίζει, με δέλεαρ την «αναδιανομή» όταν υπάρξει ανάπτυξη. Πιο... γενναιόδωρος στάθηκε στην αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ενίσχυσή της με νέες φοροαπαλλαγές, δημόσια διοίκηση στα μέτρα της, αφού όπως είπε, η αναμόρφωση των τομέων αυτών αποτελεί «αναπτυξιακό εργαλείο».

Τέλος, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι ο σκοπός ενώνει όλα τα αστικά κόμματα, εκτίμησε ότι σ' αυτό το κοινοβούλιο θα υπάρξει σύνθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ