Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μόνη αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Eurokinissi

Τον ανταγωνισμό στον οποίο έχουν επιδοθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή να θωρακίσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, ανέδειξε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως είπε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης να είναι μια επιμέρους αντιπαράθεση ανάμεσα στις «συνιστώσες του μνημονιακού τόξου», δηλαδή, τώρα πια, της κυβέρνησης με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κεντρώους. «Και αυτό αντικειμενικά», τόνισε, «αναδεικνύει ότι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού είναι το ΚΚΕ».

Οπως τόνισε, αυτή η εικόνα δημιουργεί διάφορα «περίεργα». Η ΝΔ, αμήχανη, για να δείξει ότι κάπου διαφωνεί, κάνει στην κυβέρνηση κριτική για ανύπαρκτα ζητήματα (π.χ. ο βουλευτής Μ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι... υπερασπίζεται τα σοβιέτ, κάτι που δεν έγινε ποτέ!), το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δικαιωμένο τάχα για την αντιλαϊκή του πολιτική, το Ποτάμι ζητάει τη γρήγορη εφαρμογή του μνημονίου και η Ενωση Κεντρώων κάνει το «λαγό».

Και η σημερινή κυβέρνηση φορτώνει στο λαό την κρίση του κεφαλαίου

Οπως επισήμανε, ήταν απαίτηση του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που αυτό προκάλεσε, απαίτηση την οποία ικανοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό συνεχίζει με το νέο μνημόνιο και η σημερινή.

«Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ποιος πληρώνει την κρίση; Οι εργαζόμενοι. Πού είναι η διαφορά; Το κεφάλαιο απαιτούσε να φτηνύνει η εργατική δύναμη. Τι έγινε όλο αυτό το διάστημα; Εφαρμόστηκαν οι βάρβαρες πολιτικές. Κόπηκαν μισθοί, συντάξεις για να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους δούλους. Τι άλλαξε; Εσείς θα σκίζατε το μνημόνιο... Τι αλλάζετε σήμερα με τις προγραμματικές δηλώσεις; Κινείστε στον ίδιο δρόμο πρακτικά, ναι ή όχι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, έδειξε την ταύτιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως προς τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, τις επενδύσεις, την «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και πάει λέγοντας.

Ειδικά για τις επενδύσεις, ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση έχει «κλέψει την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ», όταν κάνει λόγο «για επενδυτικό παράδεισο». Υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές του Γενάρη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είχε πει ότι «με τη δική μας πολιτική θα έχετε μεγαλύτερα κέρδη».

«Τι σημαίνει επενδυτικός παράδεισος; Πώς θα βγάλει τα μεγάλα κέρδη ο επενδυτής; Πρώτα από όλα τα κέρδη βγάζει η εργατική δύναμη, η ληστρική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και, δεύτερον, οι υποδομές που υπάρχουν και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σε αυτό διαγκωνίζεστε με τη ΝΔ. Πού είναι η διαφορά δηλαδή;», τόνισε.

Οσο για την «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι αυτό προβλέπεται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και στοχεύει στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, δηλαδή «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι να γίνουν λεία των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Πού διαφωνείτε, δηλαδή, με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα;».

Καπιταλιστικό κέρδος σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης

Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, το συμπέρασμα που βγαίνει για την κυβέρνηση είναι ότι όλα τα παραπάνω «συνιστούν τη συντήρηση της αυταπάτης ότι μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος και αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα (...) Λέει ο πρωθυπουργός ότι θέλουμε καπιταλιστική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Πώς γίνεται μία ανάπτυξη που στηρίζεται στο κεφάλαιο που είναι αδηφάγο, που θέλει να κερδίσει όλο και περισσότερο, να έχει κοινωνικό πρόσημο; Καπιταλιστικό κέρδος σημαίνει αντικειμενικά ένταση της εκμετάλλευσης. Εκτός αν εννοείτε την ακραία φτώχεια. Ακραία φτώχεια έχει και ο Ομπάμα. Βέβαια, με τον Ομπάμα τώρα είσαστε σε έρωτες μεγάλους. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο πιο σκληρός, ο πιο στυγνός, ο πιο κυνικός έγινε πρότυπο τώρα. Ειδικά σε αυτό τον τομέα, της ακραίας φτώχειας, τα συσσίτια με ληγμένα τρόφιμα το 2015 σε 40 εκατ. Αμερικάνους. Εννοείτε αυτό ότι έχει κοινωνικό πρόσημο...».

Κλείνοντας, κάλεσε το λαό να μην περιμένει λύσεις από πάνω και τόνισε: «Ενας δρόμος υπάρχει, σκληρός, λαϊκός αγώνας, οργάνωση, λαϊκή συμμαχία. Υπάρχει διέξοδος στον απάνθρωπο αιματηρό νόμο του κέρδους. Εμείς λέμε ανθρώπινες ανάγκες.

Στην καπιταλιστική ιδιοκτησία εμείς λέμε κοινωνική ιδιοκτησία. Στην αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης λέμε σχεδιασμός. Και αυτό σημαίνει ότι έχεις τα κοινωνικά μέσα παραγωγής στα χέρια σου και αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού συνολικότερα προς όφελος του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη χώρα τού «τρέξε να σωθείς» (2023-07-22 00:00:00.0)
Το «συν» για το κεφάλαιο, στο «μείον» ο λαός (2021-05-22 00:00:00.0)
Ενεργειακή φτώχεια για το λαό για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου (2017-03-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός «οδικός χάρτης» (2016-09-13 00:00:00.0)
Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει κοινωνική αδικία και φτώχεια για το λαό (2016-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ