Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενεργειακή φτώχεια για το λαό για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου

Με το σχολιασμό της συμφωνίας όλων των αστικών κομμάτων με το στρατηγικό πλαίσιο, «που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιδίωξη της άρχουσας τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο» και «η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση στον τομέα της Ενέργειας», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε με θέμα τα Ενεργειακά η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).

Αναλύοντας τους δύο σχεδιασμούς που είναι, άλλωστε, συνυφασμένοι ο ένας με τον άλλον, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «με πιστότητα και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη υλοποιούν τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου», που είναι «απελευθέρωση του τομέα, εισαγωγή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στον κλάδο αυτό, ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια». Ενώ όσον αφορά το δεύτερο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, «οι αγωγοί οι οποίοι προκρίνονται, όχι τυχαία, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη σημερινή, είναι οι αγωγοί που εξυπηρετούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας - και η προηγούμενη και η σημερινή - επισκέπτονται κάθε τόσο την περιοχή. Ακριβώς για να επιβάλουν την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδιασμών και αγωγών σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις για τα δίκτυα, τους αγωγούς, αλλά και τις ενεργειακές πηγές οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο κουβάρι αυτών των ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, διαμορφώνοντας συνθήκες επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων και στην ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τα όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: «Τι έκανε δηλαδή; Προχώρησε στον καθορισμό οικοπέδων η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να καθορίσει τις ΑΟΖ, διαμορφώνοντας και αφήνοντας ανοικτές τις διεκδικήσεις οι οποίες υπάρχουν από την Τουρκία στο Αιγαίο και όχι μόνο. Και δεύτερον, δημιούργησε μια Επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί ως πλασιέ, που δεν θα μπορεί να ελέγχει, δεν θα μπορεί να αξιοποιεί την τεχνογνωσία, απλά και μόνο ως πλασιέ των πολυεθνικών για την εκποίηση των οικοπέδων».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα συνέπειες για το λαό, ανέφερε: Πρώτον «έχουμε ένα πολύ ακριβό ενεργειακό μείγμα και μάλιστα από εισαγόμενες πηγές, όπως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου». Δεύτερον «συνέπεια στην ενεργειακή ασφάλεια, με τους κινδύνους που εγκυμονεί, όταν δεν έχουν αναπτυχθεί και συντηρηθεί τα ενεργειακά δίκτυα, πολύ δε περισσότερο όταν η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξαρτάται από τις εισαγωγές». «Επίπτωση τρίτη στους εργαζόμενους των κλάδων. Εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας, μειώσεις στους μισθούς, ανατροπή σε εργασιακές σχέσεις. Πλέον στην υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ έχει γενικευθεί το φαινόμενο των εργολαβικών εργαζομένων». «Επίπτωση τέταρτη στα λαϊκά νοικοκυριά: Μία έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα, πριν από δέκα μέρες, αν δεν κάνω λάθος, τι αναδεικνύει; Οτι από το 2005 έως το 2015, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 157%», με αποτέλεσμα το 30% των λαϊκών νοικοκυριών να βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια. Ενώ, όπως τόνισε, αυτή η αύξηση «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων, ακριβώς για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας».

Σημείωσε ότι τεράστιες αυξήσεις και ενεργειακή φτώχεια αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί της ΕΕ. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών», σημείωσε.

Οπως επισήμανε, «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν τεράστιες πηγές φυσικών, ορυκτών, αλλά και ανανεώσιμων καυσίμων, οι οποίες όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας για τη στήριξη του καπιταλιστικού κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και της δράσης της ΔΕΗ, ως Ανώνυμης Εταιρείας, που κριτήριό της είναι το καπιταλιστικό κέρδος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για ενέργεια».

Τόνισε ότι «αυτή η αντίφαση μπορεί να λυθεί μόνο όταν αυτές οι πηγές γίνουν λαϊκή περιουσία, όταν οι πρώτες ύλες, τα μηχανήματα, τα εργοστάσια γίνουν κρατική, κοινωνική περιουσία. Βεβαίως, αυτό χρειάζεται μια άλλη εξουσία στον τόπο μας. Να μπει δηλαδή στη θέση της αστικής εξουσίας η εργατική εξουσία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και κοινωνικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και δραστηριότητας, με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Διαγκωνισμοί για τα εύσημα του κεφαλαίου

Στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου, όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τις συμβάσεις παραχώρησης των οικοπέδων των υδρογονανθράκων και πάει λέγοντας, ενώ η αντιπαράθεση ήταν έντονη και όσον αφορά το ...μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, φανερά «θιγμένος» από τα όσα αναφέρθηκαν, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις «για καθυστερήσεις και αποσπασματικότητα». Δείχνοντας τις ικανότητες της κυβέρνησης διαφήμισε την παραχώρηση στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ, ΕΝΤΙΣΟΝ και ΕΛΠΕ του «οικοπέδου 2» υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και προανήγγειλε ότι «ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο» για όλη την υπόθεση «λειτουργίας και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» υπέρ των μονοπωλίων(2016-10-26 00:00:00.0)
Πιόνια οι λαοί στην «ενεργειακή σκακιέρα»...(2014-03-15 00:00:00.0)
Πιόνια οι λαοί στην «ενεργειακή σκακιέρα»...(2014-03-15 00:00:00.0)
Με επίκεντρο Ενέργεια, κοιτάσματα, ιδιωτικοποιήσεις(2013-12-03 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών οι υδρογονάνθρακες(2013-02-27 00:00:00.0)
Με τα όπλα πάνω στο τραπέζι(2012-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ