Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με αυταπάτες παραπλανούν το λαό από το αντιλαϊκό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης

Από τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Τζ. Πιτέλα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Τζ. Πιτέλα
Το παραμύθι της διαπραγμάτευσης για την «αποκατάσταση μέρους των εργασιακών δικαιωμάτων» και την «επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας», και όχι για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπερασπίστηκαν χτες στις δημόσιες παρεμβάσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, της απάτης, αλλά και των διαγκωνισμών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Τζ. Πιτέλα, πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας ύψωσε το «φλάμπουρο» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η αποκατάστασή τους «δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη».

Ολα αυτά την ώρα που τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα «πριονίζονται» ως όρος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο βωμό του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, προσθέτει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, διαμορφώνοντας συνολικά το πλαίσιο για ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, πλαίσιο απόλυτα συμβατό με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της εργασιακής ζούγκλας!

Ο Τζ. Πιτέλα, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε κάνοντας λόγο για το ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς, έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα», εμφανίζοντας ουσιαστικά τη σοσιαλδημοκρατία, που έχει πρωταγωνιστήσει στο σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και την ίδια την ιμπεριαλιστική ένωση, ως... θεματοφύλακα των εργατικών δικαιωμάτων.

Τα περί «μάχης» για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και των δικαιωμάτων των εργαζομένων επανέλαβε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, εμφανίζοντας την κυβέρνηση να παλεύει «κόντρα σε θεούς και δαίμονες» για να φέρει «μια συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσες και θα είναι κοινωνικά βιώσιμη», επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για να πάρει «ανάσες» η καπιταλιστική κερδοφορία των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο εξάλλου του ανταγωνισμού με τη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να οραματιστεί «μια διαφορετική Ελλάδα, στην οποία μπορούν πραγματικά να πραγματωθούν οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης», για τα οποία τάχα μάχεται η κυβέρνηση, όταν όχι μόνο διατήρησε αλλά εμπλούτισε κατά πολύ το αντεργατικό πλέγμα που ύφαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετώντας το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, τις αγωνίες και τις βλέψεις του εγχώριου κεφαλαίου για τη μελλοντική μορφή της ΕΕ και τη θέση του σε αυτή, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνεντεύξεις και ομιλίες του στην Ιταλία, όπου πήρε μέρος σε διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων, σημειώνοντας ότι «το σύνθημα της Ευρώπης των ομόκεντρων κύκλων, ή υψηλότερων ή χαμηλότερων ταχυτήτων, βρίσκεται στους αντίποδες της πραγματικής νομικής ισότητας μεταξύ των κρατών» και ζητώντας «Ευρώπη των πολλών επιλογών με αφετηρία το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας και χωρίς να δημιουργούνται νέες διαιρέσεις, ταχύτητες και προνομιακοί κύκλοι κρατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπεράσπιση του αντεργατικού «κεκτημένου» με κάθε ευκαιρία (2017-03-28 00:00:00.0)
Πλάκωσε και το ILO (2016-11-20 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστές συνεργάζονται και ανταγωνίζονται κατά των λαών (2016-04-30 00:00:00.0)
Πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ προωθούν οι μεγαλοεκδότες (2010-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ