Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφοροποιήσεις και αντιφάσεις εντός κοινού πλαισίου

Η κρίση στην εγχώρια κεντροδεξιά, σε ό,τι αφορά ζητήματα φυσιογνωμίας, κατεύθυνσης και ηγεσίας, αποτυπώνεται ανάγλυφα στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ, στο δρόμο προς την ανάδειξη νέου προέδρου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις για διαδικαστικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την εκλογή, αλλά και πολύ περισσότερο συζητήσεις για την αντιπολιτευτική τακτική που πρέπει να ακολουθήσει κ.τ.λ. Οι διαφοροποιήσεις αυτές, βέβαια, όπως και οι διαφορετικές υποψηφιότητες κινούνται όλες στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, το οποίο εμπεριέχει και σε ό,τι αφορά τη ΝΔ τις αντιφάσεις του: Από τη μία να συμβάλει, είτε ως κυβέρνηση - είτε ως αντιπολίτευση, ώστε να περνούν το ένα μετά το άλλο τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Από την άλλη, να ενσωματώνει λαϊκές μάζες ακριβώς σε αυτά τα ζητούμενα, από τη φύση τους αντιλαϊκά.

Σε αυτήν τη βάση, συνεδρίασε χτες στα κεντρικά του κόμματος η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), με «διευρυμένη σύνθεση», καθώς, εκτός των τακτικών μελών της, στη διαδικασία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων: Τον Ευ. Μεϊμαράκη εκπροσώπησε ο Θ. Αμπατζόγλου, τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Τ. Γαϊτάνης, τον Απ. Τζιτζικώστα η Αννα Ασημακοπούλου, και τον Αδ. Γεωργιάδη ο Στ. Σταμούλης.

Η ΚΕΦΕ έκανε μια πρώτη συζήτηση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και το σε ποια σημεία, με πόσες κάλπες και με τι αντίτιμο για τους συμμετέχοντες θα γίνει η διαδικασία.

Η πλευρά Μεϊμαράκη, επισήμως, δε θέτει «προαπαιτούμενα» και δηλώνει θετική στο να γίνουν οι εκλογές όποτε θέλουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως θέλουν και με όποιο αντίτιμο θέλουν. Ο Μητσοτάκης είχε θέσει ως επιθυμητή ημερομηνία εκλογών τις 15/11 και ζητά το χαμηλότερο δυνατό αντίτιμο συμμετοχής, με στόχο να συμμετάσχει το μέγιστο δυνατό πλήθος κόσμου, και 1.500 κάλπες πανελλαδικά. Η πλευρά Γεωργιάδη υποστηρίζει ότι μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία του 2009, όταν οποιοσδήποτε μπορούσε να εγγραφεί με κόστος 2 ευρώ και να ψηφίσει για πρόεδρο. Η πλευρά Τζιτζικώστα ζητά εκλογές την 1/11, επίσης με χαμηλό αντίτιμο, ακόμα και 1 ευρώ. Η ημερομηνία αυτή συζητήθηκε και χθες, αλλά μπήκε ζήτημα ότι έτσι ο β' γύρος θα συμπέσει με τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εσωκομματική διαδικασία.

Στο ίδιο πλαίσιο, κοινών στοχεύσεων και ταυτόχρονα αντιφάσεων κινήθηκαν και οι δηλώσεις π.χ. του Αδ. Γεωργιάδη, που μιλώντας χθες στο «MEGA», επέμεινε να παίζει το χαρτί ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν προέρχεται από πολιτικό «τζάκι», καθώς και να ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα.

Προσπαθώντας να... «διαφοροποιηθεί» από το νέο βάρβαρο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ, ο Αδ. Γεωργιάδης στηλίτευσε την απόφαση Μεϊμαράκη για υπερψήφισή του στις 14/8: «Η ΝΔ έκανε λάθος πολιτικής τακτικής. Ψήφισε το μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου, δίνοντας την ευκαιρία στο λαό να πει ότι όποιον και να ψηφίσει ο λαός θα εφάρμοζε τα ίδια μέτρα. Δεν το χρεώνω στον Μεϊμαράκη, αλλά το ήθελε η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας», συμπλήρωσε, ενώ για να δικαιολογήσει τη δική του στάση, είπε πως το ψήφισε λόγω κομματικής πειθαρχίας.

Τέλος, χτες παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνης, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν ότι η κίνησή του αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόσκειται σε κάποιο από τα στελέχη που διεκδικούν την προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ