Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Με «πυξίδα» το στόχο του κεφαλαίου για Ελλάδα - «ενεργειακό κόμβο»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», καμάρωσε ο Π. Σκουρλέτης...
«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», καμάρωσε ο Π. Σκουρλέτης...
Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί «νησίδα σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή», την ίδια στιγμή που θα συνεχίσει να ασκεί «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική», ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελληνικής αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας «σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο» κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό που απέστειλε στο διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας.

«Παρών» στο συνέδριο ο διευθυντής του γραφείου του στέιτ ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, W. Silkworth, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, αλλά και εκπρόσωποι πλήθους εταιρειών από το χώρο της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της αζέρικης «SOCAR» και του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ.

«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Αναλυτικότερα, ο Π. Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η «ενεργητική εξωτερική πολιτική» που ασκεί η συγκυβέρνηση «επιμένει να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη», ενώ ισχυρίστηκε πως «μια τέτοια γέφυρα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος ξεκινά να κατασκευάζεται τον Μάιο». Οπως είπε, ο αγωγός ΤΑΡ εδραιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την «εξασφάλιση πολλαπλών ενεργειακών πηγών και οδεύσεων» (την «απεξάρτηση» δηλαδή της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο), ενώ στην ίδια λογική εντάσσονται τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, τη διερεύνηση νέων, εναλλακτικών οδεύσεων του ρωσικού φυσικού αερίου και την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Κατέληξε τονίζοντας πως η Ελλάδα «βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο». Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, προκειμένου να υπηρετήσει τον εν λόγω στρατηγικό στόχο του εγχώριου κεφαλαίου.

«Ενθουσιασμός» ΗΠΑ και ΕΕ για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB

Τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο που σημειώνεται στους αγωγούς ΤΑΡ και IGB εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, W. Silkworth, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ επικροτούν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση της πολιτικής διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής προμήθειας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να αποκλειστεί το ρώσικο φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός και οι διαφοροποιημένες πηγές για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την αρνητική στάση που έχει η χώρα του απέναντι σε έργα μεγάλου μεγέθους όπως ο «Nord Stream» - ο αγωγός που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Β. Ευρώπη μέσω της Γερμανίας - ο «Turkish Stream» ή ο «South Stream», έργα δηλαδή που ενισχύουν τη θέση του ρωσικού κεφαλαίου.

Ο δε Π. Καρβούνης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποτελεί πλεονέκτημα και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν να αναδειχτεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, ενώ χαρακτήρισε τον αγωγό TAP έργο μεγάλης σημασίας για τον εφοδιασμό της ΕΕ. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, σημειώνοντας την αγορά φυσικού αερίου και την αγορά ηλεκτρισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσπευση των έργων του IGB (2018-07-03 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον της EBRD για τα ενεργειακά έργα (2016-03-03 00:00:00.0)
Στη δίνη των ενεργειακών ανταγωνισμών με αμερικάνικη σημαία (2015-10-18 00:00:00.0)
Ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί σε ένα ήδη εύφλεκτο τοπίο (2015-04-25 00:00:00.0)
Πυξίδα της λυκοσυμμαχίας η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων (2014-10-07 00:00:00.0)
Η κόντρα TAP - «South Stream» (2013-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ