Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής απ' όλα τα αστικά κόμματα, εκτός από τη ΧΑ που αμφισβήτησε την ικανότητά του... «να βοηθήσει στην ανάκαμψη του χρηματιστηρίου»

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσα σε κλίμα πλήρους συναίνεσης από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θωρακίζουν τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις».

Ενδεικτικά, προβλέπονται μέτρα για την πλήρη ενημέρωση των εκδοτών μετοχών και επενδυτών για τη δομή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εταιρειών, ώστε να μειώνεται το ρίσκο, μέτρα για τη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών ώστε να μειωθούν διοικητικές και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, «κίνητρα στους επενδυτές ώστε να υιοθετούν πιο μακροπρόθεσμη οπτική (...) επενδυτική προοπτική» κ.ά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επικροτώντας την κυβέρνηση. Η δε Χρυσή Αυγή καταψήφισε, γιατί θεώρησε ότι, όπως ανέφερε ο βουλευτής της Ηλ. Παναγιώταρος, πρόκειται περισσότερο «για τεχνικές διατάξεις» και όχι ουσιαστικές ώστε το νομοσχέδιο «να βοηθήσει στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο πνέει τα λοίσθια»...

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει από το κύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους για διαφήμιση και τον τελικό αποδέκτη - δηλαδή σε ποια ΜΜΕ - δόθηκαν τα ποσά, αποφάνθηκε ότι το κύριο «στίγμα» του νομοσχεδίου είναι το χτύπημα της διαπλοκής...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επισήμανε: «Ολα τα κόμματα συμφωνείτε και πρωταγωνιστείτε στην εναρμόνιση κοινοτικών Οδηγιών που θωρακίζουν τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου και προωθούν την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών των κρατών - μελών της ΕΕ. Και σε αυτό δεν χωράνε δικομματικοί καυγάδες».

Σημείωσε ότι «το χρηματιστήριο είναι μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανακατανομής εισοδημάτων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων». Ακριβώς «η κλοπή 1999 - 2001 στο χρηματιστήριο» σε βάρος των μικροκαταθετών και των ασφαλιστικών ταμείων «έγινε για χάρη της ελεύθερης αγοράς της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος λειτουργίας του χρηματιστηρίου, ο λαός βγαίνει, όπως και να έχει, διπλά και τριπλά χαμένος. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, η καπιταλιστική βαρβαρότητα». Τώρα η ενσωμάτωση των Οδηγιών, σημείωσε, αφορά στην προσπάθεια ΕΕ και κυβέρνησης «να διαμορφωθεί ενιαία αγορά αξιών για να πωλούνται, να αγοράζονται επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι στόχοι που θέλει να υλοποιήσει η κυβερνητική πολιτική είναι οι ίδιοι χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση με τους στόχους των προηγούμενων κυβερνήσεων, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: Γιατί υπάρχει αυτή η διαπάλη ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Η διαπάλη αφορά πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι απλώς ψευδεπίγραφη. Αφορά επί της ουσίας το ποιος θα αποσπάσει τα εύσημα από την ΕΕ, από το ΔΝΤ, από τις ΗΠΑ, ως ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί. Εκεί βρίσκεται η διαπάλη σας: Ποιοι θα πείσετε περισσότερο την αστική τάξη της χώρας μας και τους μονοπωλιακούς ομίλους ότι μπορείτε να υλοποιήσετε κατά γράμμα, απαρέγκλιτα και χωρίς αντιστάσεις, την κυβερνητική πολιτική, τις πολιτικές επιλογές, τις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ