Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιέζει για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και υλοποίηση της συμφωνίας

Με τον τρόπο αυτό ισχυρίζεται ότι θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε χτες ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας σειρά επαφών στις οποίες θα θέσει το ζήτημα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τα προσφάτως συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Στη συνομιλία τους «επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, με εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας», ενώ δόθηκε έμφαση στην παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εγκωμίασε σαν θετική τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ανοίγει το δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις με αφορμή το Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία «ανοίγει για τους πρόσφυγες έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Ευρώπη, μέσω της επανεγκατάστασης από την Τουρκία». Κάτι που όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, αλλά πολύ περισσότερο, κυβερνητικά στελέχη αμφιβάλλουν για το εάν θα γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον. Διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την άμεση υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», καταγράφοντας σ' αυτήν τη φάση τις ανάγκες σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια. Εντούτοις, σε μια αποστροφή του λόγου της παραδέχτηκε ότι «για ένα τουλάχιστον άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα έχουμε συμμόρφωση όλων των μερών ή και δεν είναι και δυνατόν, μέσα σε πολύ λίγες ημέρες να φανούν τα αποτελέσματα από αυτό το σχέδιο. Για κάποιες ημέρες αρκετοί φαίνεται ότι θα παραμένουν εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι, για να μη βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προβλέπουμε».

Η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η εκκένωση των «hot spots» από «πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος και προωθείται με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας». Ακόμα, ότι προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και το οποίο θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής αύριο Πέμπτη.

Υπενθύμισε στην ΕΕ τη δέσμευση για «άμεση παροχή βοήθειας σε μέσα και προσωπικό» καθώς και για «πίεση προς την Τουρκία, για την αντιμετώπιση των διακινητών και το δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά», παραδεχόμενη ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών».

Διευκρινίζοντας σημεία της συμφωνίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει στη χώρα θα επιστρέφεται στην Τουρκία, ενώ όσοι είναι ήδη εδώ φιλοξενούνται σε κλειστά κέντρα μέχρι να επαναπατριστούν. Οτι δεν τίθεται θέμα ανακήρυξης της Τουρκίας σαν ασφαλούς χώρας απ' την Ελλάδα καθώς κάθε αίτημα ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα, ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν στη χώρα θα μπουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρέπεμψε στη συμφωνία και στις διαβεβαιώσεις που αυτή παρέχει για την τήρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και στη συγκρότηση επιτροπής νομικών που θα επιβλέπει τη διαδικασία. «Διότι καλούμαστε σε συντομότερα διαστήματα να αποδίδουμε ή όχι το άσυλο. Για αυτό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, η ταχύτητα να δράσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει περιθώρια παραβίασης δικαιωμάτων», ανέφερε, αφήνοντας να υπονοείται ανησυχία, που εγείρει άλλωστε το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Τέλος, η Ολγα Γεροβασίλη απέφυγε να απαντήσει για το τι θα γίνει τελικά με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, προανήγγειλε ωστόσο αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του, λέγοντας: «Από την άλλη πλευρά, μέσα στα νομοτεχνικά πλαίσια, που εξετάζονται αυτές τις μέρες, είναι και τα ζητήματα της αναβάθμισης της λειτουργίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. ...Ετσι, λοιπόν, έχουμε αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται για την υλοποίηση της συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ