ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Στοχευμένη» επίθεση των ΗΠΑ σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις
  • Πάνω από 100 οι νεκροί και πολλές δεκάδες οι τραυματίες στο Ντέιρ Εζόρ
  • Κατηγορίες της Ρωσίας για «επιθέσεις στον πλούτο της Συρίας»

Αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία
Αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα επικίνδυνη ένταση στην ανατολική Συρία προκαλεί από χτες ο πολύνεκρος βομβαρδισμός φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μάχονταν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και Κούρδους ενόπλους των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) από τον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ.

Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 100 φιλοκυβερνητικών Σύρων μαχητών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων στο Ντέιρ Εζόρ κοντά σε δυιλιστήρια. Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα χτες ο επικεφαλής δύναμης των μαχητών SDF στην περιοχή, Αχμεντ Αμού Κχάουλα, στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε πως οι δυνάμεις του δέχτηκαν επίθεση από κυβερνητικές τοπικές Ενοπλες Δυνάμεις που είναι γνωστές ως «Δυνάμεις Εθνικής Αμυνας» κοντά σε πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που την κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «νέα σφαγή που συνιστά έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας». «Απαιτούμε (σ.σ. η «διεθνής κοινότητα») να καταδικάσει αυτήν τη σφαγή και να καταστήσει υπεύθυνο τον συνασπισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική επιστολή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός «είναι παράνομος και θα πρέπει να διαλυθεί».

Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από τον νέο παράνομο βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Συρία, κάλεσαν, χτες βράδυ, την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, «να σταματήσει τώρα» τη χρήση χημικών όπλων και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε υποκριτικά «πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία» για την αύξηση της βίας στο Ιντλίμπ και την Ανατολική Γκούτα κοντά στη Δαμασκό, με την εκπρόσωπό του, Χέδερ Νάουερτ, να κάνει λόγο για «δεκάδες νεκρούς» από τους τελευταίους βομβαρδισμούς.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο βομβαρδισμός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ προκάλεσε επιπρόσθετη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας, καθώς καταδικάστηκε χτες και από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός καταδεικνύει πως οι ΗΠΑ «από το να πολεμούν τους τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προτιμούν να αρπάζουν τους οικονομικούς πόρους της Συρίας». Κατήγγειλε, για πολλοστή φορά, την «παράνομη δράση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο συριακό έδαφος και διέψευσε δηλώσεις του Αμερικανού συνταγματάρχη Τόμας Βιλ, στο πρακτορείο ΑΡ, ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει προηγουμένως, από αργά το βράδυ της Τετάρτης, τους Ρώσους για την αεροπορική επιδρομή που σχεδίαζαν να κάνουν κοντά στο πρώην διυλιστήριο «Ελ Ισμπα» κατά Σύρων φιλοκυβερνητικών μαχητών.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι θα έθετε το ζήτημα της επίθεσης στη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε αργότερα χτες βράδυ σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Στη συνεδρίαση αυτή ο Ρώσος πρέσβης αργότερα τόνισε ότι είναι «αβάσιμες» οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιρρίψουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Απέρριψε ακόμη την πρόταση του ΟΗΕ για εκεχειρία ενός μήνα στη Συρία στο όνομα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς την «μη ρεαλιστική». «Θα θέλαμε να δούμε μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου, αλλά οι τρομοκράτες δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν», είπε αργότερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο επικεφαλής του «Γραφείου Αντιτρομοκρατίας» του ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, μιλώντας στην παραπάνω συνεδρίαση εκτίμησε ότι ο «αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους μπαίνει σε νέα φάση» παρά τις σημαντικές στρατιωτικές ήττες της οργάνωσης σε Συρία, Ιράκ και νότιες Φιλιππίνες. Υποστήριξε ότι η φύση της οργάνωσης αλλάζει και ότι η προτεραιότητά της πλέον δεν είναι η ανάκτηση εδαφών αλλά η διείσδυση σε μικρές τρομοκρατικές ομάδες, με στόχο να τις βοηθήσει στην εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Οι εξελίξεις στη Συρία και οι κόντρες σε διάφορα μέτωπα συζητήθηκαν χτες εκτενώς σε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν το επόμενο διάστημα την πραγματοποίηση μιας Συνόδου Κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη (η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί αργότερα).

Συμφώνησαν ακόμη ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία «παρατηρητηρίων» στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στο πλαίσιο της δημιουργίας «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» «κερδίζει έδαφος».

Επαφές Τσαβούσογλου στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πολύ φειδωλή ήταν η ενημέρωση γύρω από τις επαφές που είχε προχτές στην Τεχεράνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Βασικό θέμα ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν, για την οποία και το Ιράν έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στη συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί τόνισε πως «υπό τις σημερινές συνθήκες χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση και συνεργασία για την επίλυση της συριακής κρίσης». Ενώ σύμφωνα με το κινεζικό «Σινχουά», το οποίο επίσης επικαλείται ιρανικά ΜΜΕ, ο Ροχανί τόνισε ότι «ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και τα γεωγραφικά σύνορα των άλλων χωρών θα οδηγήσει στην προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή και θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και να λάβουμε μέτρα με έναν τρόπο που καμία χώρα δεν θα νιώθει απειλούμενη από τους γείτονές της». Προειδοποίησε καθαρά ενάντια σε προσπάθειες «για την αλλαγή των γεωγραφικών συνόρων στην περιοχή», συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου φέρεται να κατηγόρησε και πάλι τις ΗΠΑ για εκκόλαψη νέων συνωμοσιών στην περιοχή, που θα υπονομεύσουν τους αναπτυσσόμενους δεσμούς Αγκυρας - Τεχεράνης, ενώ κάλεσε σε στενή συνεργασία για παρεμπόδιση τέτοιων σχεδιασμών. «Θεωρούμε ότι πρέπει να αντισταθούμε σε συνωμοσίες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιφέρειας», είπε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διαψεύδουν ξανά ένα δεύτερο δημοψήφισμα...

Με φόντο τις πληροφορίες για χρηματοδότηση οργάνωσης κατά του Brexit από τον καπιταλιστή Τζορτζ Σόρος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σταματά να διαψεύδει τις φήμες και να αποκρούει τις πιέσεις για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την «αποκάλυψη» πως ο γνωστός καπιταλιστής Τζορτζ Σόρος χρηματοδότησε βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία κατά του Brexit.

«Υπάρχουν πολλές πολιτικές ομάδες και εκστρατείες σε αυτήν τη χώρα, αυτό είναι απολύτως σωστό και ό,τι θα περίμενε κανείς σε μια δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι η θέση της τελευταίας «είναι ξεκάθαρη», ότι «η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ» και ότι «αυτό είναι που θα τηρήσουμε και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα».

Προηγήθηκε η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Σόρος μέσω των ιδρυμάτων του έδωσε 400.000 στερλίνες στην οργάνωση «Βest for Britain», που κατηγορείται από μερίδα του συντηρητικού Τύπου στη Βρετανία ότι «συνωμοτεί για να ανατρέψει το Brexit». Η πληροφορία αυτή συνδυάστηκε με την πρόσφατη «πρόβλεψη» του Τζορτζ Σόρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, πως οι Βρετανοί θέλουν να αγνοούν τις οικονομικές συνέπειες του Brexit και ότι η Τερέζα Μέι δεν θα παραμείνει για πολύ στην εξουσία. «Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο είχε προβλεφθεί, ζουν με την ελπίδα, αλλά στο μέτρο που το νόμισμα υποτιμάται και ο πληθωρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη, αυτό θα προκαλέσει υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου», είπε τότε ο Σόρος.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας εμφανίζεται να αποκτά «περισσότερη αυτοπεποίθηση» για τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο (σύμφωνα με ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ) να προχωρήσει τους επόμενους μήνες (ενδεχομένως το Μάη) σε μία μικρή αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι χτες τα διατήρησε στο 0,5%.

Σύγχρονοι σκλάβοι...

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χτες τρεις άνδρες που κρατούσαν περίπου 200 μετανάστες σε συνθήκες δουλείας σε ένα ανθοκομείο.

Οι εργάτες, κυρίως άνδρες από τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, εντοπίστηκαν μετά την επιδρομή στο αγρόκτημα, στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Ο Πολ Κόφι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας καταπολέμησης της δουλείας, που από πέρσι έχει αναλάβει τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, εκτιμά ότι τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα εξαναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη Βρετανία. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότερος.

ΗΠΑ
«Ρωσική ανάμειξη» στις εκλογές είδε και ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέρος στο παιχνίδι κατηγοριών για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 πήρε χτες και ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, δίχως βεβαίως να παρουσιάσει αποδείξεις.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο στο περιθώριο επιχειρηματικού φόρουμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Μπους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναμείχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016 και ανέφερε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» ότι η Μόσχα αναμείχθηκε στις εκλογές (τις οποίες ωστόσο δεν έκανε τον κόπο να τις αναφέρει...), αποφεύγοντας να πει αν αυτές οι «προσπάθειες» αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «ευφυή όσον αφορά την τακτική».

Στις ΗΠΑ πάντως, νωρίτερα, η Δημοκρατική βουλευτής Νάνσι Πελόσι κατέγραψε νέο ρεκόρ στη λίστα των κοινοβουλευτικών με τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ομιλίες, καθώς επί ένα οκτάωρο μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα δεινά και τα όνειρα των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ