Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Στοχευμένη» επίθεση των ΗΠΑ σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις
  • Πάνω από 100 οι νεκροί και πολλές δεκάδες οι τραυματίες στο Ντέιρ Εζόρ
  • Κατηγορίες της Ρωσίας για «επιθέσεις στον πλούτο της Συρίας»

Αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία
Αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα επικίνδυνη ένταση στην ανατολική Συρία προκαλεί από χτες ο πολύνεκρος βομβαρδισμός φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μάχονταν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και Κούρδους ενόπλους των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) από τον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ.

Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 100 φιλοκυβερνητικών Σύρων μαχητών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων στο Ντέιρ Εζόρ κοντά σε δυιλιστήρια. Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα χτες ο επικεφαλής δύναμης των μαχητών SDF στην περιοχή, Αχμεντ Αμού Κχάουλα, στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε πως οι δυνάμεις του δέχτηκαν επίθεση από κυβερνητικές τοπικές Ενοπλες Δυνάμεις που είναι γνωστές ως «Δυνάμεις Εθνικής Αμυνας» κοντά σε πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που την κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «νέα σφαγή που συνιστά έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας». «Απαιτούμε (σ.σ. η «διεθνής κοινότητα») να καταδικάσει αυτήν τη σφαγή και να καταστήσει υπεύθυνο τον συνασπισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική επιστολή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός «είναι παράνομος και θα πρέπει να διαλυθεί».

Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από τον νέο παράνομο βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Συρία, κάλεσαν, χτες βράδυ, την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, «να σταματήσει τώρα» τη χρήση χημικών όπλων και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε υποκριτικά «πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία» για την αύξηση της βίας στο Ιντλίμπ και την Ανατολική Γκούτα κοντά στη Δαμασκό, με την εκπρόσωπό του, Χέδερ Νάουερτ, να κάνει λόγο για «δεκάδες νεκρούς» από τους τελευταίους βομβαρδισμούς.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο βομβαρδισμός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ντέιρ Εζόρ προκάλεσε επιπρόσθετη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας, καθώς καταδικάστηκε χτες και από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός καταδεικνύει πως οι ΗΠΑ «από το να πολεμούν τους τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προτιμούν να αρπάζουν τους οικονομικούς πόρους της Συρίας». Κατήγγειλε, για πολλοστή φορά, την «παράνομη δράση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο συριακό έδαφος και διέψευσε δηλώσεις του Αμερικανού συνταγματάρχη Τόμας Βιλ, στο πρακτορείο ΑΡ, ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει προηγουμένως, από αργά το βράδυ της Τετάρτης, τους Ρώσους για την αεροπορική επιδρομή που σχεδίαζαν να κάνουν κοντά στο πρώην διυλιστήριο «Ελ Ισμπα» κατά Σύρων φιλοκυβερνητικών μαχητών.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι θα έθετε το ζήτημα της επίθεσης στη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε αργότερα χτες βράδυ σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Στη συνεδρίαση αυτή ο Ρώσος πρέσβης αργότερα τόνισε ότι είναι «αβάσιμες» οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιρρίψουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Απέρριψε ακόμη την πρόταση του ΟΗΕ για εκεχειρία ενός μήνα στη Συρία στο όνομα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς την «μη ρεαλιστική». «Θα θέλαμε να δούμε μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου, αλλά οι τρομοκράτες δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν», είπε αργότερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο επικεφαλής του «Γραφείου Αντιτρομοκρατίας» του ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, μιλώντας στην παραπάνω συνεδρίαση εκτίμησε ότι ο «αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους μπαίνει σε νέα φάση» παρά τις σημαντικές στρατιωτικές ήττες της οργάνωσης σε Συρία, Ιράκ και νότιες Φιλιππίνες. Υποστήριξε ότι η φύση της οργάνωσης αλλάζει και ότι η προτεραιότητά της πλέον δεν είναι η ανάκτηση εδαφών αλλά η διείσδυση σε μικρές τρομοκρατικές ομάδες, με στόχο να τις βοηθήσει στην εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Οι εξελίξεις στη Συρία και οι κόντρες σε διάφορα μέτωπα συζητήθηκαν χτες εκτενώς σε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν το επόμενο διάστημα την πραγματοποίηση μιας Συνόδου Κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη (η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί αργότερα).

Συμφώνησαν ακόμη ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία «παρατηρητηρίων» στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στο πλαίσιο της δημιουργίας «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» «κερδίζει έδαφος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ