Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διπλωματία και απειλές στο τραπέζι

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά την άφιξή του στη Νότια Κορέα
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά την άφιξή του στη Νότια Κορέα
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ειδικά μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να πάρει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σήμερα στην πόλη Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας θα είναι ο επίτιμος ηγέτης της χώρας και πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, Κιμ Γιονγκ-Ναμ, και η Κιμ Γιο Γιονγκ, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Χτες, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, θα έχει συνάντηση με τα δύο στελέχη της βορειοκορεατικής ηγεσίας αύριο Σάββατο, 10 Φλεβάρη. Είναι λογικό, τα «σενάρια» για πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες να έχουν «φουντώσει», ενισχύοντας και αυταπάτες ότι είναι πιθανό να βγει κάτι θετικό για τους λαούς της Χερσονήσου και όλης της περιοχής. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι όποιες εξελίξεις θα αναπτυχθούν πάνω στο «τεντωμένο σκοινί» των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ανάμεσα στα ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα που ιεραρχούν την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού ψηλά στην ατζέντα τους, εξαιτίας του μεγάλου φυσικού πλούτου και της γεωστρατηγικής της θέσης (δίπλα σε ισχυρές δυνάμεις και ανερχόμενες αγορές).

Δεν είναι τυχαίο ότι προχτές, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είπε από το Τόκιο ότι η χώρα του σύντομα θα αποκαλύψει «τον σκληρότερο και πιο επιθετικό γύρο οικονομικών κυρώσεων που έχουμε ανακοινώσει ποτέ για τη Βόρεια Κορέα - και θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τη Βόρεια Κορέα μέχρι να εγκαταλείψει για πάντα τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα». Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υποστήριξε ότι η «κρίση» με τη Βόρεια Κορέα βρίσκεται «σταθερά σε διπλωματική πορεία» και πως «είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ πιο έντονη διπλωματική δραστηριότητα». Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε απαντήσει αόριστα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο συνάντησης Αμερικανών - Βορειοκορεατών στη Νότια Κορέα, αναφέροντας «θα πρέπει να (περιμένουμε να) δούμε τι θα γίνει». Αυτές οι αντιφάσεις και η τακτική μαστίγιο - καρότο της Ουάσινγκτον συνδέονται και με την προσπάθεια να προληφθούν «πρωτοβουλίες» άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (βλ. Κίνα, Ρωσία) για τις ισορροπίες στη Χερσόνησο, ειδικά με δεδομένη τη διάθεση της σημερινής (σοσιαλδημοκρατικής) κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να διατηρεί διαύλους με πολλές πλευρές.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Γιο Γιονγκ Σαμ, δήλωσε ότι «ποτέ δεν ζητήσαμε διάλογο με τις ΗΠΑ ούτε και θα το κάνουμε στο μέλλον... Δεν έχουμε πρόθεση να συναντήσουμε την αμερικανική πλευρά κατά την παραμονή στη Νότια Κορέα...».

Να σημειωθεί ότι χτες έγινε στην Πιονγιάνγκ μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ