ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ώρα που «μαγειρεύεται» η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η έγκρισή του από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD, συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στη Γερμανία.

Χτες, στην πρώτη του εμφάνιση ως υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD, ο Ολαφ Σολτς μίλησε σε μέλη του κόμματος στην Κάτω Βαυαρία και τα κάλεσε να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα (20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη) τη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό. Ομολογώντας πως οι διαφορές μεταξύ των δυο βασικών κομμάτων του κεφαλαίου είναι επιμέρους - όπως φαινόταν και από τα προεκλογικά τους προγράμματα - ο Σολτς υπενθύμισε πως η κυβερνητική συμφωνία «περιλαμβάνει τα 2/3 του προεκλογικού προγράμματος του SPD» και επίσης το κόμμα «διαπραγματεύτηκε πολύ καλά τη διανομή των υπουργείων». Θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων στο SPD θα δοθούν - σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού - τα υπουργεία Οικονομικών (πιθανά στον Ολαφ Σολτς), Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογένειας, Περιβάλλοντος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης ως έναν ακόμη λόγο για να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός, διότι «τώρα είναι η ευκαιρία και όχι σε 5 ή σε 10 χρόνια, τώρα πρέπει να δράσουμε». Τέλος, ο Σολτς άφησε αιχμές κατά της Αγκελα Μέρκελ (CDU) και του Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), σημειώνοντας πως «δεν βρίσκονται στο πολιτικό τους ζενίθ».

Προχτές το βράδυ, ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτησή του από πρόεδρος του SPD και το προεδρείο του κόμματος προτείνει ομόφωνα για τη θέση του προέδρου την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργό Εργασίας στην τελευταία κυβέρνηση, Αντρέα Νάλες, κάτι που θα αποφασιστεί σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Απρίλη. Μετά την δήμαρχο του Φλένσμπουργκ, Ζιμόνε Λάνιε, την υποψηφιότητά του για την προεδρία ανακοίνωσε ο Ντιρκ Ντίντριχ, μέλος του προεδρείου της τοπικής οργάνωσης στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

Διεργασίες και στην CDU/CSU

Αντίστοιχα και στην CDU/CSU έχει ανοίξει η συζήτηση τόσο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις και για την προετοιμασία της διαδοχής της Αγκ. Μέρκελ, όσο και για την αντιπαράθεση με την ΑfD, δηλαδή στην ουσία για υιοθέτηση μέρους των θέσεών της, προκειμένου να ξανακερδηθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, (CSU), σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους και τις θέσεις της AfD, αναφέρθηκε στην «πατρίδα», στο «Ισλάμ που δεν ανήκει στην κουλτούρα της Γερμανίας» και ζήτησε να απελαύνονται αμέσως όσοι πρόσφυγες δεν παίρνουν άσυλο (αυτό προβλέπει και η κυβερνητική συμφωνία).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανοιχτή επιστολή «Ταλιμπάν» για διάλογο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Προμήνυμα πυκνότερων διεργασιών γύρω από το Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή ίσως είναι η «ανοιχτή επιστολή» που εμφανίζεται να απευθύνει η ηγεσία των «Ταλιμπάν» «προς τον αμερικανικό λαό».

Σε αυτή, η οργάνωση περιγράφει ως αναποτελεσματική την «παράνομη» πολυετή επιχείρηση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και σημειώνει ότι αυτή συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός συστήματος εξουσίας πολιτικά διαιρεμένου και οικονομικά διεφθαρμένου. Οπως μετέδωσαν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, η επιστολή αναφέρει ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν «ειρηνικό διάλογο ειδικά με τους Ταλιμπάν και γενικά με τον κόσμο», τότε η ηγεσία τους πρέπει να κατανοήσει τη σημερινή πραγματικότητα στο Αφγανιστάν και να «υιοθετήσει μια ορθολογιστική πολιτική απέναντι σε αυτό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πένι Μόρντοντ, ζήτησε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον σεξουαλικό σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό στο οποίο έχει εμπλακεί η οργάνωση αρωγής «Oxfam». Ζήτησε έτσι από τις ΜΚΟ να διασφαλίσουν την προστασία όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στις δραστηριότητές τους, να υπάρξει «κουλτούρα διαφάνειας και έρευνας» όλων των καταγγελιών, προειδοποιώντας διαφορετικά με τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 20 μετανάστες σκοτώθηκαν χτες και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε με φορτηγό που τους μετέφερε κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης. Στο φορτηγό επέβαιναν πάνω από 300 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Ερυθραία και τη Σομαλία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Με σφυρίχτρες και κόρνες, χιλιάδες Σλοβένοι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο 24ωρης γενικής απεργίας με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις έπειτα από τις μειώσεις που υπέστησαν πριν από 4 χρόνια.

ΗΠΑ
Ανταλλαγές πυρών έξω από την έδρα της NSA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει συνέχιση απειλής για την ασφάλεια», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς χτες το απόγευμα εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), μετά το περίεργο περιστατικό με πυροβολισμούς στο «στρατηγείο» της στο Μέριλαντ.

Ολα άρχισαν χτες γύρω στις 14.00 (ώρα Ελλάδας), όταν ένα μαύρο φορτηγάκι τύπου SUV προσέγγισε με ταχύτητα την περίμετρο ασφαλείας μέρους της εισόδου της NSA, αναγκάζοντας τον φρουρό να ανταλλάξει πυρά με τον οδηγό του οχήματος. Στην ανακοίνωση της NSA δεν αποσαφηνίζεται ποιος άνοιξε πυρ, αν δηλαδή πυροβόλησαν οι δράστες ή οι φρουροί του κτιρίου για να αποτρέψουν την είσοδο υπόπτων στο χώρο. Ασαφές παραμένει και το πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Αρχικά, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν τρεις τραυματίες και έναν συλληφθέντα. Στη συνέχεια, όμως, εκπρόσωπος της NSA δήλωσε ότι υπάρχει ένας τραυματίας.

Δεν ανακοινώθηκαν άλλες λεπτομέρειες, πέραν του γεγονότος ότι άμεσα ενημερώθηκε σχετικώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, στο Βάλεϊ Σίτι της Γιούτα αναφέρθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Η αστυνομία είχε εξαπολύσει πολύωρο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

ΙΣΡΑΗΛ
Αντιπαράθεση για τις κατηγορίες κατά του Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο συνασπισμός είναι σταθερός. Κανείς, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος, δεν σχεδιάζει εκλογές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε...», υποστήριξε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την προχτεσινή έκθεση της αστυνομίας που ζητά εισαγγελική έρευνα σε βάρος του για δύο πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς, δωροδοκίας από εκδότες και πλούσιους επιχειρηματίες. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι οι εναντίον του κατηγορίες «παρουσιάζουν τρύπες σαν ελβετικό τυρί», ότι «η αλήθεια θα λάμψει» και ότι η κυβέρνησή του «είναι σταθερή». Καταφέρθηκε επίσης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών (της κυβέρνησής του), Γιαΐρ Λαπίντ, που εμφανίζεται ως μάρτυρας - κλειδί σε μία από τις υποθέσεις, κατηγορώντας τον ότι «έχει υποσχεθεί να με ρίξει με οποιοδήποτε τίμημα».

Η έκθεση της αστυνομίας, που πήρε ήδη το δρόμο για το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, Αβιχάι Μαντελμπλίτ, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα απαγγείλει σχετικές κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Αβι Γκαμπάι, ήταν από αυτούς που απαίτησαν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κατηγορώντας τον ότι καλλιεργεί «κουλτούρα διαφθοράς».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την απόφασή του να παραιτηθεί «με άμεση ισχύ» από το αξίωμά του ανακοίνωσε στις 11 χτες το βράδυ ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν σε βάρος του από ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου» (ANC).

Οι πιέσεις για παραίτηση του Ζούμα ήταν το τελευταίο επεισόδιο ενός πολύμηνου «σίριαλ» με αφορμή ένα μπαράζ καταγγελιών για διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος για την προσωπική του περιουσία και χρηματισμό από πάμπλουτους επιχειρηματίες όπως η γνωστή οικογένεια των Ινδών δισεκατομμυριούχων Γκούπτα. Ο Ζούμα είχε υποστηρίξει στην τελευταία του συνέντευξη στο SABC ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει με τη θέλησή του τον προεδρικό θώκο έπειτα από εννιά χρόνια, προσθέτοντας ότι σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με έξι ηγετικά στελέχη του ANC συμφωνήθηκε η παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον έως τον Ιούνη. Τελικά, αυτοδιαψεύστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα...

Οι εξελίξεις ματαιώνουν, ως εκ τούτου, την προγραμματισμένη για σήμερα πρόταση μομφής κατά του Ζούμα. Πιθανός νέος Πρόεδρος της χώρας είναι ο νέος ηγέτης του ANC, Σύριλ Ραμαφόσα, που αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα, χτες τα ξημερώματα, επίλεκτες δυνάμεις της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας είχαν κάνει έφοδο στην έπαυλη της οικογένειας Γκούπτα στο Γιοχάνεσμπουργκ, συλλαμβάνοντας τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μέλος της οικογένειας.

BREXIT
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική συζήτηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Βρετανία θα πρέπει να άρει ξεκάθαρα τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ, μετά την αποχώρησή της, γιατί θα ευημερήσει ως παγκόσμια δύναμη», υποστήριξε χτες σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προσπαθώντας να τονώσει το ηθικό όσων υποστηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με στόχο το Brexit.

Επιχειρηματολόγησε υπέρ μίας «εξωστρεφούς, φιλελεύθερης και παγκόσμιας Βρετανίας», που μπορεί να επωφεληθεί από τις «οικονομικές ελευθερίες που θα της προσφέρει η έξοδος από την ΕΕ». Ισχυρίστηκε ότι θα είναι «αβάσταχτο» και «μη δημοκρατικό» εάν η χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ μετά το Brexit.

Η θέση του Τζόνσον είναι μία από τις πολλές που ακούγονται στο πολωμένο (ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές του Brexit) υπουργικό συμβούλιο, αφού πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως των Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, προτείνουν η Βρετανία να βρίσκεται «όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τριγμοί στην οικονομία. Την ίδια πολιτική προωθεί σημαντικό μέρος ντόπιων και ξένων μονοπωλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και αξιωματούχοι χωρών που έχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στο Σίτι του Λονδίνου, με πιο χαρακτηριστικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιάπωνα πρέσβη στο Λονδίνο, Κόγι Τσουρουόκα, που είπε ξεκάθαρα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα χρειαστεί να αποχωρήσουν μετά το Brexit εάν δεν έχουν κέρδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ