ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι, που έθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ το θέμα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι, που έθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ το θέμα αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζεται η όξυνση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Βρετανίας με πρόσχημα την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, οι οποίοι, κατά τη δήλωση Βρετανού δικαστή, έχουν «χάσει τη διανοητική τους ικανότητα δίχως να είναι ξεκάθαρο αν θα την ανακτήσουν».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατέβαλλε, έως αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσπάθειες για αξιοποίηση της υπόθεσης, προκειμένου να εκμαιεύσει νέα, πιο έντονη, υποστήριξη «αλληλεγγύης» από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Πληροφορίες μερίδας του βρετανικού και του ρωσικού Τύπου ανέφεραν ότι η Μέι ζήτησε από εταίρους της στην ΕΕ είτε να εκδώσουν κάποια κοινή δήλωση σε σχέση με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ, είτε να ανακοινώσουν απελάσεις Ρώσων διπλωματών ή ακόμη και να επιβάλουν κάποιες νέες κυρώσεις έναντι της Μόσχας. Τα τελευταία ενδεχόμενα φαίνονταν αρκετά δύσκολα.

Η σκληρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται πάντως σε μια περίοδο που εντείνεται γενικότερα ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία και τις συμμαχίες της, ενώ αξιοποιείται και στο εσωτερικό μέτωπο και τις δυσκολίες με τα παζάρια για το Βrexit.

H ρωσική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, απαιτώντας από τη Βρετανία να αποδείξει τα όσα της προσάπτει. Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες και ανεύθυνες» τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμμέσως εμφάνισε τον Ρώσο Πρόεδρο να χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στη Ρωσία όπως χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Χίτλερ το 1936. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει το ρωσικό λαό που νίκησε το ναζισμό και έχασε 25.000.000 ανθρώπους», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, αφενός κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «εκστρατεία απόλυτης υστερίας», αφετέρου θύμισε την αναξιοπιστία της μέσω της χρήσης «ψευδών προσχημάτων για επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη».

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι βρετανικές αρχές χρειάστηκαν περίπου 20 μέρες για να δώσουν, την Πέμπτη, άδεια σε επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων να πάρουν δείγμα αίματος από τον Σκριπάλ και την κόρη του, ώστε να εξακριβωθεί εάν επαληθεύεται το αρχικό πόρισμα του βρετανικού στρατιωτικού ερευνητικού εργαστηρίου στο Πόρτον Ντάουν περί χρήσης του νευροτοξικού παράγοντα «Νόβιτσοκ».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συναντήσεις εν μέσω ανακατατάξεων

ΣΕΟΥΛ.--

Η διευκόλυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών αποτελεί βασικό στόχο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής Βόρειας - Νότιας Κορέας, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνάντησης, που θα γίνει μέχρι τέλη Απρίλη.

«Η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ ή ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ» αποτελεί καθαρό στόχο και όραμα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Μουν, που στις επιδιώξεις περιέλαβε ακόμα «την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την καθιέρωση ενός συστήματος διαρκούς ειρήνης στη Χερσόνησο, την εξομάλυνση των σχέσεων Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ, την ανάπτυξη των δια-κορεατικών σχέσεων».

Επιπλέον, ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είπε γενικόλογα ότι ανάλογα με το μέρος που θα γίνουν και τις συνθήκες, η συνάντηση Βορρά - Νότου και η συνάντηση Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία τριμερή σύνοδο» μεταξύ Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσιγκτον.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNΑ ανέφερε σε άρθρο του - όπως τουλάχιστον αναμετέδωσε το αμερικανικό «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι «τα προληπτικά μέτρα και η φιλειρηνική πρόταση» της Πιονγιάνγκ έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας «σημαντικής ατμόσφαιρας για συμφιλίωση» στις «σχέσεις ανάμεσα στο Βορρά και τη Νότια Κορέα», ενώ έχουν φανεί «σημάδια αλλαγών και στις σχέσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ». Το ίδιο κείμενο μιλά για το «θερμό πατριωτισμό και τη βούληση υπεράσπισης της ειρήνης» που οδήγησε στην προετοιμασία της Συνόδου Βορρά - Νότου.

Κανονικά οι ασκήσεις

Πάντως, το ενδεχόμενο συνάντησης ακόμα και μεταξύ Τραμπ και Κιμ δεν αναιρεί στο ελάχιστο τον επικίνδυνο χαρακτήρα των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που άλλωστε πηγάζουν από την κόντρα με αντίπαλα κέντρα, καταρχήν την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλωστε, οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας (που είχαν αναβληθεί προσωρινά λόγω Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων) ξεκινούν κανονικά την 1η Απρίλη, ενώ συνεχίζεται και η συγκέντρωση νέων οπλικών συστημάτων στην περιοχή, με πρώτη την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD, την εγκατάσταση της οποίας επικρίνουν έντονα Πεκίνο και Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, η όποια επανέναρξη των συνομιλιών για τη Χερσόνησο (που υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «πάγωσαν» την προηγούμενη δεκαετία) είναι σίγουρο ότι θα αλληλεπιδράσει και με άλλες παράλληλες διεργασίες, δεδομένης και της ανάμειξης σε αυτές ισχυρών δυνάμεων. Στο «εξαμερές» σχήμα που είχε χρησιμοποιηθεί την τελευταία φορά, πήραν μέρος εκτός από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, δηλαδή δυνάμεις μεταξύ των οποίων «εκκρεμούν» μεγάλες αντιθέσεις. Επιπλέον, είναι κρίσιμο ζήτημα ο βαθμός στον οποίο κάθε πλευρά θα διασφαλίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στρώνοντας το έδαφος και για τις μετέπειτα «ισορροπίες» σε Χερσόνησο και γενικά Ασία - Ειρηνικό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, φημολογείται ήδη ότι το Μάη θα γίνει συνάντηση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Κίνας και Νότιας Κορέας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την τριμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για δυσκολίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δυσκολίες στους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας προβλέπει και νέα έκθεση, η οποία αυτήν τη φορά έγινε για λογαριασμό του κρατικού πρακτορείου «Αναντολού».

Σύμφωνα με αυτήν, οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2018 θα επιβραδυνθούν και κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 4,6% (οι εκτιμήσεις διακυμαίνονται από 4% μέχρι 5,5%), από 7,3% που ήταν το 2017. Η μείωση είναι σημαντική, κάτω και από το στόχο του 5% που έχει θέσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην τουρκική οικονομία οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της, η καθυστέρηση στην προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.τ.λ. Φυσικά, αυτά που επιδρούν πάνω απ' όλα (και) στην τουρκική οικονομία είναι οι νόμοι της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, η όξυνση του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, η μεγάλη αβεβαιότητα που γεννούν και οι ανακατατάξεις, τόσο σε διάφορες συμμαχίες, όσο και στο χάρτη της περιοχής κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έσπευσε, με αφορμή την επέμβαση στο Αφρίν, να διαφημίσει την ντόπια στρατιωτική βιομηχανία. Μιλώντας σε εκδήλωση για την «αξιολόγηση» και «στήριξη» της «βιομηχανικής ικανότητας» της χώρας, είπε ότι «έχουμε έναν όγκο επιχειρήσεων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμυντική μας βιομηχανία. Εχουμε πάνω από 600 σχέδια. Θα υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια». Πρόσθεσε ότι την τύχη της επιχείρησης στο Αφρίν καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τα εξοπλισμένα ή μη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΕ ΔΙΚΗ
«Φύλλο συκής» με δεδομένες τις κολιγιές των αστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους ανακριτές εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και επίσημα, για «παθητική δωροληψία», «παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας» και «αποδοχή λιβυκών κρατικών πόρων». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο 63χρονος πολιτικός έκανε λόγο για συκοφαντίες που «έχουν κάνει τη ζωή μου κόλαση».

Πάντως, η υπόθεση ήδη αξιοποιείται για να παραπλανηθούν τα λαϊκά στρώματα από τις πρωταρχικές αιτίες της διαπλοκής, η οποία υπάρχει αντικειμενικά ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις διαφόρων χωρών, εν προκειμένου με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Το σημείο όπου συναντιούνται τα αστικά επιτελεία είναι η προώθηση σχεδίων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος των λαών. Οσο για τη «διαφάνεια» των εσόδων των αστικών κομμάτων που υποτίθεται είναι δεδομένη στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, είναι το «φύλλο συκής» για να κρύβονται οι πραγματικές κολιγιές των εκμεταλλευτών των εργαζομένων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τη Δευτέρα η απόφαση για ενδεχόμενη φυλάκιση Λούλα

Τη Δευτέρα, δικαστήριο στο Σάο Πάολο θα αποφανθεί αν ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003 - 2010) θα οδηγηθεί στη φυλακή εξαιτίας της καταδίκης του για υπόθεση διαφθοράς και τις άλλες κατηγορίες για παρόμοιες υποθέσεις που τον βαρύνουν. Οπως σημειώνουν τοπικά ΜΜΕ, αν απορριφθεί ομόφωνα η έφεση των δικηγόρων του Λούλα θα συλληφθεί και θα πρέπει να εκτίσει τη 12ετή ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί. Εάν η απόφαση δεν είναι ομόφωνη, ο ανώτατος δικαστής, Σέρτζιο Μόρο, θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Ο πρώην Πρόεδρος και ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργασίας καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε μια υπόθεση που αφορούσε στην ανακαίνιση βίλας του, με μίζες από εταιρεία που επιδίωκε να εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις. Η υπόθεση συνδέεται και με την έρευνα για τις υπεξαιρέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου «Petrobras». Οι δικηγόροι του Λούλα επιχειρηματολογούν ότι δεν πρέπει να φυλακιστεί, καθώς ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η έφεσή του.

Ο Λούλα δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την Προεδρία στις προσεχείς εκλογές, τον Οκτώβρη, αξιοποιώντας και τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλεί η πολιτική του νεοφιλελεύθερου Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ (διάδοχος του Λούλα), που την ανέτρεψε αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό το Μάη του 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ