ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επίσκεψη στη Μολδαβία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για τη Μολδαβία.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ γίνεται μετά από πρόσκληση που απηύθυνε προς την Αλ. Παπαρήγα ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) και σημερινός Πρόεδρος της χώρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μολδαβία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Ευγενία Οσταπτσουκ, πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΔΜ και τον Βλαντιμίρ Βορόνιν, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΔΜ.

Θα επισκεφτεί ακόμα την έδρα της ΚΕ του ΚΚΔΜ και θα έχει συναντήσεις με τους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚΔΜ, όπως και με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους γραμματείς των εδαφικών κομματικών επιτροπών της πρωτεύουσας Κισινέου.

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφτεί και επιχειρήσεις στο Κισινέου και στην πόλη Κρίκοβα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επιστρέψει από τη Μολδαβία την Παρασκευή.

Η χορωδία ΚΑΠΗ Καλύμνου στην Αλ. Παπαρήγα

Μια ξεχωριστή επίσκεψη δέχτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Τις γυναίκες της χορωδίας του ΚΑΠΗ Δήμου Καλύμνου, αρκετές ντυμένες με παραδοσιακές νησιώτικες στολές, που έψαλαν τα τοπικά κάλαντα του Λαζάρου, συνοδευόμενες από τις εξαίσιες μελωδίες παραδοσιακών οργάνων, όπως σαντούρι, τουμπερλέκι, λαούτο, αλλά και βιολί και κιθάρα.

Οι γυναίκες της χορωδίας χάρισαν στην Αλ. Παπαρήγα τοπικά προϊόντα της Καλύμνου και λαζαράκια, δηλαδή κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου που φτιάχνονται ειδικά αυτή την περίοδο. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΗ και δημοτικός σύμβουλος Γ. Κοπανέζος πρόσφερε μεταξύ άλλων στη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος βιβλία για την ιστορία της Καλύμνου και τον Κανονισμό Δημογεροντίας του νησιού του 1894, ενώ προσκάλεσε την Αλ. Παπαρήγα να επισκεφτεί την Κάλυμνο.

Μετά το τέλος της θαυμάσιας παρουσίας της χορωδίας, η οποία αριθμεί 43 μέλη και έχει «ζωή» ενός χρόνου, η Αλέκα Παπαρήγα αφού συγχάρηκε και ευχαρίστησε τις γυναίκες από την Κάλυμνο, είπε ανάμεσα στα άλλα:

«Ειλικρινά σας λέω ότι νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση από την παρουσία σας. Αποδείχνεται ότι η τρίτη ηλικία όχι μόνο μπορεί να μην είναι παροπλισμένη, αλλά και ότι είναι σε θέση να δημιουργεί, να προσφέρει. Είσαστε μακριά από το κέντρο, εμείς βεβαίως δε σαν νιώθουμε μακριά μας, αλλά γεωγραφικά είσαστε μακριά από το κέντρο και αντιλαμβανόμαστε την παρουσία σας εδώ ως εντολή να δούμε από κοντά πώς ζείτε, να δούμε τα προβλήματά σας. Αλλά κι εδώ στο κέντρο, πίσω από τη βιτρίνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, υπάρχουν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που δε διαφέρουν και πολύ από αυτά των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών. Υπάρχει μια ζούγκλα.

Χρειάζεται, βεβαίως, προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησί σας. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και μπορεί κανείς να τη διανύσει σε μια μέρα. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει καλός σιδηρόδρομος, καλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία - και όχι σαπιοκάραβα - και φθηνό εισιτήριο. Παράλληλα υπάρχουν οι δυνατότητες να μείνει στην Κάλυμνο και στα άλλα νησιά ο πληθυσμός - ιδίως η νεολαία - και να επιστρέψουν εκείνοι που έχουν φύγει, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εργασία, κατάλληλη υποδομή για την υγεία και αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας βεβαιώνουμε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στις λαϊκές παραδόσεις, που είναι σημαντική πλευρά του λαϊκού μας πολιτισμού».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Κοινωνικές παροχές και ειρήνη στο στόχαστρο της ΕΕ

Επεξηγώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στα ψηφίσματα τα αναφερόμενα στη Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής σημειώνονται παραπέρα βήματα σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και η σύνοδος της Στοκχόλμης δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στο στόχαστρο ήταν, για μια ακόμα φορά τα συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερο και να απολαμβάνουν λιγότερα.

Στην κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι έκδηλη η ανησυχία τους για την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και θεωρούν ότι «θα προκαλέσει σημαντική πίεση στα συστήματα κοινωνικών παροχών, ειδικότερα στις συντάξεις, στα συστήματα υγείας και στη φροντίδα των ηλικιωμένων». Η «ευημερία» λοιπόν κινδυνεύει από την αύξηση της μακροζωίας! Και η λύση είναι να αυξηθεί η απασχόληση των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών κατά 50% μέχρι το 2010, τη στιγμή που η ανεργία και η υποαπασχόληση μαστίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες.

Στο θέμα των Βαλκανίων, συνεχίζουν την πολιτική της ελεγχόμενης αποσταθεροποίησης, και η δήθεν φιλική στάση τους απέναντι στην ΠΓΔΜ συνοδεύεται από την προσπάθεια να αναδείξουν τον UCK σε ισότιμο συνομιλητή της κυβέρνησης της χώρας αυτής. Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή και ότι η αποχώρηση του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί. Οσο για την Παλαιστίνη, συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην κρατική τρομοκρατία που εφαρμόζει το Ισραήλ και το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για πατρίδα.

Στο οικονομικό πεδίο περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, προχωρούν σε παραπέρα βήματα φιλελευθεροποίησης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας, ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στις πολυεθνικές.

Οι κοινές προτάσεις ψηφισμάτων όχι μόνον υποδέχονται θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά επιχαίρουν και για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς και ζητούν την παράδοσή του στο λεγόμενο "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία" στη Χάγη. Για τους λόγους αυτούς, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τις καταψηφίσαμε».

Συνάντηση με την πρέσβειρα της Συρίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες 9 Απρίλη με την Σουάντ Αλ Αγιούμπι, πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη και τις προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων της περιοχής για την αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού και τον τερματισμό της κατοχής των υψωμάτων του Γκολάν από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η πρέσβειρα της Συρίας σημείωσε τη μεγάλη απήχηση που είχε στη χώρα της η επίσκεψη στα κατεχόμενα της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ όπως και οι τοποθετήσεις και η γενικότερη δράση αλληλεγγύης του ΚΚΕ. Τόνισε, επίσης, τη σημασία που είχε η ανάπτυξη ενός νέου μεγάλου λαϊκού κινήματος αλληλεγγύης.

Στη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχτηκε ο ολέθριος ρόλος των ΗΠΑ και της ισραηλινής κυβέρνησης που αρνούνται να ανταποκριθούν στις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και στις διμερείς συμφωνίες με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την πλευρά του ΚΚΕ σημειώθηκαν οι γενικότεροι κίνδυνοι από την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ, όπως και οι ειδικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την προώθηση των δικών της επιλογών και όχι για τη δίκαιη λύση του προβλήματος.

Τέλος, η πρέσβειρα της Συρίας μεταβίβασε πρόσκληση της ηγεσίας του Παναραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΜΠΑΑΘ προς την Αλέκα Παπαρήγα, να επισκεφτεί, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, τη Συρία.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, μια συζήτηση με τη Δέσποινα Μάρκου για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.
  • Στις 19.00 στις αγγλικές αθλητικές συναντήσεις τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Λιντς και Σαουθάμπτον.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αν. Θερμός, μια συζήτηση με τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.
Με αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Κομμάτων

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας με επικεφαλής τους αντιπροέδρους Β. Εξνέρ, βουλευτή και Κ. Οντριας επισκέφθηκε στις 7 και 8 Απρίλη τη χώρα μας προκειμένου να ενημερωθεί για την εμπειρία του ΚΚΕ από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δουλιά του Κόμματος στο θέμα αυτό.

Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια είχε συζητήσεις με τους Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, Στρ. Κόρακα και Κ. Αλυσσανδράκη μέλη της ΚΕ και ευρωβουλευτές, Ε. Μηλιαρονικολάκη, Δ. Μανωλάκου, Γ. Μαρίνο, μέλη της ΚΕ και τον Γ. Σφυρή, υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε επίσης για την εμπειρία του Κόμματος με το «Ριζοσπάστη» και το ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό «902» από τους Στ. Λουκά και Μ. Κοψίδη, μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας συναντήθηκε με τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ