ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση αξιωματούχων και συμφωνία «για διάλογο»

Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη, στα γραφεία του ΟΗΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη, στα γραφεία του ΟΗΕ
ΓΕΝΕΥΗ.--

Η επιλογή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές πιέσεις στο Ιράν μετά την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις που αφορούν πολεμικά και διπλωματικά «μέτωπα» στη Συρία και οι διαφορές γεωπολιτικών συμφερόντων με τη Ρωσία, οι αμερικανορωσικές αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία και άλλα θέματα κυριάρχησαν στις πάνω από πέντε ώρες συνομιλίες που είχαν χτες στη Γενεύη της Ελβετίας, στα γραφεία του ΟΗΕ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, και ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Μπόλτον, σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι κατά την πολύωρη συνάντηση επιτεύχθηκε «πολλή και σημαντική πρόοδος» σε ζητήματα διμερή, διεθνή και περιφερειακά και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» παρεμβάσεις ή χρήση «κυβερνοτεχνολογίας» στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινή ανακοίνωση, αλλά θεώρησα αναγκαίο να θέσω το ζήτημα της παρέμβασης στις εκλογές», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015, επανέλαβε ότι έγινε για να ασκηθεί «υπέρτατη πίεση στο ιρανικό καθεστώς», μεταξύ άλλων και με το να γίνουν οι κυρώσεις «πιο εκτενείς και αποτελεσματικές». Αναφερόμενος στη Συρία είπε ότι συζήτησαν την «σε φάσεις» αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία. «Στόχος είναι να φύγουν όλες οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία και να επιστρέψουν στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι συζήτησαν «μία ποικιλία τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί».

Από την πλευρά του ο Πατρούσεφ, σε δηλώσεις που έκανε αργότερα σε άλλο χώρο στη Γενεύη, έκανε λόγο για «ευρεία συμφωνία για επανέναρξη επαφών» ανάμεσα στους επιτελάρχες Ρωσίας και ΗΠΑ και ότι συμφωνήθηκε να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως προσκάλεσε τον Μπόλτον και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους για συνέχιση των διμερών συνομιλιών στη Μόσχα ή σε άλλη ρωσική πόλη, διευκρινίζοντας ότι δεν καθόρισαν χρονικά μία επόμενη συνάντηση, τουλάχιστον με τον Μπόλτον.

Επισήμανε πάντως πως κατά τη συνάντηση δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες έναντι της Ρωσίας για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και ο λόγος που απέτρεψε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Και αυτός τόνισε πως συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και θέματα «κυβερνοασφάλειας».

ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναμένονται σύντομα τα αντίποινα

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία (βλ. τη συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των δύο χωρών, Μπόλτον και Πατρούσεφ), κλιμακώνεται και η μεταξύ τους αντιπαράθεση, με την επιβολή νέων κυρώσεων εκατέρωθεν με αφορμή διάφορα θέματα, στην πραγματικότητα επειδή οξύνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο γεωστρατηγικών ζωνών επιρροής, ενεργειακών πόρων, αγορών. Το νέο πακέτο αμερικανικών κυρώσεων ανακοινώθηκε την Τετάρτη και αιτιολογείται ως απάντηση στην ανάμειξη της Ρωσίας στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σκριπάλ στη Βρετανία, στο «σπάσιμο» του αποκλεισμού της Βόρειας Κορέας και στις λεγόμενες «κυβερνοεπιθέσεις» Ρώσων. Ετσι, στη μακρά λίστα των κυρώσεων μπαίνουν 2 Ρώσοι πολίτες, 2 εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και 6 πλοία. Οπως σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, συνολικά 450 ρωσικές οικονομικές οντότητες, τράπεζες, μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και σημαντικός αριθμός κρατικών αξιωματούχων υπόκεινται σε κυρώσεις και σύντομα η χώρα του θα απαντήσει με «αναλογικά μέτρα».

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για τις αμερικανικές κυρώσεις, σημείωσε ότι είναι «μη παραγωγικές» και εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί εταίροι να καταλάβουν ότι είναι μάταιες και να συνεργαστούν φυσιολογικά». Στο ίδιο πνεύμα, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται για τους λόγους που αναφέρονται (Κριμαία, Συρία κ.λπ.) αλλά για να χτυπηθεί η οικονομία της Ρωσίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συσσωρεύει δυσαρέσκεια για τη στάση δυτικών συμμάχων

Αντιδράσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας για τις δηλώσεις Μπόλτον

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι και οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας «αποτελούν απόδειξη πως η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί ένα ΝΑΤΟικό (της) σύμμαχο στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου... Εχει αποδείξει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις για να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

Ο Καλίν υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο με καμία πλευρά. Δεν μπορεί, ωστόσο, να προσδοκάται ότι θα σιωπήσει μπροστά σε επιθέσεις ενάντια στην οικονομία και τη Δικαιοσύνη (της χώρας)».

Η νέα αυτή παρέμβαση της Αγκυρας ακολούθησε τις προχτεσινές επισημάνσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τους χειρισμούς της Τουρκίας στην υπόθεση του πάστορα Μπράνσον (που δεν είναι βέβαια η αιτία των διμερών τριβών) και εξέφρασε προσδοκίες η Αγκυρα να κάνει «το σωστό ως ένας σύμμαχός (μας) στο ΝΑΤΟ, ως μέρος της Δύσης». Συνεχίζοντας, μάλιστα, είπε ότι σήμερα το θέμα δεν είναι η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά με τη φράση «προς το παρόν».

Στο μεταξύ, χτεσινό άρθρο γνωστού αστού αναλυτή στη «Χουριέτ» συνδέει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η στάση των ΗΠΑ με τη δυσαρέσκεια από τη στάση και άλλων δυτικών χωρών που δε συνεργάζονται με την Αγκυρα για την έκδοση ή δίωξη ατόμων που εκείνη θεωρεί «τρομοκράτες». Ξεχωρίζει μάλιστα και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, που απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε σε Τούρκο αξιωματικό. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «έκαναν τα στραβά μάτια σε πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία το 1960, το 1971 και το 1980» είτε «(τα) στήριξαν και έχυναν κροκοδείλια δάκρυα όσο η Τουρκία εξυπηρετούσε τα δυτικά στρατιωτικά συμφέροντα». Τότε, «ήταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά προτεραιότητα των ΗΠΑ τότε ήταν η εναντίωση στη Σοβιετική Ενωση, που τώρα έχει διαδεχτεί η Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται ακόμα, για να καταλήξει ο συντάκτης: «Αυτή η υποκρισία ισχύει ακόμα; Δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Δύση αν γίνει πραξικόπημα στην Τουρκία, εφόσον εξυπηρετούνται τα δικά της στρατιωτικά συμφέροντα;».

Στη Μόσχα ο Τσαβούσογλου

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα βρεθεί σήμερα στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΙΡΑΝ
Συμβολική «βοήθεια» από την ΕΕ

Ενώ «British Airways» και «Air France» τέλη Σεπτέμβρη σταματούν τις πτήσεις στην Τεχεράνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συμβολική χορήγηση ενός πρώτου «πακέτου οικονομικής βοήθειας» σε ιρανικές ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα, με στόχο μία πρώτη αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην ιρανική οικονομία η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το πακέτο οικονομικής «βοήθειας» ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ και θεωρείται το πρώτο μέρος από ένα ευρύτερο πρόγραμμα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς κερδισμένες θα βγουν από αυτό το πρόγραμμα επιχειρήσεις από την ΕΕ, που επιλέγουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στο Ιράν και πλήττονται από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές ζημιές που προκαλούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν αντιμετωπίζονται με «πακέτα βοήθειας», ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσημη αποχώρηση της γαλλικής «Total» από κοινοπραξία εκμετάλλευσης τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο «Σάουθ Παρς». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ, η βρετανική αεροπορική εταιρεία «British Airways» ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις της στην Τεχεράνη και ότι η τελευταία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη. Ανάλογη απόφαση πήρε χτες και η γαλλική αεροπορική εταιρεία «Air France», που ανακοίνωσε πως η τελευταία της πτήση στην πρωτεύουσα του Ιράν θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτέμβρη...

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζει την «αφοσίωση» των Βρυξελλών στη συνεργασία με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι «το νέο πακέτο βοήθειας θα διευρύνει τις οικονομικές σχέσεις σε τομείς που θα ωφελήσουν άμεσα τους πολίτες των χωρών μας».

«Μήνυμα» Μπαγκντάντι για συνέχιση του πολέμου...

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επιχείρησε να βρεθεί με αφορμή τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι, εκτοξεύοντας, με ένα 54λεπτο ηχητικό μήνυμά του, τις γνωστές απειλές κατά των αντιπάλων του και τις προτροπές στους υποστηρικτές του για νέες σφαγές και επιθέσεις. Στο μήνυμα καλεί τους μισθοφόρους να «διατηρήσουν και να συνεχίσουν» τον πόλεμο κατά των εχθρών «παντού», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εντεινόμενη κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας με αφορμή τη συνέχιση κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

«Η Αμερική περνά τη χειρότερη περίοδο από την ίδρυσή της», είπε ο Μπαγκντάντι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την περιφερειακή επιρροή». Επέκρινε επίσης όσους τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς της νότιας Συρίας παραδόθηκαν πρόσφατα στο συριακό στρατό αποκαλώντας τους προδότες. Προτείνει ακόμη υπομονή για συνέχιση «του ιερού πολέμου» (τζιχάντ) παγκοσμίως.

Η τελευταία φορά που ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» εμφανίστηκε δημοσίως ήταν το 2014 στη Μοσούλη, ενώ το προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του είχε δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβρη του 2017. Λέγεται ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια από βομβαρδισμούς ρωσικών αεροσκαφών και ότι κρύβεται πασχίζοντας να κρατηθεί στη ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ