ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ανατροπές που δεν αφήνουν κανέναν ανέγγιχτο!

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, κατάργηση της ευνοϊκότερης συνταξιοδότησης γυναικών, ευρεία εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης, κατάργηση της 35ετίας, χτύπημα των κατώτερων ορίων...

Εκβιαστικά, κυνικά και με τους ψευδείς ισχυρισμούς να περισσεύουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα τις απεχθείς προτάσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση, προτάσεις που συνιστούν καίριο πλήγμα στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Εκτός από «αναγκαία» και «ρεαλιστικά», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Γιαννίτσης, αποτόλμησε να χαρακτηρίσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και...«ήπια», χτες σε συνέντευξη Τύπου μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Με αυτά τα «ήπια» μέτρα και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού, μειώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εξισώνονται προς το χειρότερο άντρες και γυναίκες, ενοποιούνται βάναυσα και με αναμενόμενες συνέπειες στις παροχές κύρια και επικουρικά ταμεία ασφάλισης, ευνοείται η ιδιωτική ασφάλιση. Παρ' όλα αυτά, στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να προτείνει ένα εντελώς καινούριο σύστημα, για να μη δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους! Πρόσθεσε, όμως, λες και προειδοποιούσε, ότι υπάρχουν και άλλα σενάρια! Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η κυβερνητική πρόταση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σχετικά με τον «κοινωνικό διάλογο» και την πιθανότητα να μην προσέλθουν σε αυτόν όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι», ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός. Είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αρχίσει άμεσα ο «κοινωνικός διάλογος», αλλά δεν προσδιόρισε τη διάρκειά του, αν και θεωρούσε καθ' όλη την παρουσίαση δεδομένο ότι θα αρχίσει να ισχύει ο καινούριος νόμος από το 2002. Επιπλέον, είπε ότι «θέσεις που θέλουν να περάσουν το μήνυμα να μην αλλάξει τίποτα δεν έχουν καμιά υπευθυνότητα».

Τα μέτρα

Οι προτάσεις τις κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, γενικά για όλους τους εργαζόμενους, σαν επέκταση των σχετικών αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ. Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται ανά 6 μήνες κάθε χρόνο από την 1.1.2007. Δε θα ισχύει καμιά διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, δηλαδή καταργείται το δικαίωμα των γυναικών για συνταξιοδότηση πιο νωρίς από τους άνδρες.
  • Συνταξιοδότηση με 15 χρόνια ή 4.500 ένσημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει το σημείο αυτό ως μια θετική διάταξη που παραμένει, ωστόσο υπάρχουν ασφαλισμένοι που δικαιούνταν συνταξιοδότηση με 4.050 ένσημα και αυτό το αποκρύπτει.
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη στα 60 χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχουν κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
  • Αναγκαστική εργασία 40 χρόνων για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με 12.000 ένσημα. Η 35ετία καταργείται. Πολλοί εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια αργότερα.
  • Χτύπημα της πρόωρης συνταξιοδότησης στα πλαίσια των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, μέσα από τον αποχαρακτηρισμό πολλών από αυτών. Η σχετική συζήτηση θα αρχίσει το Μάη, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με παιδιά. Αν και πριμοδοτούνται με 2 χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν όταν γέννησαν, το μέτρο θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για πολλές εργαζόμενες μητέρες.
Επικουρικά Ταμεία

Για τα επικουρικά ταμεία, η κυβέρνηση προτείνει τέσσερα σενάρια:

- Διατήρηση του σημερινού συστήματος, αλλά με αλλαγές στο ύψος των συντάξεων και των εισφορών. Η εμπειρία δείχνει μείωση επικουρικών συντάξεων σε συνδυασμό με αύξηση των εισφορών.

- Χορήγηση μιας σύνταξης, άθροισμα των δυο συντάξεων και με το άθροισμα των εισφορών. Σ' αυτή την περίπτωση, εξετάζεται η τύχη της περιουσίας των... επικουρικών ταμείων.

- Μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε «επαγγελματική» με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Πρόκειται για την πρόταση που έχει καταθέσει η Ενωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, με την οποία παραδίνεται στο έλεός τους η επικουρική ασφάλιση.

- Μετατροπή ενός μέρους του διανεμητικού συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό, όπου το ύψος της σύνταξης θα εξαρτάται από την «απόδοση» των... επενδύσεων που θα κάνουν τα επικουρικά ταμεία με τα χρήματα των ασφαλισμένων!

Υπολογισμός σύνταξης

Σημαντικές είναι οι ανατροπές και σε αυτό τον τομέα. Για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2007 και μετά ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών των δέκα καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαπενταετίας, αντί των τελευταίων πέντε ετών που ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ για παράδειγμα. Ετσι, η σύνταξή του θα είναι μικρότερη από τη σημερινή αντίστοιχη. Το ύψος της αναπλήρωσης θα είναι 60% του μισθού, ενώ επανέρχεται η διάταξη του ν. 2084 που όριζε το ύψος του επικουρικού στο 20% και όχι περισσότερο. Η σύνταξη αυτή υπολογίζεται λογιστικά με βάση τα 35 χρόνια εργασίας.

Χτες υπήρξε μια μετατροπή, η οποία έχει ως εξής: Τα χρόνια εργασίας μέχρι το 2002, θα υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα τώρα για το ύψος της σύνταξης και τα υπόλοιπα με βάση τις καινούριες διατάξεις.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και άλλες σημαντικές ανατροπές. Πλήττεται ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το αναγκαίο ποσό, ώστε ο ασφαλισμένος να πάρει την κατώτερη σύνταξη. Με την κυβερνητική πρόταση, το ποσό αυτό θα χορηγείται με τη μορφή επιδόματος και με τους περιορισμούς εισοδηματικών κριτηρίων, που ενδέχεται να μειώσουν το ποσό της κατώτερης σύνταξης. Αυτό οδηγεί σε κατακερματισμό που ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική κατάργηση των κατωτάτων ορίων.

Επίσης, εξετάζεται η εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης στα ταμεία των τραπεζών. Ενώ γενικότερα στα κυβερνητικά σχέδια εντάσσεται η ενοποίηση των Ταμείων, προκειμένου να παραμείνουν 8, ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, Αγρότες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι.

ΠΛΗΡΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ
Επί 6 ώρες έψαχναν τρικ εξαπάτησης!

Η σημαντικότερη είδηση από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η μαραθώνια διάρκειά της οφείλεται στο γεγονός πως οι συμμετέχοντες αναλώθηκαν ως επί το πλείστον στην αναζήτηση εκείνης της... «καπάτσας» τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να καταφέρει να «περάσει» τη διάλυση του ασφαλιστικού. Επί σχεδόν 6 ώρες οι συμμετέχοντες - με δεδομένη την ομοφωνία τους, όσον αφορά τη στήριξη των συγκεκριμένων επιλογών, όπως δήλωσε αργότερα ο Δ. Ρέππας - εξαντλήθηκαν σε προτάσεις «επικοινωνιακής» (δηλαδή προπαγανδιστικής) μεθόδευσης, ώστε να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Χωρίς κανείς τους να αρνείται επί της ουσίας τις επιλογές που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας, άλλοι από αυτούς, όπως οι Β. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης πρότειναν τη θέσπιση ενός «ειδικού φόρου - πόρου» στο όνομα της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (απορρίφθηκε), άλλοι, όπως ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξαν ότι επιβάλλεται και για «ηθικούς λόγους» (!) η άμεση λήψη μέτρων, ενώ άλλοι, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι ο Κ. Λαλιώτης, επέμειναν σε κινδυνολογικά τρικ του τύπου «για να πείσουμε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα, να προτάξουμε ότι σε άλλη περίπτωση το 2010 δε θα υπάρχουν συντάξεις».

Ο τελευταίος μαζί με τους Ε. Βενιζέλο και Χρ. Παπουτσή εμφανίστηκαν επίσης υπέρμαχοι της άποψης πως πρέπει να «νεκραναστηθεί» η απάτη του «κοινωνικού διαλόγου». Για το λόγο αυτό τάχθηκαν υπέρ της διαμόρφωσης ενός κλίματος επιμήκυνσης του «διαλόγου» και ψήφισης του νομοσχεδίου έως τα τέλη του χρόνου, θέμα που αφέθηκε ανοιχτό, καθώς θα επανεξεταστεί ο αρχικός σχεδιασμός για λήξη του θέματος μέχρι το καλοκαίρι. Η επανεξέταση θα γίνει σε συνάρτηση και με τις εσωκομματικές διαθέσεις που θα αποκρυσταλλωθούν στο ΠΑΣΟΚ καθώς στις 2 Μάη θα συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα και στο τέλος του μήνα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις ανατροπές του Ασφαλιστικού.

Ως προς την εσωκομματική διάσταση του θέματος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τόνισαν ότι προϋπόθεση για να «περάσει» ένα τόσο μεγάλο θέμα είναι η «ενότητα» του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας ότι επ' αυτού πολλά θα κριθούν από τη σημερινή συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, που χθες ήταν απών από τη συνεδρίαση...

Οι... «αποχρώσεις» της συνενοχής

Την ίδια ώρα πάντως (ενδεικτικό τόσο της αρνητικής αντανάκλασης που έχει στην κυβέρνηση η λαϊκή οργή, αλλά και της επιστροφής της προπαγανδιστικής τακτικής περί «καλού» και «κακού» ΠΑΣΟΚ) δεν έλειψαν και οι «διαρροές» για τον... αποχρώντα λόγο που χρησιμοποίησαν ορισμένοι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

Ετσι, ο Ε. Βενιζέλος φέρεται να μίλησε για «ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται να ακολουθεί τη φιλοσοφία του Σιούφα» και υποστήριξε ότι τα μέτρα θα έχουν υψηλό κοινωνικό κόστος χωρίς αποτέλεσμα. Με τα παραπάνω φέρεται να συμφώνησε και η Τ. Αντωνίου που εμφανίζεται να προέβλεψε ότι στο μέλλον με την πολιτική αυτή δε θα υπάρχουν συνταξιούχοι, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι τόσο μεγάλο θέμα που θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στο μέλλον. Αργότερα πάντως δινόταν η εξήγηση πώς σε ό,τι αφορά τον Ε. Βενιζέλο η αποστροφή του περί ιδεολογικού προβλήματος αφορούσε... τη ΝΔ, η οποία αφού υποστήριξε τα μέτρα Σιούφα, τότε πώς θα μπορέσει να απορρίψει τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ...

Ας σημειωθεί ότι διαφωνία υπήρξε μεταξύ Πρωτόπαππα - Γιαννίτση, αφού ο πρώτος αρνήθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα για άμεση συγχώνευση των ταμείων, για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας πως πρέπει να γίνει τώρα... Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης, παρεμβαίνοντας επέστησε την προσοχή των παριστάμενων ότι απαιτείται «επιτάχυνση», καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει την επόμενη χρονιά να αντιμετωπίσει δυο σημαντικούς «σταθμούς»: Το συνέδριό του και τις δημοτικές εκλογές. Επομένως το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και πρέπει να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτες στην κυβέρνηση

Πλάτη στην κυβέρνηση, για να επιβάλλει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της βάζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όχι απλά δε διαφωνεί με τα εξαγγελθέντα μέτρα, αλλά πλειοδοτεί για την «αναγκαιότητά» τους και προσφέρεται να τα στηρίξει μέσω του «διαλόγου». Ο Κ. Καραμανλής απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη, χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα «αόριστες και αποσπασματικές προτάσεις»(!). Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «δεν εφάρμοσε με συνέπεια την τολμηρή και μακράς πνοής ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ», καθώς και ότι επιχειρεί να την εμφανίσει ως δική της. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το κοινωνικό διάλογο - απάτη, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει διάλογο με κόμματα και κοινωνικούς φορείς, ενώ και ως κόμμα θα κάνει το δικό της διάλογο με τους φορείς, προκειμένου να «διατυπώσει τις τελικές της προτάσεις», οι οποίες βέβαια θα βοηθήσουν παραπέρα την κυβέρνηση. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα «τα ακριβή οικονομικά δεδομένα, πάνω στα οποία στηρίζονται οι προτάσεις της», ακριβώς για να διευκολυνθεί η κοινή προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι για την «αναγκαιότητα» των αντιασφαλιστικών μέτρων. Από την άλλη προσπάθησε να πείσει ότι δεν υστερεί σε «κοινωνική ευαισθησία» από την κυβέρνηση και αναμάσησε τις γενικόλογες και κενού περιεχομένου αρχές ότι δε δέχεται αύξηση των ορίων ηλικίας, προσποιούμενος ότι δεν καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια αυτά, ενώ τάχτηκε υπέρ της τριμερούς χρηματοδότησης, αγνοώντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μονομερή χρηματοδότηση από τους εργαζόμενους.

ΚΕΠ: Ανεπιφύλακτα υπέρ

Υπέρ του άμεσου νοικοκυρέματος του ασφαλιστικού συστήματος, τάχθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δ. Αβραμόπουλος, στηρίζοντας αναφανδόν και ανεπιφύλακτα τα κυβερνητικά μέτρα. Μάλιστα, συμβουλεύει την κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα μέσα από «διάλογο και συνεννόηση» με τους εργαζόμενους και τα κόμματα. Στόχος, όπως λέει, είναι να εναρμονιστεί το ασφαλιστικό «με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη»!


Τι δεν είπαν

Τέσσερις λόγους επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για «να δώσουμε τη δική μας λύση» στο ασφαλιστικό.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι τα «ισχυρά ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα και την απασχόληση, σε μια φάση που η Ελλάδα επιδιώκει την πραγματική σύγκλιση και κοινωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μόνο που δεν είπε ο πρωθυπουργός ποιος δημιούργησε αυτά τα ελλείμματα. Δηλαδή οι εργοδότες - σ' αυτούς που ανατέθηκε η ανάπτυξη της χώρας - και η κυβέρνηση. Μόνο το 1999 είχαν βεβαιωθεί οφειλές πάνω από 500 δισ. για το ΙΚΑ, ενώ η κυβέρνηση χρωστά πάνω από 1,5 τρισ. δραχμές στα ασφαλιστικά ταμεία.

***

«Με βάση τη μελέτη του θέματος που έγινε, διαμορφώνονται μια σειρά από προτάσεις που προκύπτουν από πιθανούς συνδυασμούς μέτρων», είπε ο Κ. Σημίτης.

Πολύ... εμπεριστατωμένη μελέτη. Λογαριάζουν χωρίς στο λογαριασμό να μπαίνουν τα χρέη των τρίτων προς τα ταμεία. Κι ύστερα απορούν και εξίστανται πώς χρεοκόπησαν τα ταμεία. Κάνουν σαν εκείνον που κάλεσε το φίλο του σε δείπνο, του 'κλεψε το πορτοφόλι και στο τέλος του ζητούσε να πληρώσει το λογαριασμό.

***

«Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όρια ηλικίας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, σε όποιον συμπληρώνει 40 χρόνια ασφάλισης» είπε ο Κ. Σημίτης.

Και όμως ισχύει και σήμερα η χωρίς όρια ηλικίας συνταξιοδότηση με 32,5-35 χρόνια στις τράπεζες, στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ.

Εκείνο λοιπόν που γίνεται στην πράξη με τα 40 χρόνια είναι η κατάργηση της συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Για να συμπληρώσει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, μπορεί να το πετύχει μόνο στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι αδιανόητη περίπτωση.

***

«Ενοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ταμείων για να δημιουργηθούν ισχυροί ασφαλιστικοί οργανισμοί», είπε ο πρωθυπουργός.

Τελευταία ενοποίηση ήταν του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ και έγινε σε πήλινα πόδια, με αποτέλεσμα να εκπέμψει SOS. Επομένως η ενοποίηση, όταν δε γίνεται προς τα πάνω και με αποφάσεις των ίδιων των ασφαλισμένων, αποβαίνει μοιραία.

***

«Διασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας και η χρηματοδότηση του δημοσίου», είπε ο Κ. Σημίτης.

Εδώ η κυβέρνηση δεν πλήρωσε ούτε τις εισφορές για τους νεοασφαλισμένους (απ' την 1.1.1993) που προβλέπει ο νόμος του Σιούφα και τώρα μιλά για διασφάλιση. Μόνο στο ΙΚΑ η κυβέρνηση χρωστά για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων πάνω από 500 δισ. δραχμές.

***

Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι απέρριψαν τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, πιθανά να τον ήθελε η ΝΔ.

Κι όταν ρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ το 1992 καταψήφισε τους νόμους της ΝΔ, ενώ τώρα τους διευρύνει με το σχέδιο που παρουσίασε, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι τα μέτρα αυτά απέδωσαν.

Μόνο που δεν αποδώσατε εσείς τις οφειλές σας ως κυβέρνηση, παρατήρησε δημοσιογράφος.

Για «συντηρητική αντιμεταρρύθμιση» μιλάει ο ΣΥΝ

Για «συντηρητική αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, συμπληρώνοντας πως αυτή ακυρώνει τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και της κοινωνικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

«Τα σημερινά μέτρα εξαντλούν κάθε όριο κοινωνικής αναλγησίας», ανέφερε και ακολούθως επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΝ για την Κοινωνική Ασφάλιση, μεταξύ των οποίων είναι η τριμερής χρηματοδότηση, κύρια σύνταξη ίση με το 80% και επικουρική στο 20%, συνταξιοδότηση μετά 35 έτη δουλιάς ανεξαρτήτως ηλικίας κλπ.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όσο και κορυφαία στελέχη του, στις δηλώσεις τους, χτες, δεν καταδίκασαν τη μέθοδο των ψευδεπίγραφων «κοινωνικών διαλόγων», παρά τον τρόπο με τον οποίο προωθείται ο νέος γύρος για το ασφαλιστικό, αντιπροτείνοντας «διάλογο», αλλά με διαφορετική μορφή!

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, άσκησε πιο έντονη κριτική, λέγοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν αποτελούν βάση κοινωνικού διαλόγου, αλλά αιτία κοινωνικού πολέμου, συμπληρώνοντας πως ο Συνασπισμός θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Δ. Παπαδημούλη, επίσης μέλους της ΠΓ, στο σημείο της που αναφέρει «να βάλει το κράτος το 1/3 στον κοινό κουμπαρά και από κει και πέρα να ανοίξει η συζήτηση για όλες τις προσαρμογές και τις αλλαγές που χρειάζονται». Κι αυτό, μια και η πρόταση του ΣΥΝ, όπως αναφέρθηκε και χτες από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, σχετικά με την τριμερή χρηματοδότηση, έχει ως εξής «2/9 από τους εργαζόμενους, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τους εργοδότες».

ΕΣΗΕΑ
Γενικεύεται η επίθεση

Σε αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων - που για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ εκδηλώνεται και με την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του Αγγελιόσημου, του μοναδικού πόρου των δημοσιογραφικών ταμείων - και για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης, οδηγείται ο κλάδος μπροστά στην κυβερνητική επίθεση και την άρνηση της εργοδοσίας για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκτιμήθηκε ως μείζον ζήτημα για τον κλάδο η κυβερνητική επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των δημοσιογράφων. Το ΔΣ της Ενωσης που συνεδρίασε έκτακτα για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε την απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και είναι αποφασισμένος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να υπερασπίσει τα δικαιώματά του.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις ανατροπές που επιχειρούνται, με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό και το βαρύ πλήγμα που επιχειρείται στα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Οι μεταβολές αυτές - τονίζεται - συνεπάγονται την επιδείνωση των όρων και συνθηκών συνταξιοδότησης και τη μείωση των παροχών για όλους τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι η κοινωνική ασφάλιση και το κράτος πρόνοιας είναι υποχρέωση της πολιτείας. Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Ειδικότερα στο χώρο του Τύπου, επιχειρείται κατά μέτωπον επίθεση με την αφαίρεση των πόρων που οδηγεί στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των Ταμείων και την κατάλυση της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Συνεχίζουν με συλλαλητήρια

Συλλαλητήρια και πικετοφορίες κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, κάνουν σήμερα μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα

  • Στην Πάτρα συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Κέρκυρα πικετοφορία διοργανώνει η Αχτίδα Πόλης του ΚΚΕ στην πλατεία Νέου Φρουρίου (Σπηλιά) στις 7 μ.μ.
  • Στην Αρτα συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 7 μ.μ.
  • Στη Λευκάδα συλλαλητήριο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νησιού στην πλατεία Αγίου Μηνά στις 7.30 μ.μ.
  • Στη Μυτιλήνη πικετοφορία διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο του νησιού στις 7 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ