ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ξεχάστε το οικογενειακό επίδομα για τους 2 συζύγους!

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου»

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν οι κυβερνώντες την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που υποχρεώνει το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να καταβάλει το οικογενειακό επίδομα και στους δυο συζύγους. Οχι μόνον αναδρομικά δεν πρόκειται να δώσουν στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε και το ίδιο το επίδομα, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλεται από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, στις 7 Μάρτη του 2001. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ήταν απόλυτα σαφής, καθώς δήλωσε με κυνικό τρόπο, λακωνικά: «Δεν υποχρεωνόμαστε στην καταβολή του επιδόματος». Και για να... τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ανέφερε πως ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δε βρίσκεται πλέον σε ισχύ! Η άποψη αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων όσο - και αυτό έχει ειδική σημασία - με την πάγια πρακτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η δημόσια διοίκηση.

Με αυτό το περίγραμμα, είναι επόμενο να ξεκινήσουν και νέες προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων: «Οσοι θέλουν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια», απάντησε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι όσοι έχουν ήδη προσφύγει, θα πάρουν τα ποσά που επιδικάστηκαν.

Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική αυθαιρεσία υποθάλπεται και από την - τουλάχιστον - χλιαρή στάση που τήρησε για το θέμα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, στις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο ραδιόφωνο του «Σκάι»: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αυτή θα είναι πολιτική»...


ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ενημέρωση για ΕΚΟΦΙΝ και δημοσιονομικά

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να πληρώσει και τις συνέπειες από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ΕΕ

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2001 και η άτυπη σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ στο Μάλμοε της Σουηδίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Γ. Δρυ. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αργά χτες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης. Ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε το σκόπελο του οικογενειακού επιδόματος φυγομαχώντας, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις στο μέλλον... Η κυβέρνηση πάντως, είχε φροντίσει νωρίτερα - με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ - να εκφράσει την απροθυμία της για την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (βλέπε παραπάνω). Ο Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 εκτελείται κανονικά, ενώ αναφερόμενος στο Γ' ΚΠΣ δήλωσε πως έχουν εγκριθεί τα 22 από τα 24 επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα.

Πάντως οι πληροφορίες από τα οικονομικά υπουργεία, δεν είναι τόσο αισιόδοξες όσο και οι δηλώσεις του πάντα... αισιόξοξου Γ. Παπαντωνίου. Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, από την αρχή ακόμα αντιμετωπίζει διάφορα προσκόμματα, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Ετσι αρκετά μειωμένες, ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις, θα είναι οι εισπράξεις από χρηματιστηριακά έσοδα. Μειωμένα έσοδα προβλέπεται να εισπραχθούν και από τη φορολογία των επιχειρήσεων καθώς τα κέρδη τους θα κινηθούν σε χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, προβλέπεται να κινηθεί σαφώς κάτω από 5% με τάσσεις να προσεγγίζουν το 4%. Αυτό όμως συνεπάγεται και αντίστοιχες μειώσεις εσόδων που αντιστοιχούν σε φόρους από εισοδήματα και την κατανάλωση, περισσότερα από 100 δισ. δραχμές. Τέλος, λόγω της κακής κατάστασης του Χρηματιστηρίου και του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος, μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις αναβάλλονται και δημιουργούνται έτσι αμφιβολίες για τα σχετικά έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Αλλά και στις δαπάνες υπάρχουν προβλήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατακλύζεται από αιτήματα άλλων υπουργείων, που του ζητούν αυξημένες πιστώσεις, πέραν αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Αντιμέτωποι με την οικονομική επιβράδυνση

Οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ρίχνουν τη σκιά τους και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δημιουργώντας ανάλογες ανησυχίες. Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης (προβλέπουν γύρω στο 4% την αύξηση του ΑΕΠ) και προς τα πάνω το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (βλέπουν ότι θα κινηθεί στα όρια του 3%). Το πλέγμα των διεθνών αυτών εξελίξεων πρόκειται να συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ της ΕΕ στο Μάλμοε της Σουηδίας, το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Η υφεσιακή κατάσταση σε άλλα σημεία του πλανήτη, προβληματίζουν έντονα και την ΕΕ, κάτι που προκύπτει με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η οποία αναφέρεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Ετσι επισημαίνεται ότι «οι προοπτικές στην οικονομία της ΕΕ είναι στενά συνδεδεμένες με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και επηρεάζεται από το μέγεθος και τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, από την εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία και τις πιθανές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές». Ενώ για την περιγραφή της κατάστασης στις ΗΠΑ μιλούν για οικονομική επιβράδυνση, για την Ιαπωνία γίνεται λόγος ακόμα και για «κρίση» με πιθανές απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες...

Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο είναι η μελλοντική φορολογική πολιτική της ΕΕ, με ειδική αναφορά στη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και του καπνού, και η προοπτική ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ.


Διαγωνισμοί για Ολυμπιακά έργα και Τραμ

Στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο (ΟΑΚΑ) και για το Σπίτι Αρσης Βαρών στα Ανω Λιόσια, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Οι προκηρύξεις αφορούν:

  • Την κατασκευή ενός σταδίου χωρητικότητας 10.000 θεατών στο ΟΑΚΑ, καθώς και συμπληρωματικές εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 12,8 δισ. δραχμών, και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 10 του Ιούλη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 540 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

  • Την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου Αρσης Βαρών χωρητικότητας 9.300 θεατών, στο οποίο θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της πάλης και του τζούντο. Το γυμναστήριο θα περιλαμβάνει αίθουσες προθέρμανσης και ανάπαυσης των θεατών, προπονητικούς χώρους και συγκροτήματα αποδυτηρίων, καθώς και χώρους ιατρικούς και διοίκησης για τις υπηρεσίες ασφαλείας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 28,6 δισ. δρχ.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 23 του Μάη. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της ΓΓΑ, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 600 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στο μεταξύ, κλειστό διαγωνισμό για την προμήθεια τροχαίου υλικού για το έργο της κατασκευής της γραμμής του Τραμ «Ζάππειο - παραλία», προκήρυξε η εταιρία «Τραμ ΑΕ». Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους 511,8 εκατ. δρχ. Ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Στη Β' φάση θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά μέχρι 5 υποψήφιοι. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 25,59 δισ. δρχ. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών θα λήξει στις 21 του Μάη.


Αγωνιστικός αγροτικός συντονισμός

Ανακοινώσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα αγροτών Αιγιαλείας και Λέσβου

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιαλείας. Η σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8μμ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου) με κεντρικό ομιλητή το Βαγγέλη Μπούτα, θα επικεντρωθεί κυρίως, στους παρακάτω 5 άξονες συσπείρωσης των αγροτών:

  • Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες.
  • Διεκδίκηση ανθρωπίνων συνθηκών στην ύπαιθρο.
  • Κατά της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της έρευνας στους ιδιώτες κερδοσκόπους.
  • Να αλλάξει ο προσανατολισμός του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος .
  • Και, αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς, σήψης και συμβιβασμού, αγώνας για την αγωνιστική ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στη Λέσβο

Μετά από συνέλευση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, αποφάσισε να προσχωρήσει στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση. Σε ανακοίνωση τής ΣΕΑ Αγροτών Λέσβου, υπογραμμίζεται ότι «έχοντας γνώση του κειμένου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, διαπιστώνουμε ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις διεκδικήσεις που έβαζε η ΣΕΑ Αγροτών Λέσβου στους αγώνες που ανέπτυξε φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Συμφωνούμε με τους άξονες, αποφασίζουμε και συνυπογράφουμε να ενώσουμε τη φωνή μας προσχωρώντας σ' αυτή».

Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς την ενότητα στη δράση και την αγωνιστική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της ΕΕ - που υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση - η ΣΕΑ αγροτών Λέσβου καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι «γίνονται οι πρώτοι κήρυκες των αντιαγροτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΠΟΕ». Τέλος, καλεί τις διοικήσεις των Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων του νομού να «συμπορευτούν σ' αυτήν την προσπάθεια για να αλλάξει προσανατολισμό και προοπτική το συνδικαλιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ