ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΟ
Να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτυχθούν

Με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τη θέση πως η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη διατήρηση των 570 θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων στο Μαντέμ Λάκο, εφόσον εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων, εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Νταφούλη, τον γραμματέα της ΝΕ Χαλκιδικής Ν. Παρθενιώτη και το βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στο Μαντέμ Λάκο και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των Σωματείων Μεταλλωρύχων, Τεχνιτών και Επιφανείας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα προκειμένου να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, το οποίο πλέον αμφισβητείται άμεσα, αφού όπως φαίνεται στις προθέσεις της εταιρίας περιλαμβάνεται και αυτή του οριστικού λουκέτου.

Στη συζήτηση, οι εργαζόμενοι, ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την προηγούμενη μέρα με τον πρόεδρο της εταιρίας «TVX Gold», ο οποίος όπως είπαν, επιφυλάχτηκε να δώσει τελικές απαντήσεις σε έξι βδομάδες, οπότε θα συναντηθεί εκ νέου μαζί τους.

Πάντως ο πρόεδρος της πολυεθνικής φέρεται να είπε για τη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις σε Μαντέμ Λάκο και Μαύρες Πέτρες Στρατωνίου, πως θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο εφόσον θα είναι κερδοφόρα.

«Η κυβέρνηση παρέδωσε το κλειδί στην TVX, μέσα από τη ληστρική και αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση. Να το πάρει πίσω λοιπόν και να λειτουργήσει τα μεταλλεία κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο», ανέφερε ο Α. Τζέκης, δείχνοντας τη θέση και το δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι.

Στη συζήτηση εκφράστηκε και η αγωνία των εργαζομένων για τις επιπτώσεις που θα φέρουν στη ζωή τους τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, αφού όπως είπαν, δε θα προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη, γιατί θα έχουν πεθάνει. Οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα αντίξοες, κυρίως για τους υπογίτες, που στην πλειοψηφία τους φεύγουν νέοι από τη δουλιά, εξαιτίας της νόσου των μεταλλωρύχων, την πνευμονοκονίαση.

Ετσι ζητούνε, οι μεταλλωρύχοι των υπογείων στοών να συνταξιοδοτούνται με 4.500 ένσημα ανεξαρτήτου ηλικίας, και η εργασία κάθε ημέρας που εργάζονται στις στοές να πριμοδοτείται για συνταξιοδοτικούς μόνο λόγους με συντελεστή 1,4, (να παίρνουν δηλαδή σύνταξη για 6.500 - 7.000 ένσημα).

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φαρδαίνει κι άλλο ο δρόμος - λαιμητόμος

Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης από το 1960 που άρχισε να κατοικείται ο οικισμός. Πάνω από 100 κάτοικοί του έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηροι, παρασυρόμενοι από τα αυτοκίνητα στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, ο οποίος διασχίζει τον οικισμό. Και σα να μην έφτανε αυτό, τώρα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σχεδιάζει τη διαπλάτυνση της οδού από 15 μέτρα που είναι σήμερα στα 26. Θα περιοριστεί στο ελάχιστο το πεζοδρόμιο, το πράσινο θα εξαφανιστεί, ενώ θα δημιουργηθούν και τεράστια προβλήματα ηχορύπανσης, καθώς τα αυτοκίνητα σ' αυτή την οδό ταχείας κυκλοφορίας θα διέρχονται κάτω από τα παράθυρα των πολυκατοικιών του οικισμού. Οι κάτοικοι, όπως είναι φυσικό, έχουν αναστατωθεί από την ώρα που εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμαριάς τούς γνωστοποίησαν τα σχετικά με τις προθέσεις της Περιφέρειας. Εχουν συγκροτήσει συντονιστική επιτροπή και προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων με σκοπό την ανατροπή των νέων παρεμβάσεων που δημιουργούν πρόσθετα και σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή.

Τα παραπάνω τόνισαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Φοίνικα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Χουρμουζιάδης. Οπως τόνισε ο βουλευτής, οι πιέσεις των κατοίκων θα πρέπει να ενταθούν προκειμένου οι αρμόδιοι να παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση που θα έχει σαν κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να οργανωθούν τα αιτήματα των κατοίκων και να συνοδεύονται από τεχνική μελέτη. Τέλος, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και τα αιτήματα των κατοίκων απόλυτα δίκαια ενώ το ΚΚΕ θα τα στηρίξει με κάθε τρόπο.

Ακόμη ο βουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε στο σταθμό μετεπιβίβασης των αστικών λεωφορείων και μίλησε με επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ. Το μέτρο, τονίστηκε, σχεδιάστηκε στα γραφεία χωρίς να ρωτηθούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μόνο προβλήματα στο επιβατικό κοινό αλλά και στο προσωπικό του Οργανισμού. Ενώ αρχικά το δρομολόγιο γινόταν από τη Μηχανιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μία ώρα και ένα τέταρτο, τώρα χρειάζονται οι επιβάτες δύο ώρες για να φθάσουν στον προορισμό τους. Ο χώρος που έχει διατεθεί για τη λειτουργία του σταθμού μετεπιβίβασης του Φοίνικα είναι τελείως ακατάλληλος για να εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμό επιβατών που διακινούνται καθημερινά. Από το δρόμο που βρίσκεται μπροστά στο σταθμό μπορεί να περάσει μόνο ένα λεωφορείο και το πεζοδρόμιο είναι πολύ στενό, έτσι που να υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να συμβεί σοβαρό ατύχημα. Οι επιβάτες ταλαιπωρούνται καθώς δε βρίσκουν μια αίθουσα να καταφύγουν στη διάρκεια της παραμονής τους, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σ' όλο το χώρο δεν υπάρχει έστω και μια τουαλέτα.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης μιλώντας με το προσωπικό του ΟΑΣΘ υποσχέθηκε ότι αφού συναντηθεί με το Νομάρχη για να συζητήσει το θέμα, θα καταθέσει εκ μέρους του Κόμματος σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Την παραίτηση του προέδρου ζήτησε ο υπουργός

Την παραίτηση του προέδρου του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Β. Παρασχίδη ζήτησε χτες ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλος «έπειτα από τη διαπίστωση ότι κατά τις γιορτές του Πάσχα, αν και εφημέρευαν 63 γιατροί, υπήρχε δυσλειτουργία στο νοσοκομείο», όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

Τη διαπίστωση έκανε ο νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος σε «εθιμοτυπική επίσκεψη» στο Νοσοκομείο ανήμερα του Πάσχα και έκανε την καταγγελία σε συνέντευξη Τύπου. «Διαπίστωσα, είπε ο νομάρχης, ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να παίρνει τραγικά χαρακτηριστικά. Μια κυρία 33 χρόνων που είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο και αντιμετωπίστηκε σαν ένα νευροχειρουργικό περιστατικό χάρη στη φιλοτιμία ενός στρατιωτικού ιατρού, ο οποίος δεν είχε καμία υποχρέωση και αποφασίστηκε η μεταφορά της ασθενούς στη Θεσσαλονίκη. Για τη μεταφορά αυτή λοιπόν και για αρκετό χρονικό διάστημα δε βρισκόταν γιατρός να τη συνοδεύσει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί που πληρώθηκαν εφημερία εκείνη τη νύχτα ήταν συνολικά 63».

Βέβαια, για την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης ήταν «κοινό μυστικό» η κόντρα του νομάρχη με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, παρότι και οι δύο ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η παραίτηση, λοιπόν, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους ανταγωνισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Υγείας στην Αλεξανδρούπολη (όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και η μη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου).

Ετσι, πέρα απ' τις υπαρκτές παραβάσεις - όπως είναι οι απουσίες - ο Αλ. Παπαδόπουλος βρήκε την ευκαιρία να κάνει επίδειξη στιβαρότητας. «Το υπουργείο Υγείας, είναι αποφασισμένο να καταλογίσει ευθύνες, όπου υπάρχουν. Η αντιμετώπιση θα είναι αμείλικτη, τόσο για τους απουσιάζοντες λειτουργούς της Υγείας, όσο και για τη διοίκηση του Νοσοκομείου (όλα τα επίπεδα)».

Τέλος, ο υπουργός ανέθεσε στη Διευθύντρια Επιθεώρησης Μακεδονίας - Θράκης κ. Γεραντίδου με κατεπείγουσα ένορκη εξέταση να διερευνήσει το θέμα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Αντιαναπτυξιακή «στέπα» ο Δήμος

Κάλεσμα σε όλους τους δημότες του Τυρνάβου να συστρατευτούν με την «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης Χρ. Κιτσίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας της δημοτικής αρχής.

Ο Χρ. Κιτσίδης επισήμανε ότι η δημοτική αρχή έχει μετατρέψει το Δήμο Τυρνάβου σε αντιαναπτυξιακή «στέπα», καθώς δεν πάλεψε για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ούτε, καν, για την ένταξή του σε ζώνες κινήτρων. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τον αποκλεισμό της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» από τους οργανισμούς του Δήμου καθώς και την αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε μεγάλα προβλήματα, όπως του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, της διαχείρισης των οικονομικών, των τσιγγάνων, του κυκλοφοριακού, της καθαριότητας κ.ά.

Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε αβοήθητους όλους τους καποδιστριακούς δήμους και κάλεσε όλους τους αιρετούς και τους πολίτες ν' αντιπαρατεθούν σ' αυτή τη λογική, τονίζοντας ότι η αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές είναι όρος επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ