Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΟ
Να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτυχθούν

Με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τη θέση πως η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη διατήρηση των 570 θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων στο Μαντέμ Λάκο, εφόσον εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων, εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Νταφούλη, τον γραμματέα της ΝΕ Χαλκιδικής Ν. Παρθενιώτη και το βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στο Μαντέμ Λάκο και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των Σωματείων Μεταλλωρύχων, Τεχνιτών και Επιφανείας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα προκειμένου να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, το οποίο πλέον αμφισβητείται άμεσα, αφού όπως φαίνεται στις προθέσεις της εταιρίας περιλαμβάνεται και αυτή του οριστικού λουκέτου.

Στη συζήτηση, οι εργαζόμενοι, ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την προηγούμενη μέρα με τον πρόεδρο της εταιρίας «TVX Gold», ο οποίος όπως είπαν, επιφυλάχτηκε να δώσει τελικές απαντήσεις σε έξι βδομάδες, οπότε θα συναντηθεί εκ νέου μαζί τους.

Πάντως ο πρόεδρος της πολυεθνικής φέρεται να είπε για τη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις σε Μαντέμ Λάκο και Μαύρες Πέτρες Στρατωνίου, πως θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο εφόσον θα είναι κερδοφόρα.

«Η κυβέρνηση παρέδωσε το κλειδί στην TVX, μέσα από τη ληστρική και αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση. Να το πάρει πίσω λοιπόν και να λειτουργήσει τα μεταλλεία κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο», ανέφερε ο Α. Τζέκης, δείχνοντας τη θέση και το δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι.

Στη συζήτηση εκφράστηκε και η αγωνία των εργαζομένων για τις επιπτώσεις που θα φέρουν στη ζωή τους τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, αφού όπως είπαν, δε θα προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη, γιατί θα έχουν πεθάνει. Οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα αντίξοες, κυρίως για τους υπογίτες, που στην πλειοψηφία τους φεύγουν νέοι από τη δουλιά, εξαιτίας της νόσου των μεταλλωρύχων, την πνευμονοκονίαση.

Ετσι ζητούνε, οι μεταλλωρύχοι των υπογείων στοών να συνταξιοδοτούνται με 4.500 ένσημα ανεξαρτήτου ηλικίας, και η εργασία κάθε ημέρας που εργάζονται στις στοές να πριμοδοτείται για συνταξιοδοτικούς μόνο λόγους με συντελεστή 1,4, (να παίρνουν δηλαδή σύνταξη για 6.500 - 7.000 ένσημα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους (2021-11-09 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Μαντέμ Λάκκο (2011-04-16 00:00:00.0)
Μαχητικό το «παρών» των μεταλλωρύχων (2003-09-09 00:00:00.0)
«Παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας» (2003-06-07 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι (2001-12-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το εργοστάσιο χρυσού (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ