Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποσχέσεις για τα ολιγοθέσια σχολεία

Τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς φορείς το νομοσχέδιο για τη διοικητική αποκέντρωση, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού και τη σύσταση οργανισμού επιμόρφωσης. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) για τα ολιγοθέσια σχολεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, τα ολιγοθέσια σχολεία είναι 1.069, δηλαδή το 44% των σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο Π. Ευθυμίου, «το ολιγοθέσιο σχολείο είναι κάτι που μια κοινωνία πρέπει να το περιβάλλει με ιδιαίτερη προσοχή, διότι δρα ως παράγων συνοχής, ως παράγων περιφερειακής, αν όχι ανάπτυξης, τουλάχιστον συγκράτησης και λειτουργίας της τοπικής κοινότητας». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα όμως σε αρκετές περιπτώσεις να συντηρούμε ολιγοθέσια σχολεία όταν η ενοποίηση των μονάδων είναι, όχι απλώς αυτονόητη, αλλά και αδήριτη ανάγκη από την ίδια τη φύση των πραγμάτων».

Ωστόσο, τα προβλήματα των ολιγοθέσιων σχολείων βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις γενικότερες αντιεκπαιδευτικές επιλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας αντί να προχωρήσει στην παιδαγωγική επιταγή για δημιουργία σχολικών κέντρων σε περιοχές όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, προχωρά σε καταργήσεις ολιγοθεσίων και συμπτύξεις τους σε άλλα ολιγοθέσια στο πλαίσιο της τακτικής «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, δάσκαλοι από ολιγοθέσια σχολεία της χώρας εξέθεσαν τα προβλήματα που δημιουργεί η συνύπαρξη μαθητών μικρών τάξεων και μεγάλων τάξεων του δημοτικού, ενώ ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όπως τηλεμάθηση και συγγραφή βιβλίων ειδικού τύπου για τα ολιγοθέσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ