Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Στους δήμους, με εντολή της κυβέρνησης

Στην αναγκαστική μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους προχωρά η κυβέρνηση, χωρίς να έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά η κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους ακόμα και με τις υπάρχουσες απαράδεκτες συνθήκες. Ηδη ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, διανέμει στους δήμους που δεν έχουν πάρει απόφαση ανάληψης των κρατικών παιδικών σταθμών, πράξεις σύστασης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που θα λειτουργήσουν τους σταθμούς. Ουσιαστικά ενεργεί για λογαριασμό τους, καταργώντας στην πράξη το θεσμοθετημένο δικαίωμα των δημοτικών συμβουλίων να αποφασίζουν για τα της πόλης.

Εχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των ηγεσιών της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής - παρά τις σημαντικές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας αιρετών - η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε αυτό που από την αρχή στόχευε: Στη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους και τελικά στους ίδιους τους δημότες. Η σημασία της προσχολικής αγωγής «πάει περίπατο», καθώς είναι φανερή - και από τη συστατική πράξη της Περιφέρειας - η μετατροπή της σε εμπόρευμα, το οποίο όσοι μπορούν θα το αγοράζουν.

Χαρακτηριστικά στη συστατική πράξη της Περιφέρειας σημειώνεται πως οι πόροι του Νομικού Προσώπου προέρχονται, ανάμεσα σε άλλα, από «εισπράξεις από το αντίτιμο των παρεχόμενων πραγμάτων ή υπηρεσιών». Η υποχρέωση του κράτους περιορίζεται στην απόδοση στους δήμους των κονδυλίων που διέθεσε πέρσι το υπουργείο Υγείας (20 δισ. δραχμές) και μόνο για φέτος. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν, για να λειτουργήσουν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί ούτε καν με τις υπάρχουσες συνθήκες, δηλαδή με το 50% των οργανικών θέσεων κενές, με τα περισσότερα κτίρια να είναι ακατάλληλα και ενοικιασμένα. Για πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών ούτε λόγος... Ακριβώς γι' αυτό, λοιπόν, ως πόροι των Νομικών Προσώπων αναφέρονται τα τροφεία και οι πρόσοδοι από την υπηρεσία τους.

Ακόμη κι αυτά, όμως, τα χρήματα που δίνει φέτος η κυβέρνηση δεν αρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες, αφού - όπως ομολογείται - στη συστατική πράξη της Περιφέρειας, η ανάληψη των παιδικών σταθμών θα δημιουργήσει δαπάνη σε βάρος των δημοτικών προϋπολογισμών, «το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Στο σημείο αυτό καταδεικνύεται και η προχειρότητα της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί άρον - άρον την εν λόγω αρμοδιότητα, αφού δεν έχει καν υπολογίσει πόσο θα στοιχίσει στους δήμους η λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών.

Οι συστατικές πράξεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας βρίσκουν σε εγρήγορση πολλούς δήμους που αντιστέκονται στην κυβερνητική απόφαση, ζητώντας το αυτονόητο: Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των παιδικών σταθμών από το κράτος, ώστε να μην «πληρώσουν τη νύφη» και πάλι οι δημότες, είτε με την επιβολή τροφείων είτε με τη μείωση των δαπανών για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες - «λύσεις» στις οποίες τούς εξωθεί η κυβέρνηση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς την αρμοδιότητα. Ηδη η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει την άρνησή της να αναλάβει την αρμοδιότητα, ενώ πολλοί δήμοι προσανατολίζονται σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκαθιστά τους εργαζόμενους με εθελοντές (2005-12-30 00:00:00.0)
Ποιος θα τους πληρώνει; (2001-05-05 00:00:00.0)
Σύσταση ΝΠΔΔ για τους παιδικούς σταθμούς (2001-05-03 00:00:00.0)
Αρνηση πειθαρχίας στις κυβερνητικές εντολές (2001-04-01 00:00:00.0)
Θέτει προϋποθέσεις για τους παιδικούς σταθμούς (2001-03-21 00:00:00.0)
Υποβάθμισε τη διαμαρτυρία για το νόμο «Πολιτεία» (2001-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ