Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σύσταση ΝΠΔΔ για τους παιδικούς σταθμούς

Συνάντηση του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, με εκπροσώπους γονέων των Κρατικών Παιδικών Σταθμών

Τους 45 Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή ο Δήμος Αθήνας, συστήνοντας νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνο για τη λειτουργία τους. Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει ο δήμος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου «Πολιτεία», με τον οποίο δίνει μια σειρά από αρμοδιότητες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αρκετοί ήταν οι δήμοι - ανάμεσά τους και ο Δήμος Αθηναίων, κατόπιν και της πίεσης από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» - που δήλωσαν αδυναμία να τους παραλάβουν. Κάτι που αναγκάστηκαν να το πράξουν, μετά την εντολή του γγ Περιφέρειας και μπροστά στην προοπτική να έμεναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ.

Το νέο ΝΠΔΔ, με βάση την απόφαση της διοίκησης, είναι - προσωρινά - ίδιο με αυτό που επιβλέπει τη λειτουργία των 39 Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και θα πρέπει να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σταθμών που μόλις ανέλαβε ο δήμος. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, από τη στιγμή που, με βάση το νόμο «Πολιτεία», ο δήμος θα είναι αυτός που θα πρέπει να βρίσκει τα κονδύλια για τη λειτουργία των ΚΠΣ. Αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και το γεγονός των τεράστιων ελλείψεων σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΠΣ, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το προσωπικό είναι το μισό του απαιτούμενου, ενώ τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα παιδιά, είναι αρκετά παλιά και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα για τη διεκπεραίωση του έργου της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.

Ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, είχε χτες το μεσημέρι συνάντηση με Επιτροπή Γονέων των Κρατικών Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι και έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ν. Μαρτέμ, «η πολιτική που ακολουθείται, στην ουσία, οδηγεί στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών. Στον Κεραμεικό, για παράδειγμα - συνέχισε - από 40 που ήταν τα παιδιά, τώρα έχουν μείνει μόλις 10. Από την άλλη, αν και έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τη Μ. Αδαμοπούλου (σ.σ.: είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας για τους παιδικούς σταθμούς), ακόμη δε μας έχει δεχτεί».

Μεταξύ άλλων ορισμένα από τα κυριότερα αιτήματα των γονέων είναι η διατήρηση του υπάρχοντος πυκνού δικτύου των ΚΠΣ. Η διασφάλιση της δωρεάν προσχολικής αγωγής σε χώρους μάθησης και όχι σε χώρους... φύλαξης. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας στη λειτουργία και στη διοίκηση του κάθε ΚΠΣ, καθώς και του ελεγκτικού και αποφασιστικού ρόλου των γονέων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και καταργείται από εδώ και πέρα.

Οπως σημείωσε ο Στ. Λάμπρου, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θα είναι αλληλέγγυα στα αιτήματα των γονέων, με τα οποία και συμφωνεί. Από την άλλη, έστρεψε την προσοχή των γονέων στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει την κύρια ευθύνη για την κακή λειτουργία των ΚΠΣ στο μέλλον, εφόσον δεν έδωσε τα αντίστοιχα κονδύλια στους δήμους, αναγκάζοντάς τους να προχωρήσουν σε άλλη μια φορολόγηση σε βάρος των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ