Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Θα κοστίσει πολύ ακριβά στους εργαζόμενους

Οριστικοποιήθηκαν μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις και αρκετές συνεδριάσεις του ΔΣ της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», οι ανάδοχοι του Ολυμπιακού Χωριού. Οι κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν τα τέσσερα οικιστικά τμήματα (εργολαβίες) του έργου είναι οι εξής:

  • Την πρώτη εργολαβία (κατασκευή 555 κατοικιών, με προϋπολογισμό 24,1 δισ. δρχ.) η κοινοπραξία «Ελληνική Τεχνοδομική - ΑΛΤΕ - ΓΕΚΑΤ».
  • Τη δεύτερη εργολαβία (600 κατοικίες - 25,3 δισ. δρχ.), η κοινοπραξία «Μηχανική - Τεχνική Ολυμπιακή - Θεμελιοδομή».
  • Την τρίτη εργολαβία (602 κατοικίες - 25,5 δισ. δρχ.) η κοινοπραξία «ΑΤΤΙΚΑΤ - Σιγάλας - Προοδευτική».
  • Την τέταρτη εργολαβία (535 κατοικίες - 23,2 δισ. δρχ.), η κοινοπραξία «ΑΒΑΞ - ΒΙΟΤΕΡ - ΓΕΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις προηγούμενες μέρες μέχρι και χτες, που ανακηρύχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι, εκπρόσωποι των εταιριών είχαν ανοιχτή γραμμή με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, προκειμένου να αποφασιστεί το ποσοστό των εκπτώσεων που θα κάνουν. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός παρακαλούσε τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών να αυξήσουν έστω και λίγο τις εκπτώσεις τους.

Τελικά, οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες, αποφάσισαν να κάνουν έκπτωση της τάξης περίπου του 9% (στις οικονομικές προσφορές οι εκπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το 6,5%), που χαρακτηρίζονται «εξευτελιστικές» από στελέχη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Κι αυτό γιατί «με τον μαθηματικό τύπο, οι εκπτώσεις που επιτυγχάνονται είναι μεταξύ 25 - 40% », όπως έλεγαν χτες στο «Ρ»!

Η επίσημη εκδοχή για το μικρό ποσοστό της έκπτωσης από την πλευρά της «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» είναι «οι πολύ μικρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση του έργου»...

Πάντως, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι του ΟΕΚ, δεδομένου ότι το έργο, που θα γίνει με δικά τους χρήματα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού (125 δισ. δρχ.), όπως εκτιμούν παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Το Χωριό Τύπου του ΟΤΕ

Στην κοινοπραξία «Ακτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική» ανέθεσε ο ΟΤΕ την κατασκευή Χωριού Τύπου στην Παλλήνη, σε έκταση του Οργανισμού. Αυτό θα είναι το ένα από τα πέντε Χωριά Τύπου που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 19 δισ. δρχ. και θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση.

Το 50% του ποσού θα καλυφθεί από την ανάδοχο κοινοπραξία και το υπόλοιπο 50% από την ξένη εταιρία «Lend Lease» (κατασκεύασε το Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ και πριν από μερικούς μήνες συμφώνησε να συνεργαστεί με την «Ακτωρ» ενόψει της... πίτας του 2004).

Το Χωριό των δημοσιογράφων στην Παλλήνη θα διαθέτει 1.800 κλίνες και θα παραχωρηθεί για την περίοδο των αγώνων στην «Αθήνα 2004» έναντι μισθώματος, το μέγεθος του οποίου δεν είναι γνωστό. Η σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και κοινοπραξίας, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο Μάη και οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το Φλεβάρη του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ