Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία των κρατούμενων αλλοδαπών

Εικόνα από επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας με αλλοδαπούς
Εικόνα από επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας με αλλοδαπούς
Απηύδησαν οι αλλοδαποί που κρατούνται χωρίς καμιά αιτιολογία, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, στις φυλακές της ΓΑΔΑ. Ο λόγος της κράτησής τους, είναι ότι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και μάλιστα θεωρούνται και επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ετσι, χτες το μεσημέρι οι αλλοδαποί που κρατούνται - στοιβαγμένοι και σε άθλιες συνθήκες - εξαιτίας της έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων και είναι προς απέλαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα - φωνάζοντας και χτυπώντας τα πόδια τους - λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στις φυλακές.

Η αδικία σε βάρος αυτών των ανθρώπων είναι κατάφωρη. Πράγματι, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές 8 με 9 μήνες, χωρίς να έχουν διαπράξει καμιά παρανομία, ενώ σύμφωνα με τη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ, υπάρχουν περιπτώσεις κράτησης μέχρι και 18 μήνες. Μάλιστα, όπως σημείωσε στη διάρκεια επικοινωνίας με το «Ρ», ενώ σε όλη την Ευρώπη για παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο κράτησης, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι σήμερα. Εκτός των παραπάνω, οι αλλοδαποί θεωρούνται αυθαίρετα «επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια», χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, μέχρι την ημέρα απέλασής τους. Αρκετοί, δε, από τους κρατούμενους, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους, είτε διότι δεν υπάρχει προξενική αρχή (π.χ. Σιέρρα Λεόνε) είτε διότι ισχύει γενικό εμπάργκο (π.χ. Ιράκ).

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η έγκαιρη απέλασή τους δεν είναι δυνατή εφόσον στερούνται πλήρως ταξιδιωτικών εγγράφων και οι προξενικές αρχές των χωρών από όπου και προέρχονται καθυστερούν τη διαδικασία αναγνώρισης και εφοδιασμού με τα απαιτούμενα έγγραφα. Τελικά και μετά από πληροφορίες που δόθηκαν για το στάδιο των υποθέσεων που απασχολούν τους κρατούμενους, επικράτησε ησυχία, χωρίς να επέμβουν άνδρες της ΥΜΕΤ που στο μεταξύ είχαν έρθει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ