Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν οι δικηγόροι 24 και 25 Απρίλη
  • Αντιδρούν στη λεγόμενη «απελευθέρωση» των «κλειστών επαγγελμάτων», που θα επιτρέψει την άλωση του χώρου από δικηγορικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις
  • Η «Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση» καλεί τους δικηγόρους να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική

Με τα νέα μέτρα αναμένεται να συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των επαγγελματιών δικηγόρων. Αντίστοιχα θα αυξηθεί ο αριθμός των μισθωτών, υπαλλήλων των μεγάλων δικηγορικών επιχειρήσεων
Με τα νέα μέτρα αναμένεται να συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των επαγγελματιών δικηγόρων. Αντίστοιχα θα αυξηθεί ο αριθμός των μισθωτών, υπαλλήλων των μεγάλων δικηγορικών επιχειρήσεων
Με πρόσχημα τη λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» και τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» στις αγορές νομικών και δικηγορικών υπηρεσιών επιχειρείται μια βίαιη εισβολή μονοπωλιακών επιχειρήσεων στο χώρο των δικηγόρων. Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η «Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας» (ΣΑΚΔΑ) και με αφορμή την 48ωρη προειδοποιητική απεργία των δικηγόρων στις 24 και 25 Απρίλη, καλεί τους μαχόμενους δικηγόρους των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και κυρίως τους νέους, να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και να ανατραπεί η κατάσταση τέλματος και αδράνειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ), που τον έχει καταδικάσει το προεδρείο και η πλειοψηφία του διοικητικού του συμβουλίου.

Η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στην περίπτωση των δικηγόρων είναι ο πολιορκητικός κριός, προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στην ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαιουχικών - δικηγορικών εταιριών.

Η τάση αυτής της εξέλιξης επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ πρόσφατα είχαμε αίτηση της μεγάλης αγγλικής εταιρίας NORTON (πολυεθνική μονοπωλιακή επιχείρηση με εκατοντάδες δικηγόρους και υπαλλήλους και δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο) να της δοθεί άδεια από το ΔΣΑ για εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριότητα στην Αθήνα.

«Ξεκαθάρισμα της αγοράς»

Εξάλλου, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΑΚΔΑ - η κυβέρνηση επιχειρεί το ξεκαθάρισμα της «αγοράς» από όποιους θεσμούς και διαδικασίες θεωρούνται αντικίνητρα στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στο χώρο των δικηγορικών - νομικών υπηρεσιών υπάρχει κυβερνητική βούληση να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Πλήρες σύστημα χρονοχρέωσης δικηγορικών υπηρεσιών (βασικό εργαλείο τιμολογιακής πολιτικής των μεγάλων επιχειρήσεων νομικών υπηρεσιών στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος ελάχιστων αμοιβών.
  • Κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος παράστασης στα δικαστήρια της περιφέρειας του οικείου δικηγορικού συλλόγου, προκειμένου να παρίστανται ανεμπόδιστα οι δικηγόροι των μεγάλων δικηγορικών επιχειρήσεων ανά την επικράτεια.
  • Κατάργηση των περιορισμών στις μεταγραφές από σύλλογο σε σύλλογο.
  • Αθρόα αναγνώριση ξένων διπλωμάτων ακόμη και «ιδιωτικών σχολών» που καμία σχέση δεν έχουν με τις ακαδημαϊκές πανεπιστημιακές σχολές.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα περισσότερα συμβόλαια ακινήτων (ΑΕ, ΕΠΕ) και κατά την κατάθεση και συζήτηση για αναγνώριση «σήματος» στο υπουργείο Εμπορίου.
  • Σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στο διορισμό των συμβολαιογράφων.
  • Σταδιακή κατάργηση του σημερινού συστήματος συμβολαιογραφικών αμοιβών ανάλογα με την αξία των συναλλαγών, καθώς θεωρείται αντικίνητρο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως μας διευκρινίζει ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ «το σύνολο αυτών των μέτρων, ανεξάρτητα με την κλιμάκωση, ταχύτητα, τρόπο και συνδυασμούς που θα εφαρμοστούν, στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς νομικών υπηρεσιών, ώστε να δραστηριοποιηθούν μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρίες στο χώρο. Ταυτόχρονα πολλά από τα πιο πάνω μέτρα στοχεύουν στο ξεκαθάρισμα αντικινήτρων για τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργούν ως μηχανισμός μείωσης του κόστους των προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλων επιχειρήσεων».

Εισβολή νομικών επιχειρήσεων

Οι κύριες συνέπειες αυτής της πολιτικής, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΣΑΚΔΑ, στο βαθμό που τυχόν θα εφαρμόζεται είναι οι εξής:

- Εισβολή στο χώρο των νομικών υπηρεσιών μεγάλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του κόστους των νομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε ο εργαζόμενος, να μένει στην ουσία χωρίς νομική παράσταση και δικαστική προστασία. Απώλεια της προσωπικής - εμπιστευτικής σχέσης δικηγόρου - εντολέα, κυριαρχία της απρόσωπης εταιρίας - επιχείρησης παροχής νομικών υπηρεσιών.

- Μετατροπή πολλών δικηγόρων, κυρίως των νέων, σε υπαλλήλους μεγάλων δικηγορικών εταιριών και μεγαλογραφείων. Βίαιη αποβολή όσων δικηγόρων δε θα απορροφηθούν στις νέες εταιρίες και δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.

Σχετικά με το μέτρο για τα συμβόλαια, που προωθεί η κυβέρνηση, ο Β. Δημόπουλος μάς επισημαίνει ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία ως ένα από τα πρώτα που θα προωθηθούν. Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ως μέτρο ορθολογικοποίησης της αγοράς και ελάφρυνσης των εργαζομένων, δήθεν μέτρο φιλολαϊκό στο οποίο αντιδρούν οι προνομιούχοι δικηγόροι και να αποκρυφτεί η αλήθεια ότι δηλαδή σε βάθος χρόνου το κόστος των νομικών υπηρεσιών για τον απλό πολίτη, θα καταστήσει γράμμα κενό το δικαίωμά του για δικαστική προστασία.

Η ΣΑΚΔΑ προτείνει στους δικηγόρους να επεξεργαστούν και να προωθήσουν μέτρα για την ενδυνάμωση του δικηγόρου ως ελεύθερου επαγγελματία και ανεξάρτητου επιστήμονα - υπερασπιστή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και των εργαζομένων.

Στα πλαίσια της αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, το άμεσο είναι η περιφρούρηση του ασφαλιστικού δικαιώματος και να ζητήσει ο δικηγορικός κόσμος να αποδώσει το Δημόσιο τα παρακρατούμενα, περίπου 70 δισ. δραχμές, στο Ταμείο Νομικών.

Επίσης, ζητάει να παύσει το Δημόσιο να διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ταμείων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. Χρηματιστήριο), να θεσμοθετηθεί η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση του Ταμείου Νομικών και να καταργηθεί ο θεσμός του κυβερνητικού επιτρόπου στο Ταμείο Νομικών.

Τέλος, αναφέρει η ΣΑΚΔΑ ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (κάλυψη υφιστάμενων κενών θέσεων σε δικαστές και υπαλλήλους και αύξηση των οργανικών τους θέσεων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ