Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TVX HELLAS
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι

Τρίβουν τα χέρια τους οι επικεφαλής της πολυεθνικής, με τις αποφάσεις των διοικήσεων των εργαζομένων, που ζητούν τη χορήγηση αδειών στην TVX

Σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις από τις αρχές της επόμενης βδομάδας προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της «TVX Hellas», σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις για την επανενεργοποίηση των μεταλλείων «Μαντέμ Λάκο» - δε λειτουργούν περίπου μία δεκαετία - και την άμεση έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα δίνει την άδεια για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στις στοές του οικισμού της Στρατονίκης, παρά τον ορατό κίνδυνο κατάρρευσής του. Χθες για τρίτη μέρα τα μεταλλεία παρέμειναν κλειστά, μετά από απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, η οποία με αυτόν τον τρόπο εκβιάζει, προκειμένου να επιτύχει την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Οι εργαζόμενοι, κάτω από το φόβο να χάσουν οριστικά τη δουλιά τους, φαίνεται πως μπήκαν στο παιγνίδι εκβιασμών που έστησε η εταιρία. Ετσι, οι διοικήσεις των σωματείων προαναγγέλλουν πως από την επόμενη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας από τις εγκαταστάσεις, ενδεχόμενο που δημιουργεί κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών ζημιών, τόσο στον κόλπο της Ιερισσού, όσο και στο έδαφος της περιοχής.

Σήμερα έρχεται να καταρρεύσει η κάλυψη που επιδίωξαν κυβέρνηση και πολυεθνική, με τη γνωστή συνθηματολογία για ανάπτυξη της περιοχής, για θέσεις εργασίας και αντιμετώπιση της ανεργίας, οι εξαγγελίες για περιβαλλοντική προστασία της περιοχής με την κατασκευή της θανατηφόρας υδρομεταλλουργίας. Και με δραματικό τρόπο επιβεβαιώνεται τελικά η θέση του ΚΚΕ για την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει. Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ είχε καταγγείλει το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας και είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους πως μέσα από αυτή την επένδυση ούτε η ανάπτυξη του τόπου διασφαλίζεται ούτε και οι θέσεις εργασίας. Και σήμερα όπως και τότε, το ΚΚΕ καλεί το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να παλέψουν για την ακύρωση της σκανδαλώδους σύμβασης, την επιστροφή των μεταλλείων στο κράτος και τη λειτουργία τους κάτω από δημόσιο έλεγχο, διασφάλιση και ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και, φυσικά, διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ