Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη πιο «πικρά» τα φάρμακα

Αυξήσεις στα φάρμακα ετοιμάζονται να επιβάλουν οι φαρμακοβιομήχανοι, βαφτίζοντας - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - «νέα» φάρμακα αυτά που ήδη κυκλοφορούν και χρησιμοποιώντας και άλλες κλασικές μεθόδους κερδοσκοπικών ανατιμήσεων

Μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά από φάρμακα αναμένονται από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αφορά στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και που κατατέθηκε μεν χτες στη Βουλή, αλλά αποσύρθηκε ως μη έχουσα σχέση με το νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό συζήτηση. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς φαρμάκου, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προσαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ανεπαρκείς τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Η τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται σύμφωνα με αγορανομική διάταξη του 1997, που προβλέπει ότι η τιμή οποιουδήποτε εγχωρίως παραγομένου φαρμάκου δεν μπορεί να ξεπερνά τη χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλείται το φάρμακο σε χώρα της ΕΕ. Εναντίον αυτής της αγορανομικής διάταξης οι φαρμακοβιομήχανοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο πήρε τις αποφάσεις του και τώρα η κυβέρνηση επανασυνέταξε το περιεχόμενό της με άλλη μορφή.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμές όλων σχεδόν των φαρμάκων και να... «επαληθευτεί» η τιμή τους συγκριτικά με τις χαμηλότερες τιμής στην ΕΕ, κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χαρακτηριστικό για το τι αναμένεται να γίνει είναι αυτό που δήλωναν χτες παράγοντες του κυκλώματος διακίνησης φαρμάκων, σύμφωνα με τους οποίους, «μόλις η κυβέρνηση δει τις αυξήσεις που θα προκύψουν θα τρίβει τα μάτια της», αφού και οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη, με βάση τις οποίες θα γίνει η επαλήθευση, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων διατηρείται στο ύψος του 80% της τιμής του πρωτοτύπου, ενώ μετά τον καινούριο χρόνο η κυβέρνηση θα εξετάσει το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 85%, πράγμα το οποίο θα συνεπάγεται αυξήσεις και στα αντίγραφα φάρμακα.

Στην ίδια τροπολογία συμπεριλαμβάνεται και το «παραθυράκι» που χρησιμοποιούν οι φαρμακοβιομήχανοι και ισχύει ούτως ή άλλως με αγορανομική διάταξη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το οποίο αλλάζοντας τη συσκευασία ή την περιεκτικότητα ή προσθέτοντας νέα παρεμφερή μορφή του ιδίου φαρμάκου βαφτίζουν το σκεύασμα «νέο» και ζητούν αύξηση τιμής με το πρόσχημα της αύξησης του κόστους παραγωγής. Και αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από το 1997.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούν οι μεγάλοι χονδρέμποροι φαρμάκων είναι απόλυτα φυσιολογικές στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δε διαπιστώνονται ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας αυτών των εξαγωγών, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοβιομήχανοι. Επιπλέον, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι προωθείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ ρύθμιση με βάση την οποία θα αυξάνονται κατά 25% τα αποθέματα που υποχρεούνται να τηρούν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Τέλος, συστήνεται εποπτικό συμβούλιο που θα συγκαλείται στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή και αντιπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων, των εισαγωγέων, των φαρμακαποθηκαρίων και των φαρμακοποιών, που θα καταγράφει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα γνωμοδοτεί σχετικά με την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου.

Ας σημειωθεί ότι για το τι συνεπάγεται η τροπολογία που έχει έτοιμη το υπουργείο για τις τιμές των φαρμάκων είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοβιομήχανοι έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την «κατανόηση» που δείχνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απέναντι στον κλάδο τους. Εξάλλου, η ικανοποίηση αυτή των φαρμακοβιομηχάνων φαίνεται ότι έχει σχέση και με τις πληροφορίες, που θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να τους έχει τάξει μεγάλες αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με μικρή τιμή, ενδίδοντας ουσιαστικά στον εκβιασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου ότι εάν δε δουν αυξήσεις θα αποσύρουν τα φθηνά φάρμακα και θα τα αντικαταστήσουν με άλλα ακριβότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ