ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιπερισπασμός με ψεύδη

Η κυβέρνηση επιδίδεται ανοιχτά πλέον στο γενικευμένο αντιπερισπασμό του ψεύδους, ώστε να χρυσώσει το χάπι της καρατόμησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Την ίδια ώρα βέβαια που ακολουθείται η τακτική της παροχής... «διευκρινίσεων» γύρω από τα κυοφορούμενα μέτρα (σσ: θα ακολουθήσουν κι άλλες έλεγαν χτες στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη), ώστε να δημιουργείται μια επίφαση «υποχωρητικότητας» της κυβέρνησης, ταυτόχρονα το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου επιδιώκει με νύχια και με δόντια να δώσει σάρκα και οστά στον καταγέλαστο «κοινωνικό διάλογο».

Χτες ο Δ. Ρέππας, αφού επανέλαβε τις αστειότητες ότι «όλοι αναγνωρίζουν πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για «παρανοήσεις» και «σύγχυση» που προκλήθηκε από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η «σύγχυση» πάντως δεν αφορά παρά το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο, που κατά τη διάρκεια του χτεσινού «πρωινού καφέ» εκτίμησε ότι απέτυχε στο επικοινωνιακό πεδίο προώθησης των μέτρων.

Για να ξεπεραστούν, δε, όλα αυτά, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του γόνιμου διαλόγου, με σύνθεση των απόψεων»... Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα», αρκεί φυσικά το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, πάντως, με τη ρητορεία περί «διαλόγου», οι κυβερνητικοί παράγοντες στις ιδιωτικές τους συζητήσεις καθόλου δεν κρύβουν ότι επ' ουδενί υπάρχει σκέψη να μην χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να περάσουν τα μέτρα.

...και Τσουκάτος

Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο, αν και υπάρχουν φόβοι για αντανάκλαση της κοινωνικής οργής που θα εκδηλωθεί με κινήσεις είτε βουλευτών είτε μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη». Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνέρχεται το ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, επιπλέον, δεν έλειψαν φαινόμενα παράλληλης στήριξης της κυβέρνησης, όπως αυτή του Θ. Τσουκάτου, ο οποίος σε μια έκρηξη «κοινωνικής ευαισθησίας» έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εργασίας, όπου μεταξύ άλλων προτείνει την επιβολή γενικευμένου φόρου (σσ: τον ονομάζει «πόρο»...) σε ποτά και τσιγάρα για τη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη ρότα της κυβέρνησης

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στη στήριξη της αντιασφαλιστικής πολιτικής διαδραματίζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της υποταγής είτε μέσω της συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη είτε με την ευθεία αποδοκιμασία των λαϊκών αγώνων.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ είναι ενδεικτικές για την πολιτική υποστήριξη που παρέχει στην αντιασφαλιστική επίθεση. Πρώτον, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί μαζί του. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Ρηγίλλης και σε πολιτικό επίπεδο στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Δεύτερον, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο του δικού της διαλόγου με κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις της. Το σίγουρο είναι ότι υποστηρίζει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στις αυταπάτες του «κοινωνικού διαλόγου».

Παράλληλα, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ με καθημερινές συνεντεύξεις πλειοδοτούν σε αντιασφαλιστικά μέτρα. Μετά τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπέδειξε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει «τα πραγματικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος» (σ.σ. την έκθεση των Βρετανών) προκειμένου να δείξει την «αναγκαιότητα» της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ο διάλογος να γίνει για το πώς θα κατανεμηθούν «οι περιορισμένοι πόροι» (προϋπολογισμός, εισφορές), χτες ο Μ. Εβερτ εντόπισε την αιτία του προβλήματος στην «κακή διαχείριση της περιουσίας των ταμείων». Σε επιστολή που έστειλε στον Τ. Γιαννίτση υποδεικνύει τρόπους για να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 850 δισ. δρχ., ενώ παραπέμπει την επίλυση του ασφαλιστικού στην «ανάπτυξη», εννοείται με όρους κεφαλαίου. Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη έχει ήδη καταθέσει πρόταση να υπάρξει συνδυασμός του «αναδιανεμητικού» και του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος. Μάλιστα μιλώντας (στο «Φλας») πρότεινε να ισχύσει η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, πρόταση την οποία, ως γνωστόν, στηρίζουν οι Φιλελεύθεροι του Στ. Μάνου.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ, αν και έχει επίσημα αποδοκιμάσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ωστόσο δεν αποτρέπει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τους συνδικαλιστές του χώρου να εμφανίζονται στα λόγια υπέρμαχοι των κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας να μην απομονωθούν και καταδικαστούν από τους εργαζόμενους.

ΠΟΕΣΥ
Θα «σιγήσουν» όλα τα ΜΜΕ

Την Πέμπτη, 26 Απρίλη, θα σιγήσουν σε όλη τη χώρα ΟΛΑ τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 27 Απρίλη. Δε θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων, ούτε καμιά δημοσιογραφική ενημερωτική εκπομπή. Από κανένα ηλεκτρονικό μέσο δε θα μεταδίδονται ειδήσεις από το Χρηματιστήριο, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Την Παρασκευή 27 Απριλίου δε θα κυκλοφορήσει καμία καθημερινή εφημερίδα. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα πρακτορεία των εφημερίδων και τους εφημεριδοπώλες, η απεργία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφασίστηκε, ομόφωνα, από τη Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών Ενώσεων όλων των εργαζομένων στον Τύπο, με βασική επιδίωξη την απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό και την ανάπτυξη και όχι την υποβάθμιση των Ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στα ΜΜΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ να οργανώσουν τον αγώνα και να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την επιτυχία της απεργίας. Ούτε ένας δημοσιογράφος, διοικητικός υπάλληλος, τεχνικός, κάμεραμαν, φωτορεπόρτερ, λιθογράφος και εφημεριδοπώλης στη δουλιά, τονίζεται. Για τυχόν έκτακτα και άμεσου γενικού ενδιαφέροντος γεγονότα, που, τυχόν, συμβούν, καμιά είδηση δε θα μεταδοθεί, χωρίς προηγούμενη άδεια των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ. Από την απεργία εξαιρούνται μόνον οι συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ, φωτογράφοι και κάμεραμαν, που θα καλύψουν την απεργία.

Οπως αναφέρεται, η ΠΟΕΣΥ μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή, μετά την απεργία, θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις, με στόχο την αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και όχι την υποβάθμιση, για περιφρούρηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΝ και η «ενότητα»...

Οτι ο ΣΥΝ κόπτεται για την «ενότητα» είναι γνωστό. Οπως επίσης γνωστό είναι και το περιεχόμενο που προσδίδει στην έννοια. Ορμώμενος από αθροιστικές αντιλήψεις περί ενότητας «κορυφών», χωρίς κανένα αντίκρισμα στη βάση, περί ενότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την ανάγει σε αυτοσκοπό, αποδυναμώνοντάς την από όλες εκείνες τις παραμέτρους που εξασφαλίζουν το ουσιαστικό της περιεχόμενο και ακυρώνοντας κατά συνέπεια την ίδια τη δυναμική της.

Ο ΣΥΝ «ξεχνά» πως η ενότητα αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σύνθετο και σημαντικό και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για ρητορείες, δεν επιτρέπει αφορισμούς, δε χωρά «ρηχές» εκτιμήσεις και η επίτευξή της σε όποιο επίπεδο δεν υπηρετείται από προτροπές, όσο «μεγαλόψυχες» κι αν αυτές δείχνουν.

Το «ξέχασε» και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως φάνηκε από τα όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο. Μίλησε λοιπόν για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και ζήτησε να «αποτραπούν φαινόμενα εσωτερικών διακρίσεων, διαστάσεων και ανταγωνισμών, να μην προωθηθούν φαινόμενα κομματικής εκμετάλλευσης και διχαστικής παραταξιοποίησης, διαφορετικών συγκεντρώσεων, διασπαστικών τάσεων και πρακτικές οικειοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος, που είναι μακριά από την ευαισθησία του κόσμου και τις ανάγκες των καιρών»! Και έκλεισε χαρακτηρίζοντας αδιανόητο και ενοχλητικό να «μιλάμε για διαφορετικές και πολλές συγκεντρώσεις ακόμη και για την Πρωτομαγιά»!

Η ικανότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου να ρητορεύει είναι αναμφισβήτητη. Οπως αναμφισβήτητο είναι και το μέγεθος της λαθροχειρίας που επιχειρεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν ψέλλισε λέξη για την τραγική κατάσταση, τέλματος και απαξίωσης, στην οποία έχει οδηγηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας από τις συμβιβασμένες του ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια, ακριβώς επειδή το κόμμα του και η συνδικαλιστική του παράταξη δε διαφοροποιείται από την τακτική αυτών των ηγεσιών, αντίθετα στήριξε πολλές από αυτές τις επιλογές. Αλήθεια, καταλαβαίνει καθόλου άραγε η ηγεσία του ΣΥΝ πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με το Ασφαλιστικό σήμερα, αν έγκαιρα είχαν κινητοποιηθεί οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με βάση τις προτάσεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων; Γιατί αρνούνται τόσο ο ΣΥΝ όσο και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ τις επανειλημμένες προτάσεις του ΠΑΜΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια για αγώνες και δράση; Λίγα αντεργατικά νομοσχέδια έχει περάσει η κυβέρνηση με την ευλογία των συγκεκριμένων παρατάξεων; `Η μήπως θεωρούν ακόμα ότι το κοινωνικοασφαλιστικό, που ήρθε με τόσο οξύ τρόπο στην επικαιρότητα, είναι ανεξάρτητο από τις προηγούμενες σαρωτικές αλλαγές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το «μίνι ασφαλιστικό» και τόσα άλλα; Δεν μπορούμε ούτε τώρα, με αφορμή την κινητοποίηση της Πέμπτης για το Ασφαλιστικό, να θεωρήσουμε τους διαφόρους κυρίους Πολυζωγόπουλους, Μανώληδες και ΣΙΑ «μετανοούσες Μαγδαληνές», αφού όχι μόνον ο πρότερός τους βίος δεν είναι έντιμος και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και γιατί στην ξεκάθαρη πρόταση της ΔΑΣ για κλιμάκωση του αγώνα, έτσι ώστε η κινητοποίηση αυτή να μην είναι πάλι μια ντουφεκιά στον αέρα, οι εν λόγω κύριοι αρνήθηκαν...

Ο κ. Κωνσταντόπουλος καλεί επίσης τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις σε ενότητα με τις δυνάμεις της συναίνεσης, της υποταγής, των στημένων κοινωνικών διαλόγων, με τις δυνάμεις αυτές που είναι έτοιμες, αν η κυβέρνηση τούς προσφέρει το απαραίτητο άλλοθι, να παζαρέψουν ακόμα και το Ασφαλιστικό σε μια επόμενη φάση. Αραγε, σε ποια βάση και με ποιο σκοπό; Ζητά ενότητα με τις δυνάμεις που έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους την έννοια «αγώνας» και «ταξική πάλη», που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα δεινά που συσσωρεύονται το ένα μετά το άλλο στην πλάτη της εργατικής τάξης. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί αυτή η ενότητα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο φίμωμα της μόνης «φωνής» που επιμένει αγωνιστικά; `Η μήπως γιατί θα αποτελούσε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις «αμαρτωλές» συνδικαλιστικές ηγεσίες;

Επί της ουσίας ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζητά από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να απεμπολήσουν το χαρακτήρα τους, να αρνηθούν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να φτάσουν την ταξική πάλη μέχρι τέλους, αποκαλύπτοντας όσους παίζουν ρόλο Δούρειου Ιππου μέσα στην εργατική τάξη. Στο όνομα των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων καλεί τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να τα... προδώσουν!

Ούτε νύξη δεν έκανε βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την ενότητα στη βάση, για την οργάνωσή της στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός μαζικού μαχητικού λαϊκού και εργατικού αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενός αγώνα ενιαίου και ενωτικού. Γι' αυτό παλεύουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Για την ενότητα εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης. Κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν να αμπελοφιλοσοφούν, να ατενίζουν κορυφές και να ψάχνουν εκεί για «ενότητα». Και οι μεν και οι δε θα κριθούν. Ας μην προτρέχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ...


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καλεί σε κοινή δράση

Επιστολή έστειλε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, με την οποία τούς καλεί «σε κοινή δράση, αλλά και σε κοινή διαμόρφωση θέσεων για ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δίκαιο και εγγυημένο».

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της επιστολής του, ο Δ. Τσοβόλας αναφέρει: «Οι εκπρόσωποί μας σ' αυτό το διάλογο θα συζητήσουν επιμέρους θέματα και προτάσεις που θα προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο και κοινό στόχο. Επίσης, θα εξετάσουν μορφές κοινής δράσης και αγώνα, ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα που οδηγούν στην κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ