Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη ρότα της κυβέρνησης

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στη στήριξη της αντιασφαλιστικής πολιτικής διαδραματίζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της υποταγής είτε μέσω της συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη είτε με την ευθεία αποδοκιμασία των λαϊκών αγώνων.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ είναι ενδεικτικές για την πολιτική υποστήριξη που παρέχει στην αντιασφαλιστική επίθεση. Πρώτον, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί μαζί του. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Ρηγίλλης και σε πολιτικό επίπεδο στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Δεύτερον, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο του δικού της διαλόγου με κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις της. Το σίγουρο είναι ότι υποστηρίζει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στις αυταπάτες του «κοινωνικού διαλόγου».

Παράλληλα, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ με καθημερινές συνεντεύξεις πλειοδοτούν σε αντιασφαλιστικά μέτρα. Μετά τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπέδειξε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει «τα πραγματικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος» (σ.σ. την έκθεση των Βρετανών) προκειμένου να δείξει την «αναγκαιότητα» της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ο διάλογος να γίνει για το πώς θα κατανεμηθούν «οι περιορισμένοι πόροι» (προϋπολογισμός, εισφορές), χτες ο Μ. Εβερτ εντόπισε την αιτία του προβλήματος στην «κακή διαχείριση της περιουσίας των ταμείων». Σε επιστολή που έστειλε στον Τ. Γιαννίτση υποδεικνύει τρόπους για να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 850 δισ. δρχ., ενώ παραπέμπει την επίλυση του ασφαλιστικού στην «ανάπτυξη», εννοείται με όρους κεφαλαίου. Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη έχει ήδη καταθέσει πρόταση να υπάρξει συνδυασμός του «αναδιανεμητικού» και του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος. Μάλιστα μιλώντας (στο «Φλας») πρότεινε να ισχύσει η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, πρόταση την οποία, ως γνωστόν, στηρίζουν οι Φιλελεύθεροι του Στ. Μάνου.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ, αν και έχει επίσημα αποδοκιμάσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ωστόσο δεν αποτρέπει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τους συνδικαλιστές του χώρου να εμφανίζονται στα λόγια υπέρμαχοι των κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας να μην απομονωθούν και καταδικαστούν από τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία εδάφους για το επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα (2020-07-24 00:00:00.0)
Δρομολογούν εκ βάθρων ανατροπές (2009-11-13 00:00:00.0)
Τρώγοντας τους άνοιξε η όρεξη (2002-07-17 00:00:00.0)
Συμφωνούν στην κατεδάφιση (2002-02-21 00:00:00.0)
Στο χορό... του διαλόγου και οι έμποροι (2001-07-03 00:00:00.0)
Διπρόσωπη τακτική στο Ασφαλιστικό (2001-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ