Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Ενωμένη προάσπιση Υγείας και Ασφάλισης
  • Το πρόβλημα της Κοινωνικής Αασφάλισης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, υπογράμμισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.
  • Η οικονομική αφαίμαξη των Ταμείων και η υποχρηματοδότηση της κυβέρνησης οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων

«Η Υγεία και Ασφάλιση είναι μεγάλοι κρίκοι των κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία προς όφελος των υγειονομικών και των ασθενών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων».

Την παραπάνω επισήμανση, αλλά και τη διευκρίνιση ότι το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι οικονομικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά καθαρά πολιτικό έκαναν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν την αγωνιστική τους διάθεση για συστράτευση με όλους τους εργαζόμενους για την προάσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης από την επίθεση της κυβέρνησης.

Η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων πήρε ομόφωνα απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26.4.2001, αλλά και στο αγωνιστικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Αθήνας με πορεία από το νοσοκομείο. Επίσης, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη στις 8 το πρωί ενημερωτική συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό αποτελούν βάρβαρη επίθεση για τους υγειονομικούς και έχουν την καθολική και ριζική αντίθεση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Οδηγούν στην πρόωρη φυσική εξόντωση των εργαζομένων και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ηλίας Σιώρας.

Η αφαίμαξη ...σε αριθμούς

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά προβλήματα των Ταμείων που επικαλείται η κυβέρνηση για την επίθεσή της στα ασφαλιστικά δικαιώματα η απάντηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ήταν άμεση και τεκμηριωμένη. Οπως επισημάνθηκε χθες:

  • Αν ο «Ευαγγελισμός» είχε μαγνητικό τομογράφο και δεύτερο αξονικό θα είχαν κέρδος τα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 δισ. δραχμές το χρόνο, αφού πολλές εξετάσεις σήμερα γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αν είχε δεύτερο καρδιοχειρουργικό τραπέζι και πλήρως ανεπτυγμένη μονάδα καρδιοχειρουργημένων ασθενών θα είχαν κέρδος τα ασφαλιστικά ταμεία 1 δισ. δραχμές το χρόνο.
  • Αν ο «Ευαγγελισμός» είχε δική του υπηρεσία καθαριότητας και όχι ιδιωτικό συνεργείο θα είχε καλύτερες υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν κέρδος 200 εκατ. δραχμές το χρόνο.
  • Αν το κράτος και οι εργοδότες πλήρωναν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία δε θα χρωστούσαν αθροιστικά στον «Ευαγγελισμό» 12 δισ. δραχμές.

Πρόκειται για μια κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία, και η οποία είναι χαρακτηριστική της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δίκαιο για μας και ασφαλές για τη δημόσια υγεία είναι να μη θιγεί κι άλλο το ασφαλιστικό μας σύστημα και να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι», τόνισε ο Ηλ. Σιώρας. Οπως επισήμανε είναι αδιανόητο και εξαιρετικά επικίνδυνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες στον ασθενή που να απαιτούν ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, υψηλή διαρκή κατάρτιση, αμείωτη αντοχή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που όλοι αναγνωρίζουν και σε ηλικίες απαγορευτικές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, επισημάνθηκε χτες, έχουν ενημερωθεί για το ότι στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν πάνω από 10 χώροι - εργαστήρια με ιονίζουσα ακτινοβολία, δεκάδες εργαζόμενοι που παίρνουν αντιφυματική αγωγή ή έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα εξαιτίας της δουλιάς τους, δεκάδες εργαζόμενοι με σκελετικά προβλήματα. Οτι υπάρχουν χώροι με υψηλές θερμοκρασίες, με επικίνδυνα πτητικά υγρά, με υψηλής επικινδυνότητας αντιδραστήρια, επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, αλλά και εκατοντάδες νέες μητέρες που κάνουν διαρκώς επί χρόνια, τρεις και τέσσερις νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα.

«Στο δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημά μας να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας, η κυβέρνηση απαντά με τον αποχαρακτηρισμό πολλών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων», επισήμαναν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού». Τέλος, δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τη δικαίωση, διεκδικώντας:

  • Κάτω τα χέρια από την 35ετία.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας.
  • ΟΧΙ στην περικοπή της σύνταξης και του εφ' άπαξ.
  • Διεύρυνση και όχι περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων.

Πέρα από τα αιτήματά τους για την προάσπιση της Ασφάλισης οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών που να καλύπτει τις απώλειες των περασμένων χρόνων. Αμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών σε ράντζα.
  • Να μην εγκατασταθεί κανένα ιδιωτικό συνεργείο στον «Ευαγγελισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ