ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
Αγωνιστική υποδοχή στον ανεπιθύμητο Μπερνς

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λήμνου την Πέμπτη 26 Απρίλη, για να «υποδεχτεί» τον Νίκολας Μπερνς, ο οποίος θα βρεθεί την ίδια μέρα στο νησί του Αιγαίου, για να πάρει μέρος σε επετειακές εκδηλώσεις. Με ανακοίνωσή της, η επιτροπή χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο στο νησί τον Αμερικάνο πρέσβη και καλεί το λαό της Λήμνου να εκφράσει τα φιλειρηνικά, αντιΝΑΤΟικά και αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση.

Με ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η επίσκεψη του γερακιού του ΝΑΤΟ στο νησί μας, όπως φαίνεται, δεν είναι άσχετη με τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει και φέτος το Επαρχείο στη μνήμη των νεκρών αλλοδαπών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη της Καλλίπολης το 1915, θύματα στο βωμό των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, που εκφράζονταν με τις στρατιωτικές συμμαχίες της ΑΝΤΑΝΤ και της ΤΡΙΠΛΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και θάφτηκαν στα στρατιωτικά νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού. Η Λήμνος τότε είχε προσφερθεί από την κυβέρνηση Βενιζέλου στους ιμπεριαλιστές της ΑΝΤΑΝΤ ως στρατιωτική βάση για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους.

Το ίδιο και σήμερα, η Λήμνος όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί από την κυβέρνηση Σημίτη στη διάθεση των σχεδίων της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, που στις 26 Απριλίου στέλνουν τον "ανθύπατο" Μπερνς για να "επιβλέψει" τα εδάφη τους».

Καλούμε τον λημνιακό λαό, υπογραμμίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, στο πρόσωπο του Μπερνς να δει τις θηριωδίες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς που μάχονται για την ανεξαρτησία τους, του κουρδικού λαού, των λαών της Γιουγκοσλαβίας, της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Τουρκίας. Να δει την ανάμειξή τους στην επτάχρονη δικτατορία που έζησε η χώρα μας και που τη μαύρη επέτειό της θυμηθήκαμε πρόσφατα και να του δείξει με οποιονδήποτε τρόπο ότι αυτός είναι ανεπιθύμητος στο νησί μας».

Καταγγέλλουμε, τονίζουν στη συνέχεια οι κομμουνιστές του νησιού, «την υποτελή στάση του δημάρχου Μύρινας και του επάρχου Λήμνου που τη μέρα αυτή ετοιμάζουν "φιέστες" για τον εκπρόσωπο των "δολοφόνων των λαών". Καλούμε τον ίδιο, καθώς και τον έπαρχο και κάθε εκπρόσωπο των φορέων του νησιού να του "πουν" με τον τρόπο τους ότι η Λήμνος δεν μπορεί να είναι φιλόξενο νησί γι' αυτούς που έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα χιλιάδων παιδιών, γυναικών και ανδρών απ' όλο τον κόσμο».

Και καταλήγουν: «Καλούμε τους κατοίκους της Λήμνου σε κοινό αγώνα με όλο τον ελληνικό λαό για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια».

«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Με «λίφτινγκ» προσπαθεί να περάσει το τρομονομοθέτημα ο Μ. Σταθόπουλος

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των νομικών, μαζικών και κοινωνικών φορέων, ενώ ο υπουργός κατηγορεί για λαϊκισμό, όσους αντιστέκονται στον «τρομονόμο»

Μπροστά στη γενική κατακραυγή και τις αντιδράσεις που προξενεί ο «τρομονόμος», ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει κάποιες μικροαλλαγές πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ωστόσο, θα είναι οριακές μόνο βελτιώσεις του «τρομονόμου», χωρίς να αλλάζουν σε τίποτα οι κατευθυντήριες γραμμές του.

Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά του «τρομονόμου» από το νομικό κόσμο, δικηγορικούς συλλόγους, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ. πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και ιδιαίτερη αίσθηση προξένησαν οι αντιρρήσεις σημαντικών πανεπιστημιακών καθηγητών, όπως των Γ. Α. Μαγκάκη, Γ. Κασιμάτη, Στ. Αλεξιάδη, Ι. Πανούση, Ν. Παρασκευόπουλου, Ι. Μανωλεδάκη, Κ. Κωνσταντινίδη, Ηλ. Αναγνωστόπουλου κλπ.

Στην Επιτροπή Αγώνα που έχει συστήσει η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και αλληλεγγύη συμμετέχουν άτομα, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, ξεκινώντας από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ, μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ανένταχτους και φυσικά το ΚΚΕ.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα σωματεία και ομοσπονδίες, καθώς στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν από την Ομοσπονδία των Οικοδόμων μέχρι την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του υπουργείου Εμπορίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος δηλώνει τώρα ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην απαγόρευση παρακολούθησης εντός της κατοικίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής, δε θα επιτρέπεται στους αστυνομικούς να επιχειρούν προβοκατόρικες ενέργειες, θα υπάρξει επαναδιατύπωση της έννοιας της εγκληματικής οργάνωσης και κάποιες εγγυήσεις για τη λήψη γενετικού υλικού.

Η ουσία, όμως, είναι ότι παραμένει πλήρως η γενική φιλοσοφία του «τρομονόμου». Ετσι, θα παραμείνουν οι προβλέψεις για την εκδίκαση των υποθέσεων τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος μόνο από ενόρκους και όχι από δικαστές, τα μέτρα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόπτων με καταγραφή ήχου και εικόνας, η μείωση του αριθμού των βουλευμάτων για την παραπομπή στο ακροατήριο, ο συσχετισμός των προσωπικών δεδομένων κλπ.

Ο Μ. Σταθόπουλος υπεραμύνθηκε του «τρομονόμου», ενώ εμμέσως παραδέχτηκε ότι υπήρξαν και έξωθεν πιέσεις. «Φυσικά, δε θα αμφισβητήσω ότι υπάρχει ενδιαφέρον των ξένων, είπε, για το αν και πώς αντιμετωπίζουμε το οικονομικό και τρομοκρατικό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ταλανίζει και αυτούς (ενδιαφέρον που σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται, ομολογουμένως, με αμφιβολίες για το κατά πόσον έχουμε τη διάθεση να αντιμετωπίζουμε σοβαρά την οργανωμένη εγκληματικότητα)». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι με την ψήφιση του «τρομονόμου» θα έχουμε και «ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η επίθεση που εξαπολύει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε όσους αμφισβητούν το νομοθέτημά του και υπερασπίζονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε όσους αρνούνται τον «τρομονόμο» και αγωνίζονται για να μην περάσει αυτό το τρομονομοθέτημα, χάνει την ψυχραιμία του και κατηγορεί για «λαϊκισμό», όσους δε συμφωνούν με τον «τρομονόμο» και μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής: «Πρόκειται για αποθέωση της αμετροέπειας, λέει. Χάνουμε κυριολεκτικά το μέτρο. Βρήκαμε φαινομενικές αφορμές να λέμε μεγάλα λόγια για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς καν αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της οργανωμένης εγκληματικότητας, λες και αυτός ο στόχος πρέπει να διαγραφεί από την πολιτική μιας δημοκρατίας. Τέτοιου είδους μεγαλόστομη κριτική είναι αβανταδόρικη, χαϊδεύει το αυτί του ανυποψίαστου πολίτη. Πρόκειται για λαϊκισμό, συνειδητό ή μη».

Στις εύγλωττες ανησυχίες νομικών, όπως του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλου, ότι ο νομοθέτης δε δικαιούται να θάλπει την ασύδοτη εισβολή του κράτους στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιστρατεύει «το συμφέρον της ολότητας» και πως «δεν πρέπει να διστάζουμε να λέμε πως υπάρχουν θεμιτοί και αναγκαίοι περιορισμοί στις ελευθερίες μας».

Ο Μ. Σταθόπουλος επικρίνει και τους ειδικούς - νομικούς που αντιτίθενται στον «τρομονόμο». «Οι ειδικοί δε νομοθετούν, λέει. Αλλοι είναι σε μια δημοκρατία οι νομοθέτες... Παρατηρήσεις που εκφέρονται με αξιωματικό τρόπο, που αξιώνουν ισχύ μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από κάποιον ειδικό, είναι αντιεπιστημονικές».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σημαία τον... Α. Ανδριανόπουλο

Την επάνοδο του θεωρητικού του άγριου νεοφιλελευθερισμού επιδιώκει η Ρηγίλλης, στο πλαίσιο της συγκρότησης της νέας ηγετικής ομάδας

Τη συγκρότηση μιας ηγετικής ομάδας, που να εμπνέει εμπιστοσύνη πριν απ' όλα στα μεγάλα αφεντικά ότι μπορεί να δώσει ώθηση στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτό μετά την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει το ίδιο με τον Α. Ανδριανόπουλο, γεγονός που συμβολίζει με παραστατικό τρόπο «προς τα πού κινείται» η ηγεσία της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεωρητικό του άγριου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία συμφωνήθηκε να συζητήσουν για την επανένταξή του στη ΝΔ, όταν επιστρέψει από το Λονδίνο την επόμενη βδομάδα. Η δυσκολία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε βρίσκεται βέβαια σε οποιεσδήποτε ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, αλλά στην αξίωση του Α. Ανδριανόπουλου να έχει καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση της «γραμμής» της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής αντιμετωπίζει μάλλον με «κρυφή» ικανοποίηση το «συνωστισμό» των υποψηφιοτήτων, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ την Παρασκευή που θα αναδείξει τα νέα όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο, Γραμματέας ΚΕ). Σε αντίθεση με παλιότερες περιόδους εσωστρέφειας, τώρα δεκάδες στελέχη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκλογή τους σε κάποιο ηγετικό πόστο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη για την αλλαγή του κλίματος και ξεπεράσματος της εσωκομματικής κρίσης. Το «έργο» του Κ. Καραμανλή γίνεται δυσχερές, γιατί πρέπει να επιλέξει ποιους θα αφήσει «εκτός» των ανώτερων οργάνων. Σήμερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Μ. Λιάπη, προκειμένου να συζητήσει τρόπους για την αξιοποίησή του από το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει από τα στελέχη που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και κατέχουν θέση σε γραμματείες του κόμματος να παραιτηθούν. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας λήγει την Τετάρτη το απόγευμα, δύο ημέρες πριν από τη σύγκληση της ΚΕ. Για τις πέντε θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών αναμένεται να υποβάλουν υποψηφιότητα η Ντ. Μπακογιάννη, η Μαριέτα Γιαννάκου, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά (με την ποσόστωση εκλέγονται σίγουρα δύο γυναίκες) και οι Β. Μιχαλολιάκος, Θ.Κασίμης, Ν. Κακλαμάνης. Πιθανότατα θα θέσουν υποψηφιότητα και οι Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Ορφανός, Ν. Νικολόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Π. Τατούλης με επιστολή του προς τα μέλη της ΚΕ επιβεβαίωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της ΚΕ, απέναντι στον Β. Μεϊμαράκη που έχει εξασφαλίσει το χρίσμα από τον Κ. Καραμανλή.

Γενική Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 25 του Απρίλη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι ο απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, η εκλογή νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το συνέδριο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη Γενική Συνέλευση, μπορούν να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το έτος 2001 και μέχρι του χρόνου που θα συνέλθει η παραπάνω Γενική Συνέλευση.

Τέλος, το ΔΣ στην ανακοίνωσή του καλεί όσα από τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή ή των αντιπροσώπων για το συνέδριο, να δηλώσουν αυτό το αίτημα τους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι η εκλογή μέλους για το ΔΣ ή την Εξελεγκτική Επιτροπή δεν εμποδίζει και την εκλογή του για αντιπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ