ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δόθηκαν οι πρώτες άδειες

Χωρίς κανέναν ενεργειακό σχεδιασμό παραχωρήθηκαν 6 άδειες για ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι δύο από αυτές, στον... Κοπελούζο

Σε ενεργειακό «μπάχαλο», και, πιθανά, πολύ χειρότερο από αυτό που βίωσε η Καλιφόρνια, αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί χτες να ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι χορηγούνται 6 άδειες ιδιωτικής παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2.160 μεγαβάτ, όμως το βασικό που προκύπτει είναι το γεγονός ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών μονάδων έγινε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας ενεργειακός σχεδιασμός (κάλυψη μελλοντικών αναγκών σε ενέργεια). Συνεπώς, οι 6 αυτές άδειες φαίνεται περισσότερο να είναι προϊόν πίεσης μεγαλοσχημόνων ιδιωτών, αλλά και για τη δημιουργία εντυπώσεων, παρά βασισμένες πάνω στις δεδομένες απαιτήσεις της σημαντικής ετήσιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα ανέρχεται στο 4% ετησίως.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις 6 άδειες ηλεκτροπαραγωγής που παραχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), θεωρήθηκε η χρήση του φυσικού αερίου και κατανέμονται στις εξής περιοχές: Η ENELCO, συμφερόντων της ιταλικής ENEL και του Ομίλου Κοπελούζου, εξασφάλισε μία άδεια για τη Χαιρώνεια Λιβαδειάς, ισχύος 440MW και άλλη μία άδεια ίδιας ισχύος στον Εβρο. Η «Alfa - Alfa Holding» εξασφάλισε μία άδεια ισχύος 390MW στη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων, η ΤΕΡΝΑ ΓΕΚ μία άδεια για μονάδα ισχύος 250MW στη Λάρυμνα, ο Ομιλος Μυτηλιναίου μία μονάδα ισχύος 246MW στο Βόλο και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) μία μονάδα ισχύος 390MW στη Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης.

Στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΡΑΕ, που έληγε στις 19 Φλεβάρη, είχαν υποβληθεί συνολικά 20 επενδυτικές προτάσεις για μεγάλες θερμοηλεκτρικές μονάδες, συνολικής ισχύος 6.392 MW. Από αυτές δεν εξετάστηκαν 3 και συγκεκριμένα της «Tractebel-ΑΕΓΕΚ» και της ΤΙΤΑΝ, γιατί δεν προσδιόριζαν θέση σταθμού και η πρόταση της «Edison», γιατί πρότεινε τη χρήση άνθρακα, που δεν περιλαμβανόταν στους όρους της πρόσκλησης. Από τις 17 συνολικά που εξετάστηκαν, συνολικής ισχύος 5.380 MW, εγκρίθηκαν οι 6 προαναφερόμενες, ενώ οι υπόλοιπες και οι πιθανές επεκτάσεις ορισμένων από αυτές θα εξεταστούν στη συνέχεια. Από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι μονάδες στη Βοιωτία, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρυμνα προσφέρονται για επεκτάσεις. Η μονάδα του Εβρου εξαρτάται από τις οριστικές αποφάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας.

Η άδεια παραγωγή θα περιλαμβάνει ειδικούς όρους, όπως χρονοδιάγραμμα με ορόσημα κάθε τρεις μήνες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, δεσμευτικές προδιαγραφές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, το ύψος των καπνοδόχων και άλλα τεχνικά στοιχεία. Η αυστηρή όμως προϋπόθεση της χρήσης φυσικού αερίου, πέραν όλων των άλλων, εντείνει τον προβληματισμό για τη δημιουργία των παραπάνω ή και άλλων μονάδων, αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί - με τα έως τώρα δεδομένα οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου, δε φαίνεται να απέχουν πολύ από τη ρεαλιστική πραγματικότητα οι ανησυχίες που εκφράζουν αρμόδιοι παράγοντες, ότι οι αναπροσαρμογές στον κλάδο είναι πιθανό να προκαλέσουν την απότομη απορύθμιση ή ακόμα και κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Εκτός αυτού δεν έχει καθοριστεί και η τιμή του για τη χρήση του στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπως επίσης, στον Εβρο, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μονάδα του ο Κοπελούζος, δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, ενώ ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα τέλη που θα πληρώνουν οι ιδιώτες στο Διαχειριστή του Συστήματος. Αλλωστε, ποιος μπορεί να μιλάει για ενεργειακό σχεδιασμό, σε μια περίοδο που τα πάντα γίνονται με στόχο την... από θέση αρχής δημιουργία των προϋποθέσεων για την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ηλεκτροπαραγωγή...

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απελευθερώθηκε η ασυδοσία των ιδιωτών

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης της ΝΔ στη Βουλή

Με τη συζήτηση της Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ξεκίνησε χτες τις εργασίες της η Βουλή στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε αναφορικά με τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «όλη η υπόθεση είναι το πώς θα διευκολύνουμε να κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες», την ώρα που τίθεται «στο πυρ το εξώτερον η δημόσια ΔΕΗ, που προσέφερε σε αυτό τον τόπο», παρά τις διευκολύνσεις σε ηλεκτροβόρες βιομηχανίες. «Τι θα κερδίσει ο Ελληνας πολίτης από αυτή την υπόθεση του κατακερματισμού της ΔΕΗ», όταν «το φιλέτο θα το πάρουν οι ιδιώτες», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος»!

Οι επερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν ουσιαστικά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μένοντας στην «κλασική» κριτική της Νέας Δημοκρατίας για αδιαφάνεια στις όποιες συναλλαγές με το δημόσιο τομέα και στη χορήγηση αδειών, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν καρποφορήσει και έτσι σήμερα υπάρχει ο θεσμικός πυρήνας της απελευθέρωσης που ήταν «το πιο ακανθώδες στάδιο για τη μετάβαση στην απελευθέρωση της αγοράς», προσθέτοντας ότι βρίσκεται «στο στάδιο της τελικής διαδικασίας ο κώδικας διανομής». Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση τα ισχύοντα, «η κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι εφικτή» εξ ου και το «διαφαινόμενο μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών».

ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΥΡΩΝ
Στη Βουλή το θέμα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Την κατασκευή του φράγματος Αχυρών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει καταντήσει «γεφύρι της Αρτας», φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Π. Κοσιώνης. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς μεταξύ άλλων εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποπεράτωση του έργου και πότε.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Δέκα και πάνω χρόνια άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Αχυρών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για ένα μέρος του Δήμου Μηδεώνος του ορεινού Ξηρόμερου που έχει καταντήσει "γεφύρι της Αρτας".

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Γιατί το έργο αυτό καθυστερεί υπερβολικά;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποπεράτωσή του και πότε;
  • Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί το έργο;».
Υπουργός των Βιομηχάνων

Οι «εκσυγχρονιστές» υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν το θεό τους. Ενας από αυτούς, είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, που κάνει ό,τι μπορεί για να μη στεναχωρούνται οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σαφές δείγμα γραφής, το νέο σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 και καθορίζεται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης κλπ, που ως γνωστόν υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τη «νεφορρύπανση».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, ο υπουργός βάφτισε σχέδιο νόμου «νέο πλαίσιο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της Αττικής» και «εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων». Το καταργούμενο Διάταγμα, αποσκοπούσε στην ανακούφιση των Αθηναίων και Θεσσαλονικέων από τη νεφορρύπανση, απαγορεύοντας την ίδρυση νέων ή επέκταση παλιών βιομηχανικών και άλλων ρυπογόνων επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης. Αποσιωπώντας το γεγονός, ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξίωναν συστηματικά την κατάργηση του ΠΔ 84/84, ο υπουργός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο Διάταγμα «προβληματικό»! Στα πλαίσια αυτά, ισχυρίστηκε πως «από το 1984, όταν θεσπίστηκαν οι περιορισμοί για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στο νομό Αττικής, υπήρξαν μια σειρά από φαινόμενα, τα οποία κατέστησαν εμφανή την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου που ίσχυε» επειδή «το ίδιο το περιβάλλον δεν προστατεύτηκε με τον τρόπο αυτό», καθώς «οδηγήθηκαν πάρα πολλές φορές οι επιχειρήσεις να κάνουν παράνομες επεκτάσεις ή ιδρύσεις».

Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ότι τα επιχειρήματα που πρόβαλε ο κύριος υπουργός, είναι αν όχι γελοία, τουλάχιστον σαθρά. Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να θέσουμε στον κύριο υπουργό δύο ερωτήματα: Πρώτον, αν το ΠΔ 84/84, δεν εμπόδισε τη νεφορρύπανση του λεκανοπεδίου και της συμπρωτεύουσας επειδή -όπως ισχυρίστηκε- πολλοί επιχειρηματίες το παραβίασαν ιδρύοντας παράνομα νέες επιχειρήσεις ή επεκτείνοντας παράνομα τις παλιές, γιατί άραγε δε θα συνεχίσουν να παραβιάζουν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο; Δεύτερον, αφού ομολόγησε την αλήθεια, ότι πολλοί επιχειρηματίες συνέχισαν να ρυπαίνουν με νέφος τις νεφόπληκτες περιοχές, γιατί δε δημοσιοποίησε και δεν έστειλε στον εισαγγελέα των κατάλογο με τα ονόματά τους;


Λ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ