Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπουργός των Βιομηχάνων

Οι «εκσυγχρονιστές» υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν το θεό τους. Ενας από αυτούς, είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, που κάνει ό,τι μπορεί για να μη στεναχωρούνται οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σαφές δείγμα γραφής, το νέο σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 και καθορίζεται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης κλπ, που ως γνωστόν υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από τη «νεφορρύπανση».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, ο υπουργός βάφτισε σχέδιο νόμου «νέο πλαίσιο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της Αττικής» και «εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων». Το καταργούμενο Διάταγμα, αποσκοπούσε στην ανακούφιση των Αθηναίων και Θεσσαλονικέων από τη νεφορρύπανση, απαγορεύοντας την ίδρυση νέων ή επέκταση παλιών βιομηχανικών και άλλων ρυπογόνων επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης. Αποσιωπώντας το γεγονός, ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξίωναν συστηματικά την κατάργηση του ΠΔ 84/84, ο υπουργός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο Διάταγμα «προβληματικό»! Στα πλαίσια αυτά, ισχυρίστηκε πως «από το 1984, όταν θεσπίστηκαν οι περιορισμοί για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στο νομό Αττικής, υπήρξαν μια σειρά από φαινόμενα, τα οποία κατέστησαν εμφανή την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου που ίσχυε» επειδή «το ίδιο το περιβάλλον δεν προστατεύτηκε με τον τρόπο αυτό», καθώς «οδηγήθηκαν πάρα πολλές φορές οι επιχειρήσεις να κάνουν παράνομες επεκτάσεις ή ιδρύσεις».

Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ότι τα επιχειρήματα που πρόβαλε ο κύριος υπουργός, είναι αν όχι γελοία, τουλάχιστον σαθρά. Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να θέσουμε στον κύριο υπουργό δύο ερωτήματα: Πρώτον, αν το ΠΔ 84/84, δεν εμπόδισε τη νεφορρύπανση του λεκανοπεδίου και της συμπρωτεύουσας επειδή -όπως ισχυρίστηκε- πολλοί επιχειρηματίες το παραβίασαν ιδρύοντας παράνομα νέες επιχειρήσεις ή επεκτείνοντας παράνομα τις παλιές, γιατί άραγε δε θα συνεχίσουν να παραβιάζουν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο; Δεύτερον, αφού ομολόγησε την αλήθεια, ότι πολλοί επιχειρηματίες συνέχισαν να ρυπαίνουν με νέφος τις νεφόπληκτες περιοχές, γιατί δε δημοσιοποίησε και δεν έστειλε στον εισαγγελέα των κατάλογο με τα ονόματά τους;


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ