Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Σε εγρήγορση οι ροδακινοπαραγωγοί

Από παλιότερη κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας στην είσοδο της ΔΕΘ

Avaton

Από παλιότερη κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας στην είσοδο της ΔΕΘ
Να παραμείνουν σε εγρήγορση για δυναμική μαζική κινητοποίηση, αν μέχρι τις 10 του Ιούνη δεν υπάρχει απάντηση στα ζητήματα που θέτουν ενωμένα και μαζικά οι ροδακινοπαραγωγοί, αποφάσισαν με ψήφισμά τους οι αγρότες που συμμετείχαν στην 1η ετήσια σύνοδο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας. Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας - Πέλλας, την Κυριακή, στο Δημοτικό Θέατρο Γιαννιτσών, συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων των δύο νομών, βουλευτές, δήμαρχοι, συνδικαλιστές και πολλοί αγρότες.

Οπως διαπιστώνεται στο ψήφισμα, «οι εξαγωγές πάνε καλά, όμως οι παραγωγοί από το κακό στο χειρότερο. Το κράτος αργά, αλλά σταθερά αποστασιοποιείται από τα προβλήματα του κλάδου μας, αφήνοντάς μας στην τύχη μας. Οι βιομηχανίες αρνούνται να αναγνωρίσουν τον ουσιαστικό ρόλο του ροδακινοπαραγωγού ως κοινωνικού εταίρου, στην οικονομική αυτή διαδικασία, που ως γνωστόν ελέγχει το 67% της παγκόσμιας αγοράς και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πίτας του εθνικού συναλλάγματος».

Ο κεντρικός ομιλητής της συνόδου Στ. Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας - Πέλλας, τόνισε ότι ο σεβασμός στα θεσμοποιημένα όργανα εξαρτάται από το πόσο σέβονται οι ίδιοι το ρόλο τους. «Αν όμως δε σέβονται το ρόλο τους, είτε λέγονται ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ή και κάποιες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, έρχεται η ώρα οι παραγωγοί να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα «λάθη» του παρελθόντος που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση τον ροδακινοπαραγωγό, τόνισε ότι για την πορεία αυτή ευθύνεται η αλόγιστη, τυχάρπαστη εφαρμογή του μέτρου της κοινοτικής επιδότησης των αποσυρόμενων ροδάκινων. «Υπήρξε χρυσοφόρος αγελάδα για ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι έφτιαξαν προσωπικές περιουσίες», είπε.

Ανάμεσα σ' αυτά τα στρατηγικά λάθη, όπως τα χαρακτήρισε, ήταν η εφαρμογή των προγραμμάτων εκρίζωσης και αναδιάρθρωσης, η υποβάθμιση των συνεταιριστικών οργανώσεων και η υπερβολική διόγκωση του ρόλου των Ομάδων Παραγωγών, η εγκατάλειψη της προοπτικής της δυναμικής των συνεταιριστικών εργοστασίων μεταποίησης, καθώς και η υπέρμετρη ενδυνάμωση της ιδιωτικής βιομηχανίας και η προικοδότησή της.

Οσον αφορά το ρόλο του συνδικάτου, ο Στ. Βιτάλης σημείωσε ότι αυτό δε σκοπεύει, ούτε πρέπει να αποβλέπει στην υποκατάσταση του ρόλου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που είναι ρόλος διαχείρισης του προϊόντος. Το Συνδικάτο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποποιηθεί τον κυρίαρχό του ρόλο στον καθορισμό της τιμής του προϊόντος, στη διαιτησία μεταξύ των φυσικών του μελών και των ηγεσιών των συνεταιριστικών οργανώσεων και εν γένει στην κεντρική χάραξη της πολιτικής προστασίας των ροδακινοπαραγωγών.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνόδου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε με έμφαση, απαντώντας σε προηγούμενες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι πολιτική ροδάκινου υπάρχει. «Αυτή δεν είναι υπέρ των συμφερόντων των παραγωγών, αλλά υπέρ των συμφερόντων των μεταποιητών βιομηχάνων», συμπλήρωσε. «Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η ΕΕ είχε δύο στόχους: Πρώτα να εξασφαλίσει φτηνή πρώτη ύλη για τους βιομήχανους και, δεύτερον, να εξοικονομηθούν κονδύλια από το γεωργικό προϋπολογισμό και μέσα στα πλαίσια της Ατζέντας 2000 προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, στα πλαίσια της νέας διαπραγμάτευσης εμπορίου έρχονται νέα μέτρα, που θα πλήξουν, όχι μόνο το ροδάκινο, αλλά γενικότερα μια σειρά αγροτικών προϊόντων», προειδοποίησε.

«Εμείς έχουμε εκφρασμένη άποψη για τα θεσμοποιημένα όργανα και δε φοβόμαστε να τη λέμε. Μάλιστα, επιδιώκουμε και τον αντίλογο με αυτά τα όργανα, αλλά ξέρουμε ότι έχουν "τη φωλιά τους πολύ λερωμένη". Επομένως, την προσπάθεια που γίνεται από τη διοίκηση του συνδικάτου τη θεωρούμε θετική. Θα μπορέσει να γίνει πιο θετική, ακολουθώντας το τρίπτυχο: Ενότητα, οργάνωση και διεκδίκηση. Ηρθε η ώρα της συσπείρωσης και της διεκδίκησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση να θεωρείτε τη στήριξη του κόμματός μας προς το συνδικάτο δεδομένη», κατέληξε ο Αγγελος Τζέκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ