Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ιδιαίτερα δυσβάσταχτο κόστος

Το ότι το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό αλλά και πως αυτό παραμένει και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα άγνωστο, επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά χτες και από τη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνη θα είναι γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί για να κατασκευαστούν τα Ολυμπιακά έργα και υλοποιηθούν δράσεις ενόψει του 2004, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης. Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει στο γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού το ποσό που θέλουν να δαπανήσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως τις 4 Μάη.

Ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό του 1,4 τρισ. δρχ., αυξημένος κατά περίπου 250 δισ. δρχ. από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Ιούνη του 1999 που είχε δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι και το 1,4 τρισ. δρχ. θεωρείται μία «ιδιαίτερα αισιόδοξη εκτίμηση», και φέρουν το τελικό κόστος να ξεπερνά τα 2 ή ακόμα και τα 2,5 τρισ. δρχ.!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τις φήμες περί αύξησης του προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός, είπε, είναι προσδιορισμένος και θα γίνει μία ακόμα οριστική εκτίμηση στα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη».

Σε αυτό το ποσό δε συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του «Αθήνα 2004» (δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα η αναθεώρησή του) που πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 600 δισ. δρχ. Ακόμα, εκτός προϋπολογισμού της κυβέρνησης βρίσκεται και το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 δισ. δρχ.

Μεταολυμπιακή χρήση

Εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα των μετα-Ολυμπιακών χρήσεων των αθλητικών έργων. Κι αυτό γιατί και οι μέχρι τώρα Ολυμπιακοί νόμοι, αλλά και οι δηλώσεις των αρμοδίων, παραπέμπουν σε δεδομένες μετα-Ολυμπιακές χρήσεις (Σχοινιάς - Εθνικό Πάρκο, Μαρκόπουλο - Ιππικό Κέντρο, Φάληρο και Ελληνικό, προσωρινές εγκαταστάσεις που θα απομακρύνουν).

Σε αντίθεση με όλα αυτά, χτες αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια «ομάδα εργασίας» απαρτιζόμενη από στελέχη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και του «Αθήνα 2004», στην οποία θα συμμετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Μακρυωνίτης. Η ομάδα εργασίας θα σχεδιάσει τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων και προκαλεί απορία τι ακριβώς θα σχεδιάσει. Εκτός αν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις μετα-Ολυμπιακές χρήσεις έχουν αλλάξει...

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής - που έγινε λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στις 2 Μάη - συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης των Ολυμπιακών έργων. Οπως είπε ο υφυπουργός Τύπου «υπάρχουν θετικά νέα, καθότι την Παρασκευή 27 Απρίλη αρχίζουν οι εργασίες στη Νίκαια, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης Βαρών αλλά και στα Ανω Λιόσια όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο πάλης και τζούντο».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, θα προκηρυχτεί διαγωνισμός μέσω του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου και πεπειραμένου προσωπικού σε υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ