ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
... των διεθνών ΜΜΕ

Και τα σημειώνουμε όλ' αυτά, γιατί - πέρα από το εύλογο των προαναφερόμενων ερωτημάτων - υπάρχουν και μια σειρά άλλοι λόγοι. Μπορεί τα διεθνή ΜΜΕ να δείχνουν τώρα και κάποια γκρεμισμένα σπίτια Παλαιστινίων, αλλά στα πλαίσια της δήθεν «αντικειμενικής και ουδέτερης στάσης» όλ' αυτά παρουσιάζονται ως «μέτρα άμυνας», «περιορισμένες επιχειρήσεις αντιποίνων», «απάντηση στην παλαιστινιακή τρομοκρατία» κλπ. Λες και οι Παλαιστίνιοι έχουν επιβάλει συνθήκες σκληρής κατοχής στους Ισραηλίτες.

Δεν παραλείπουν, επίσης, να υπενθυμίζουν τη «γενναιόδωρη προσφορά της προηγούμενης ισραηλινής κυβέρνησης που απέρριψαν οι Παλαιστίνιοι», καλλιεργώντας ένα κλίμα ισοσκελισμού ευθυνών για τη βία. Ξεχνούν, όμως, ότι η «γενναιόδωρη προσφορά» δεν αποτελούσε εφαρμογή ούτε καν των αποφάσεων του ΟΗΕ και δεν οδηγούσε στη δημιουργία στοιχειωδώς βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Γενικά, τα διεθνή ΜΜΕ μοιάζουν να θυμούνται επιλεκτικά τις διακηρύξεις, μόνο, της περίφημης «ειρηνευτικής διαδικασίας», αλλά επιμένουν να αγνοούν τον τρόπο εφαρμογής της, που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία της δεύτερης Ιντιφάντα.

Πάντως, είτε επιμένουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια, είτε όχι, η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο για τους λαούς της περιοχής. Και αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει μέσα από τη διαστρέβλωση και την παραπληροφόρηση.

Να καταδικαστεί ο ρόλος της ΝΔ

Ούτε στιγμή δεν ταλαντεύτηκε η ηγεσία της ΝΔ για το Ασφαλιστικό. Πήρε αδίστακτα θέση απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ αποδεικνύει ακόμα μια φορά το ρόλο της ως καλύτερου συμμάχου και στυλοβάτη της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας μετά πάθους τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Η αξιοθαύμαστη ταξική συνέπεια της ηγεσίας της ΝΔ δεν προκαλεί, φυσικά, καμία έκπληξη. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που επιχειρεί να νομιμοποιήσει και δικαιώσει την αντιασφαλιστική επέλαση από τη θέση κόμματος που ανήκει κατ' ευφημισμόν στην «αντιπολίτευση», προκαλώντας σύγχυση σε ένα τμήμα των εργαζομένων. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που εμφανίζεται ως ο ένθερμος συνήγορος υπεράσπισης της «αναγκαιότητας» και του «μονόδρομου» των κυβερνητικών μέτρων. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που βάζει και στην πράξη πλάτη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο με τη συμμετοχή της στο διάλογο - απάτη, όσο και με την ευθεία αποδοκιμασία των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αυταπατών και ψευδαισθήσεων. Η ηγεσία της ΝΔ, όπως προκύπτει με σαφήνεια από τις επίσημες θέσεις της και τη συναινετική πρακτική της, όχι μόνο δεν έχει καμία αντίρρηση με τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, αλλά ασκεί ποικιλόμορφες πιέσεις για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η κυβέρνηση και σε άλλες νεοφιλελεύθερες «τομές» (φορολογική μεταρρύθμιση, παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων), επικαλούμενη την κρισιμότητα του ασφαλιστικού προβλήματος. Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «αόριστες και αποσπασματικές»(!) τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες για το μόνο που διακρίνονται είναι η σαφήνειά τους στην εξόντωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση ούτε για τη σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας, θεωρώντας προφανώς το 65ο έτος ως δεδομένο και «κεκτημένο», ούτε για τη δραστική συρρίκνωση των συντάξεων περίπου στο μισό. Η φραστική αντίθεση «σε οποιαδήποτε αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών» είναι προφανές ότι είναι κενή περιεχομένου και γίνεται εκ του ασφαλούς.

Η «κριτική» που ασκεί στα κυβερνητικά μέτρα αποτελεί, ουσιαστικά, την καλύτερη στήριξή τους. Πρώτον, «παραπονιέται» ότι η κυβέρνηση τής λεηλατεί την πολιτική της και «εμφανίζει ως δικές της τις θέσεις που είχε πολεμήσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση»! Δεύτερον, την «κατηγορεί» ότι δεν εφάρμοσε με συνέπεια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ! Τρίτον, προτείνει, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού ρόλου της, μια «μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη πολιτική» για το Ασφαλιστικό, που θα στηρίζεται «στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, την πάταξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας». Εννοείται ότι πρόκειται για νεοφιλελεύθερες αλλαγές, που υλοποιεί και το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι με τους γρήγορους ρυθμούς που επιθυμεί ο ΣΕΒ και η ΕΕ και αναπαράγει η ηγεσία της ΝΔ. Τέταρτον, στηρίζει την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, προπαγανδίζοντας, τόσο το «συμπληρωματικό χαρακτήρα της ιδιωτικής ασφάλισης», όσο και την «αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων» κ.ο.κ.

Συμπερασματικά, δεν επιτρέπεται να αφεθεί η ηγεσία της ΝΔ να χρησιμοποιεί τη μάσκα του αντιπολιτευόμενου κόμματος για να κρύψει τη συστράτευσή της στο αντιασφαλιστικό μέτωπο. Οι εργαζόμενοι - και, φυσικά, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που πλήττονται βέβαια από τα μέτρα που στηρίζει η ηγεσία του κόμματος - πρέπει να έχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της ΝΔ, η οποία πρέπει να πληρώσει ακριβά για την πολιτική της και όχι να έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «σωτήρας».


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ευρωπαϊκή υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι κάτι παραπάνω από επείγον οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών» διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Κάνοντας, λοιπόν, πράξη την άποψή του, ανακοίνωσε περιχαρής ότι από την 1η Ιούλη, οπότε το Βέλγιο θα αναλάβει και την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, «η Ευρώπη θα θέσει σε εφαρμογή σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών». Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή. Μάλιστα, την ιδιαίτερα αισιόδοξη αυτή προοπτική τη γνωστοποίησε ο ίδιος και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, με τον οποίο συναντήθηκε, χτες, κατά την ολιγοήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Ακόμη και αν θελήσει κανείς να υπερσκελίσει το γελοίον της «αμεσότητας αντίδρασης» της ΕΕ, που είναι προφανές, δεν μπορεί να μη θυμηθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διαβεβαίωναν ότι, αν και η ΕΕ είναι σε θέση να λάβει κομβικά μέτρα πίεσης σε βάρος του Ισραήλ, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί επειδή δεν μπορούν οι χώρες - μέλη της να συμφωνήσουν. Ενδεικτική, ίσως, της διάθεσης για ουσιαστική επίλυση του Μεσανατολικού είναι και η «διακριτική» στάση την οποία τηρεί όλον αυτόν τον καιρό, με ανακοινώσεις που ισοσκελίζουν τις ευθύνες ανάμεσα σε θύτες και θύματα, ενώ ακόμη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φάνηκε πιο «σκληρός» με την ανακοίνωση καταδίκης της ισραηλινής εισβολής στα Αυτόνομα!

Πάντα έτοιμη να αντιδράσει και μάλιστα στη βάση των ανθρωπιστικών της αξιών η ΕΕ! Μπορεί να αισιοδοξεί ο παλαιστινιακός λαός...

Στους δρόμους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΚΑΛΑ. Αν θέλουν τόσο διακαώς το διάλογο με τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση και ο Ρέππας προσωπικά, που απευθύνουν τις προσκλήσεις, ας ...πάνε στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν αυτήν τη βδομάδα!

Εκεί θα ακούσουν τη γνώμη του κόσμου για το Ασφαλιστικό και για τις κυβερνητικές εξαγγελίες με όλους τους τρόπους. Στερεοφωνικά και τρισδιάστατα και όπως αλλιώς θέλουν.

Να κρατάνε, όμως, καμιά ομπρέλα για το δικό τους καλό και δεν εννοούμε ότι θα βρέχει, άλλο εννοούμε! Το αυτό ισχύει και για όποιους συνδικαλιστές τούς έχει πιάσει τελευταίως μια διαλλακτική διάθεση κι ένα έτσι ανοιξιάτικο συμβιβαστικό πνεύμα.

Οσο για τις περίφημες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις, μάλλον κάπου τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα. Η πολιτική λογική τους είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ούτε βελτιώσεων επιδέχεται, ούτε «καλύτερων διατυπώσεων».

Μια και μόνη υπαναχώρηση είναι εφικτή: Η συνολική υπαναχώρηση και καλά θα κάνουν προς τα εκεί να προσανατολιστούν.

Επίσης, πρέπει να συστήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς να μην πολυδίνουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις τους, για το δικό τους καλό. Οσο περισσότερες διευκρινίσεις δίνουν, τόσο αποκαλύπτεται το χάλι τους.

Τώρα για κάτι παρεμβάσεις στους υψηλόμισθους, που έλεγε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, μόνο για καλό δεν είναι. Ξέρετε, για την κυβέρνηση, ο «υψηλόμισθος» είναι αυτός που είναι μισθωτός και έχει μισθό μεγαλύτερο των 140 χιλιάδων το μήνα!

Και κάτι τελευταίο για τους κυβερνώντες: Ο,τι και να κάνετε, θα σας τα ρίξουμε έξω και τα προγράμματα και τις μελέτες των βρετανικών οίκων και τα πορίσματα. Και στα 80 να βάλετε τα όρια συνταξιοδότησης, έτσι από πείσμα, θα ζούμε όλοι μέχρι τα 120 και βάλε!

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα κουράστηκαν πολύ...

Το θράσος τους δεν έχει όρια. Πρόκειται για την εφημερίδα του Στ. Ψυχάρη, «Το Βήμα».

Στη γνωστή στήλη της εφημερίδας, λοιπόν, με τίτλο «η ερώτηση της ημέρας» ρωτούσε έξι «τυχαίους πολίτες» αν θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι δικαιολογούσαν το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, είτε γιατί «είμαστε Ευρωπαίοι», είτε γιατί «είχαν πρόβλημα τα ταμεία», είτε γιατί «η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει»...

Είναι γεγονός ότι οι εν λόγω κύριοι «δημοσιογράφοι» που ανέλαβαν να υπερασπίσουν το νέο κυβερνητικό έγκλημα, πρέπει να κουράστηκαν πολύ για να βρουν κόσμο να... μιλήσει υπέρ των κυβερνητικών μέτρων, γι' αυτό και λέμε απλά και ειλικρινά «άξιος ο μισθός τους»...

Οψιμο ενδιαφέρον...

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκονται τελευταία οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο παρουσιάζονται δημιουργεί σοβαρές ενστάσεις και ειρωνικά χαμόγελα.

Αραγε, τώρα ανακάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ την πολιτική και τακτική στραγγαλισμού και γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, από την ισραηλινή κυβέρνηση; Τώρα είδαν τις κατεδαφίσεις των παλαιστινιακών σπιτιών, τις δραματικές εικόνες από τις αποκλεισμένες αυτόνομες περιοχές και άλλα παρόμοια συγκινητικά; Μήπως δε γνωρίζουν, ότι η τακτική αυτή αποτελεί μια καθημερινότητα για τον παλαιστινιακό λαό δεκαετίες τώρα, χωρίς σταματημό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περίφημης «ειρηνευτικής διαδικασίας», είτε το Ισραήλ είχε κυβέρνηση το δήθεν ειρηνόφιλο Εργατικό Κόμμα, είτε το φιλοπόλεμο συντηρητικό, είτε και τους δυο μαζί, όπως συμβαίνει σ' αυτή την περίοδο;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ